בוש: הפתרון לפליטים - במדינה הפלסטינית
ראש הממשלה לא יכל לקוות לאהדה רבה יותר בוושינגטון. בתום מסיבת העיתונאים עם נשיא ארה"ב, יצא בוש בהצהרה המקבלת את עמדת ישראל שפתרון בעיית הפליטים הפלסטינים יימצא במדינה הפלסטינית ולא בישראל. בעניין גבולות הקבע אמר: "לא ריאלי לצפות שכחלק מהפתרון ישראל תחזור לקווי הנשק של 49". גורמים בפמליית רה"מ ל-ynet: "הצהרת הנשיא היסטורית; ההתנתקות - ב-2005, והיינו שמחים אם המתנחלים יתיישבו בנגב"
הצהרה היסטורית של נשיא ארה"ב: "הפתרון לפליטים הפלסטינים יימצא במדינה הפלסטינית ולא בישראל". הנשיא בוש אמר את הדברים אמש (יום ד') בתום פגישתו עם ראש הממשלה, אריאל שרון בבית הלבן.
- לפרויקט המיוחד של ynet - "פסגת וושינגטון"
הנשיא בוש הלך לקראת שרון גם בסוגיית ההכרה בגושי ההתנחלות הגדולים, אולם בצורה עמומה יותר - "המציאות בשטח ובאזור השתנתה בעשורים האחרונים ועל הסדר הקבע להתחשב בכך".
במסמך הנשיאותי שהעביר נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, לראש הממשלה, אריאל שרון, הוא רמז גם למחוייבות האמריקנית ליישוב הגליל והנגב. במסמך הרשמי שהעביר ראש הממשלה, אריאל שרון, לנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, התחייב שרון להגביל את הבנייה בהתנחלויות ולפנות את המאחזים הבלתי חוקיים.
במסיבת העיתונאים שיבחו הנשיא בוש וראש הממשלה שרון זה את זה וסיפקו אחד לשני את הסחורה - שרון לבוש מבחינת הקול היהודי ובוש לשרון מבחינת מתפקדי הליכוד.
הנשיא בוש ציין בנאומו כי שרון קיבל החלטה לפרק התנחלויות וליצור רצף טריטוריאלי פלסטיני. בהתייחסו לסוגיית גבולות המדינה הפלסטינית בעתיד, אמר בוש: "המציאות בשטח באזור השתנתה באופן מהותי, והיא צריכה להשתקף בכל הסדר שלום עתידי. זה לא ריאלי לצפות שכחלק מהפתרון ישראל תחזור לקווי הנשק של 49'. זה ריאלי שהסכם כזה יושג על בסיס שינויים שישקפו את המציאות הזו. אני קורא לפלסטינים ולמדינות ערב להשיב במחווה אמיצה משלהם".
הנשיא נשאל מה לגבי פירוק התנחלויות בגדה ואמר: "הדבר יצטרך להמתין לדיונים על פתרון הקבע בין ישראל לפלסטינים".
בוש שיבח את שרון על החלטתו ההיסטורית: "היום סיפר לי ראש הממשלה על החלטתו לעשות צעד של התנתקות. ישראל מתכננת להחזיר כמה מתקנים צבאיים וכמה התנחלויות ברצועת עזה ובגדה המערבית. אלו פעולות היסטוריות ואמיצות. הפעולות האלה יפתחו את הדרך ויסיימו את הסכסוך".
בתגובה לשאלת כתב על עתידו הפוליטי של ראש הממשלה שרון, אמר הנשיא בוש: "עתידו לא תלוי בי, אלא ביכולת לשכנע את העם בישראל שהוא עושה את הדבר הנכון. אני בטוח שהעם בישראל מעריך מנהיגות כזאת".
הנשיא ציין כי "ההזדמנות הזו טומנת בחובה הבטחה גדולה לכלכלה של העם הפלסטיני". לדבריו, "הפלסטינים חייבים להתעקש על שינוי ועל הנהגה שמחויבת לרפורמה והתקדמות בתהליך השלום".
בנוסף, אמר בוש: "ארה"ב מחויבת ואני מחויב לביטחונה של ישראל כמדינה יהודית חופשית ולזכותה להתגונן מפני הטרור. הגדר צריכה להיות גדר של ביטחון, לא גדר מדינית. ישראל צריכה להתחשב בפלסטינים כשהיא שוקלת את צעדי הביטחון שלה. "ב-24 ביוני 2002 הבאתי חזון למזרח התיכון ואז שרטטנו את מפת הדרכים כדי להגיע אל אותו חזון. חלק מאותו חזון הוא ששני הצדדים, עמי מדינות ערב, ישראל והפלסטינים יאבקו בטרור".
שרון: מעודד מתגובתך החיובית
על מסדרון הבית הלבן. צילום: רויטרס
ראש הממשלה שרון אמר במסיבת העיתונאים: "באתי ממדינה שוחרת שלום. למרות התקפות הטרור נגדנו, העם בישראל ממשיך לשאוף לשלום בר קיימא. אנחנו נעשה מאמץ לפתח את המדינה והחברה לטובתנו ולטובת העמים באזור.
"בפגישתנו היום, הצגתי לך את קווי תוכנית ההתנתקות. היא תשפר את ביטחונה של ישראל וכלכלתה, ותפחית את המתח בין ישראל לפלסטינים. יש בה גם את הפוטנציאל ליצור את התנאים הטובים למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. אני מעודד מהתגובה החיובית שלך. במעמד זה הענקת לי מכתב שבו מובעת ההתחייבות שלך לביטחונה של ישראל.
"החזון שלך הוא הדרך היחידה להשיג שלום. אני רוצה לסיים בנימה אישית. אני עצמי לחמתי בטרור שנים רבות והבנתי את האיום והמחיר של הטרור. בכל השנים הללו לא פגשתי מנהיג שמחויב כמוך למאבק לחופש ולצורך להילחם בטרור בכל מקום שבו הוא נמצא. אני רוצה להביע את הערכתי אליך כמנהיג אמיץ שנלחם במאבק העולמי בטרור והחזון שלך להביא שלום למזרח התיכון".
ראש הממשלה נשאל על ידי העיתונאים האם "התמורות" של הנשיא בוש, מספקות לו "תחמושת" לקראת משאל ההתנתקות, וענה: "אינני מחפש תחמושת נגד חברי בממשלה או נגד חברי בליכוד. בתחמושת אני יודע להתשתמש כפי שידעתי בעבר נגד אויבי ישראל ולכן אני מציע להוריד את השימוש במילה הזאת. אני סבור שהסיכומים שסוכמו כאן בהחלט יבהירו לשרי הממשלה, לחברי הליכוד כמו לשאר אזרחי המדינה, את החשיבות של הסיכומים לביטחונה של ישראל והן להבטחת עתידה של ישראל".
"ההתנתקות ב-2005"
גורמים בפמליית ראש הממשלה, אמרו ל-ynet: "מדובר בהצהרה היסטורית". הגורמים קיבלו בסיפוק רב את דברי הנשיא ואמרו: "זה לא משרת רק את נושא המשאל בליכוד, זה הישג עם השלכות לטווח ארוך. מדובר בתמיכה מתועדת של הנשיא בעקרונות מנחים להסדר קבע בתמיכת ארה"ב ויש לכך השלכות היסטוריות".
הגורמים הדגישו כי לוח הזמנים של ההתנתקות מעזה יבוצע בזמן כלשהו בשנת 2005. לדבריהם, התהליך התחיל בשורת פעילויות שמטרתן בדיקה מה יקרה לאוכלוסיה, ולרכוש בעת הפינוי וליכולתה של מדינת ישראל להגיב למקרה של טרור שיבוא מרצועת עזה.
בנושא המתנחלים שיפונו, הבהיר הגורם: "לא נתערב בהחלטה של מתיישבים מה יעשו או לאן ירצו ללכת. היינו שמחים אילו הם יתיישבו בנגב".
הגורם הדגיש כי אם לאחר ההתנתקות יצא טרור מעזה, תגובות ישראל תהיינה קשות, כיוון שלא יהיה עוד מקום לטענה שהדבר נובע מכך שישראל מחזיקה בשטח שאינו שלה.
רה"מ ללפיד: איך התגובות בארץ?
ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר לשר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, בתום מסיבת העיתונאים בוושינגטון, כי הוא מרוצה מאוד מהתוצאות וביקש לדעת מה התגובה הראשונית בארץ. "זה היה קשה מאוד בגלל הלחצים הערביים, אבל האווירה פה היא יוצאת מן הכלל ואלה הן התוצאות", אמר שרון ללפיד.
במקביל, שוחח רה"מ עם השרים אולמרט, מופז שלום, לבני, לבנת ונתניהו, יו"ר סיעת ש"ס אלי ישי, ויו"ר האופוזיציה, שמעון פרס.