שתף קטע נבחר

סמפו סוגיהרה, שינדלר היפני

דיפלומט יפני ששירת בליטא הציל בתקופת השואה כ-6,000 יהודים מאירופה. רק לפני כעשר שנים הכירה ממשלת יפן במעשיו והוא הפך לגיבור לאומי. כיום אפשר לבקר במוזיאון המתעד את פועלו ואפילו להרים כוס סאקה לזכרו

 

ב-1939, כשפרצה מלחמת העולם השנייה, היה הדיפלומט צ'יונה (סמפו) סוגיהרה קונסול יפן בליטא. במהלך המלחמה, הציל סוגיהרה כ- 6,000 יהודים מפולין ומליטא באמצעות הנפקת אשרות מעבר דרך יפן לאי קורסאו שבים הקריבי.

 

שלטונות טוקיו סירבו לבקשותיו החוזרות ונשנות של סוגיהרה לאשר את הנפקת האשרות, וכאשר חש כי המתנה נוספת עלולה להביא לאסון, המרה את פי הממונים עליו והחל להנפיקן על דעת עצמו, למרות הסיכון המקצועי והאישי שהיה כרוך בכך. סוגיהרה, הדיפלומט הזר האחרון שעזב את קובנה, המשיך לחתום על אשרות מן החלון הפתוח של הרכבת הנוסעת.

 

כשחזר סוגיהרה לטוקיו בשנת 1947, פוטר משירות החוץ של יפן.  ממשלת יפן מעולם לא הודתה שהוא פוטר עקב הסיוע שהושיט ליהודים ונימקה את המעשה ב'העדר צורך בדיפלומטים רבים תחת שלטון הכיבוש האמריקני'. רק בשנת 1992 טוהר שמו ע"י ממשלת יפן. כיום הוא נחשב גיבור לאומי - מוזיאון הוקם לזכרו וסיפורו נלמד בבתי הספר. 

 

חובה מוסרית היסטורית

 

מעשי הגבורה של סוגיהרה נותרו עלומים במשך שנים רבות עד שקבוצת ניצולים החלה לחפשו בסיוע ממשלת ישראל. רק בשנת 1968 אותר סוגיהרה והוזמן לבקר בישראל. בשנת 1985, כשנה לפני פטירתו, קיבל סוגיהרה תעודת חסיד אומות עולם ויער ארזים ניטע לכבודו, מבלי שהרשויות ידעו כי משמעות השם 'סוגיהרה' הוא 'מישור של ארזים'. 

 

גיל השכל, דובר שגרירות ישראל בטוקיו מספר שהשגרירות הישראלית "חשה חובה מוסרית והסטורית לאיש ולבני משפחתו. אנחנו מנסים לקיים קשר הדוק עם המשפחה ועם אלמנתו המחלימה בימים אלה משבץ. הם מוזמנים לאירועים ממלכתיים וגם לאירועים אישיים ואנחנו חושבים על אירועים לאזכור סוגיהרה". אגב, בימים אלו מונפק סאקה הקרוי על שם סוגיהרה במסגרת סדרת משקאות המיוצרת למען השלום.

 

אלמנתו של סוגיהרה, ששימשה יד ימינו בימים הנוראים ההם, היתה אורחת הכבוד בברית של בנו של גיל השכל. הקשישה המטופחת ישבה בשורה הראשונה של אולם בית הכנסת שבבנין הקהילה היהודית והתרגשה מהאירוע ומהכבוד שחלקו לה הסובבים. גם אני ניצלתי את ההזדמנות, כרעתי על ברכיי לפניה והודתי לה על המעשה האמיץ שעשתה.

 

160 צינורות, 160 מדינות

 

ביאוצו, עיר מולדתו של סוגיהרה הנמצאת במחוז גיפו, נפתח לפני כשלוש שנים מוזיאון המתאר את חייו ופעלו של סוגיהרה. יוסי קריכלי, ישראלי שעובד בעיריית יאוצו, אחראי על קשרי החוץ של העירייה ובתוקף כך גם על המוזיאון. קריכלי מספר ש"המוזיאון מציג פריטים רבים מאד מכל תקופות חייו של סוגיהרה. חדר במוזיאון משחזר את חדר העבודה של סוגיהרה בקונסוליה בקובנה ובו מוצגת 'רשימת סוגיהרה '. בנוסף, מוצג פספורט מקורי עם ויזה שנכתבה והוענקה על ידי סוגיהרה לאחת המשפחות שתרמה אותו למוזיאון. כמו כן, ניתן לשמוע את קולו של סוגיהרה מסביר למה עשה את מה שעשה וניתן לצפות בסרט בן 15 דקות (מלווה בתרגום עברי ואנגלי) על האיש".

 

המוזיאון נמצא ב'גבעת ההומניות' ועל המדשאה שמולו נמצא המונומנט המרכזי הבנוי מ-160 צינורות קרמיקה ובהם פעמון. כל צינור מייצג אחת מ-160 המדינות שהיו קיימות בעולם בתקופת מלחה"ע השנייה. בכל שעה מנגנים הפעמונים ארבע מנגינות שונות הקשורות לשלום.

 

כ- 100 אלף מבקרים כבר חלקו כבוד לסוגיהרה במוזיאון לזכרו. יוסי קריכלי מספר כי קבוצות רבות של מטיילים ישראלים מגיעות למקום. "ביאוצו מתקיים דו שיח עם התרבות היהודית והישראלית. המילה 'ישראל' היא לא בעלת צליל זר" 

  

המוזיאון פתוח בכל יום, למעט יום ב', בין השעות 09:00 - 17:00. דמי כניסה: 300 ין לאדם. הדרכה בעברית או באנגלית מומלץ לתאם מראש עם יוסי קריכלי בעיריית יאוצו (טלפון: 0574432111).

 

איך מגיעים? נוסעים מטוקיו ברכבת המהירה (או ברגילה) לנאגויה. משם יש להמשיך ברכבת לעיר מינו קאמו או לעיר קאני. משתי הערים האלה יוצא אוטובוס ליאוצו. אל המוזיאון עצמו ניתן להגיע במונית. מומלץ לשלב את הביקור המוזיאון במהלך סיור באיזור גיפו (במחוז זה נמצאת גם העיר היפהפיה טאקאיאמה).

 

 

ביפן קיימים שלושה מוזיאונים נוספים להנצחת השואה: מוזיאון להנצחת השואה של 'בית שלום' (קבוצת נוצרים אוהבי ישראל) נמצא בפוקויאמה (ליד הירושימה. טל':0849558001); מוזיאון לזכר קורבנות אושוויץ ממוקם במכון אישיקאווה בעיר שיראקאווה (טל': 02482821083) ומרכז להנחלת מורשת השואה פועל בטוקיו (טל': 53634808).  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוזיאון סוגיהרה. יש הדרכה בעברית
צילום: יוסי קריכלי
חדר העבודה המשוחזר. רשימת השמות עדיין שם
צילום: יוסי קריכלי
צינורות השלום. פעמונים בכל שעה עגולה
צילום: יוסי קריכלי
מומלצים