אשקלון: תביעה נגד הורים שלא שולחים את ילדיהם לבית ספר
עיריית אשקלון החליטה לנקוט בצעדים משפטיים נגד זוג עולים מחבר העמים, שלא שלחו את ילדיהם לבית הספר כבר חודשים, לאחר שלא הצליחו להשתלב במוסדות החינוך שאליהם נשלחו. האם טוענת כי המוסדות מתעללים במשפחה, ולאיש לא אכפת. העירייה: "כל הניסיונות לשלב את הילדים במערכת נדחו על ידי ההורים"
לא בבית ספרנו: עיריית אשקלון, באמצעות התובע העירוני, החליטה להגיש כתב אישום נגד הורים שאינם שולחים את שני ילדיהם, בני 11 ו-12, ללימודים סדירים בבית הספר - בניגוד למתחייב מחוק חינוך חובה.
מדובר בתקופה של יותר מארבעה חודשים שבמהלכה השניים, תלמידי כיתות ה', ו', בנים לעולים חדשים מחבר העמים, נעדרים מלימודים - לאחר שאמם החליטה להוציאם מהמסגרת החינוכית.
הכל החל כאשר שני האחים שובצו ללימודים בבית ספר באשקלון. לדברי האם, הבן הקטן חזר הביתה מדי שבוע כשהוא חבול ומוכה. מספרת האם, מיה: "התלוננו אצל המנהלת, והתברר כי זה רק הרע את המצב. מאז, הושעה הילד ליומיים כמעט מדי שבוע".
ההורים החליטו להעביר את הילדים לבית ספר אחר. לדברי האם, "קיבלנו שם יחס מצוין. מנהלת בית הספר דיברה איתנו ועם הילדים, והודיעה לנו מיד שהיא מאוד מעונינת שהם יעברו ללמוד בבית ספרה.
"אולם אז נדהמנו לגלות שאחד הבנים שובץ לבית ספר לחינוך מיוחד. היינו המומים, וביקשנו איבחון. פנינו ליורי זמושצ'ק, שהיה סגן ראש העירייה וסייע לנו מאוד, והוא הפנה אותנו לשירות הפסיכולוגי בכדי לקבל חוות דעת נוספת".
אבל אז התברר להורים כי על מנת לקבל את חוות הדעת, עליהם לנדוד לתל אביב. שם נאמר להם, כי הילד דווקא כשיר ללמוד בבית ספר רגיל.
ממשיכה האם מיה: "בעירייה כנראה לא אהבו את חוות הדעת הזו, ואמרו לנו שהם יעברו בית ספר אבל לא לזה שביקשנו אלא לאחד יותר קרוב... הגענו ביום הראשון ללימודים וכבר אז המנהלת אמרה לנו שהיא לא רוצה את הילדים. אז שוב חזר על עצמו עניין האלימות".
מאז חנוכה, הילדים בבית
באחד הימים קיבלה האם שיחת טלפון נזעמת, שבה נקראה להגיע במהירות לבית הספר, בטענה שבנה מכה.
"הוצאתי אותו החוצה, ובדיוק אני רואה איך הוציאו החוצה את הבן השני, ואז פתאום הגיע ילד אחר ונתן לו מכה חזקה בגב. פניתי לסגנית שהיתה שם, והיא ליטפה את הראש של הילד המכה ואמרה לו: 'אל תדבר איתה'.
"ניסיתי ללכת, והילד חטף עוד מכה. אני מנסה להגן עליו ובעצמי חטפתי מכות. כשיצאנו לחצר חטפתי אבנים בגב, ואז נשבעתי שלשם הם לא חוזרים".
מאז חופשת החנוכה, הילדים בבית ואינם לומדים. לטענת האם, אף גורם חינוכי לא מתעניין "איפה הם בכלל. יש לנו חברים שגם הם עברו מערכת השפלות כזו, ושלחו את בנם ללמוד באוקראינה. חברים אחרים שלחו ילדים לפנימייה, כולם עולים חדשים".
"סבלנותם של העולים עלולה לפקוע"
הסופר והעיתונאי מיכאל ברקוביץ, תושב אשקלון, החבר בוועד למען עקרונות הצדק הדמוקרטיה וזכויות אדם, נרתם לסייע למשפחה.
הוא שיגר מכתב לראש אגף החינוך בעירייה, משה ינאי, ובו כתב: "בית ספר הנאבק בתלמידיו מצביע על חוסר אונים שלו עצמו. איך אפשר להשאיר ילד ללא מסגרת חינוכית המגיעה לו על פי חוק?"
"נפגשתי עם הילדים והוריהם, אני איש הוראה, בעל השכלה חינוכית, ואני יכול לומר שהשניים אפילו מפותחים לגילם. אם המוסד החינוכי אינו יכול למנוע התנפלויות גזעניות, אולי כדאי לבחון את בית הספר?".
ברקוביץ סיים את מכתבו לראש אגף החינוך במילים: "אני תמה מה הם העיסוקים הנוספים של מחלקת החינוך, פרט לשנאה בלתי מוסתרת לעולים. הייתכן כי אינך מבין שסבלנותם של העולים עלולה גם לפקוע?"
העירייה: "כל הניסיונות לשלבם - נדחו"
דובר עיריית אשקלון, דני שחר, מסר בתגובה: "ילדי המשפחה עברו ללמוד בשלושה בתי ספר באשקלון בשליש האחרון של השנה שעברה. הם הובאו לפני ועדת השמה שקבעה כי ילמדו בבית ספר רגיל אך בכיתה מיוחדת. האם התנגדה להחלטה, ופנתה לוועדת ערר מחוזית. הוועדה דחתה את הערר, וכידוע החלטת הוועדה היא סופית.
ההורים פנו לאגף החינוך, וביקשו ניסיון נוסף, התחייבות שאם הניסיון לא יצליח יופנו הילדים ללמוד במסגרת שנקבעה להם. הוכנה עבורם תוכנית מיוחדת, והוקצו להם שעות פרטיות לסיוע. בתום שלושה חודשים הודיעה מנהלת בית הספר לעיריה כי חלה החרפה בהתנהגותם, וכי אין לה כלים לטפל בכך.
על דעת המפקחת הארצית לחינוך מיוחד, הומלץ שילדי המשפחה ייכנסו לכיתה מיוחדת בבית ספר רגיל, ובמקביל ישולבו בכיתות האם, בשעות לימוד רבות ככל שניתן אך גם להסדר זה הם סירבו.
"כל הניסיונות לשלבם במסגרת לימודית סדירה נדחו על ידי ההורים, אגף החינוך נאלץ להגיש תביעה משפטית נגד ההורים בגין אי-ביקור סדיר של ילדיהם בבית הספר", לשון התגובה.