איך תדעו האם אתם סובלים מסטרס
מותשים? נרגנים? איבדתם את התיאבון, את החשק המיני ובכלל את היכולת ליהנות מהחיים? ייתכן שאתם סובלים מסטרס. כמה כללים לבדיקה עצמית
בעוד שיום לחוץ בעבודה הוא מתכון כמעט בטוח לכאב ראש, השילוב עם בעיות בריאות אחרות כמו יתר לחץ דם או סוכרת עלול להיות קטלני. כך טוענים אנשי ה-'British Heart Foundation', שהוציאו חוברת המסבירה את הקשר בין סטרס ומחלות לב.
לפי הקרן הבריטית, הולכות ומצטברות ראיות שמעידות על קשר בין סטרס ומחלות לב. אמנם סטרס עדיין לא נחשב לאחד מגורמי הסיכון העיקריים למחלת לב כלילית, אך מחקרים מצביעים שיש קשר בין השניים. גורמי הסיכון העיקריים הם עדיין יתר לחץ דם, רמה גבוהה של כולסטרול, מיעוט פעילות גופנית, עישון, השמנת יתר, סוכרת והיסטוריה משפחתית. אבל שילוב של לפחות אחד מגורמי הסיכון האלה עם רמות גבוהות של סטרס עלול להוביל להתפתחות מחלת לב כלילית, גורם התמותה העיקרי בעולם המערבי.
כחצי מיליון איש בבריטניה סבורים שסטרס הקשור לעבודה גורם להם להיות חולים, ודיווחים מראים שסטרס הוא הגורם השני להפסד ימי עבודה. יותר מחמישית מהעובדים טוענים שהם סובלים מדי פעם מסטרס. בנוסף לכך שהוא מזיק ללב, סטרס עלול להוביל לבעיות כמו מעי רגיז, פסוריאזיס ומיגרנות.
לדברי פרופ' אנדרו סטפטוו, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת קולג' לונדון, "מחקרים מתחילים להראות שלפחות אצל חלק מהאנשים סטרס עלול לגרום למחלת לב כלילית. מאחר שלא ניתן למדוד סטרס בקלות, תחום המחקר הזה מסובך וייתכן שיחלפו שנים לפני שניתן יהיה לומד בוודאות האם סטרס משפיע ישירות על הלב".
אמנם מידה מסוימת של אתגר הכרחית בשבילנו כדי שנרגיש חדורי מוטיבציה ונלהבים, אבל יותר מדי סטרס יכול להזיק לבריאות. "הגעה לאיזון נכון תעזור לנו לנהל חיים בריאים ופעילים ולהתמודד עם סטרס בצורה חיובית", אומר פרופ' סטפטוו. לדבריו, המסר הוא להיות מודעים לסימני האזהרה ולנקוט אמצעים כדי לנהל את הסטרס כך שהוא לא יפגע בבריאות.
בחוברת 23 סימפטומים אפשריים של סטרס. אם אתם סובלים מיותר מחמישה מהם, אתם עלולים להימצא בלחץ וזקוקים להדרכה כיצד להתמודד עם הסטרס. פעילות גופנית, ייעוץ מקצועי וטיפול תרופתי הם חלק מאפשרויות הטיפול. הנה רשימת התסמינים:
- הזעה או רעידות.
- דפיקות לב.
- צורך ללכת לשירותים יותר מהרגיל.
- הרגשת בחילה בקיבה ('פרפרים בבטן').
- פה יבש.
- תשישות.
- כאבים לא מוכרים.
- שתיית אלכוהול ועישון מוגברים.
- עבודה עד אפיסת כוחות.
- כאבי ראש.
- חוסר זמן לתחביבים.
- נטייה להתעצבן מכל דבר.
- תחושה שאתם 'לא יכולים להתמודד עם זה יותר'.
- אובדן תיאבון לאוכל, לסקס או להנאות אחרות.
- אכילה מרובה יותר או מועטה מדי.
- אובדן חוש ההומור.
- אובדן עניין במראה האישי.
- אובדן עניין באנשים.
- תחושה שהכל חסר טעם.
- בכי.
- שכחנות.
- עייפות וחוסר אנרגיה.
- קשיים בשינה, שינה מופרעת ויקיצה בלתי שגרתית מוקדמת.
החוברת גם מציעה טיפים איך להתמודד עם סטרס ומסבירה כיצד הוא יכול להשפיע על הלב. בנוסף, יש בה תשובות לשאלות נפוצות וסיפוריהם של אנשים שסבלו מסטרס והתמודדו איתו באמצעות פעילות גופנית ותזונה נכונה. ניתן להוריד את החוברת בכתובת: http://www.bhf.org.uk/stress