שתף קטע נבחר

 

המשטרה מגלה: חשוד חדש ברצח אולג שייחט

יממה לאחר שיחרור שלושת הערבים הישראלים שנחשדו עד כה ברצח החייל אולג שייחט, מגלה המשטרה כי בידיה חשוד חדש במעשה. פריצת הדרך התאפשרה משהתברר שפיגוע הירי בבית רימון לפני כחודש בוצע בנשקו האישי של שייחט. מעצר אחד היורים שפך אור על פרשת הרצח והוביל לפיענוח. גורמים במערכת הביטחון: אמרנו כל העת שהשלושה ששוחררו לא אשמים, אבל המשטרה התעקשה להשאירם במעצר. בשולי הפרשה נחשפה התארגנות חבלנית שתיכננה פיגועים בצפון

יממה לאחר שיחרורם המתוקשר של שלושת הערבים הישראלים שהואשמו ברצח החייל אולג שייחט, מתירה הבוקר (ב') המשטרה את צו איסור הפירסום הגורף שהוטל על חקירת הרצח. הצו הוסר לאחר פניית ynet באמצעות עורכת הדין שירה בריק.

 

המשטרה מגלה כעת כי אחד החשודים ברצח שייחט הוא מוחמד חטיב (21) מכפר כנא, שנהרג בעת שביצע ניסיון פיגוע ירי בצומת בית רימון לפני כחודש. עוד מגלה המשטרה כי חטיב ביצע את הירי בנשקו האישי של שייחט.

 

באירוע זה השתתף ערבי ישראלי נוסף מוסא עלא (24), שנפצע מירי השוטרים. הוא הוביל את החוקרים למוחמד ענבתאווי, שכנו של חטיב מכפר כנא. במשטרה סבורים שענבתאווי וחטיב הם שחטפו את שייחט ורצחו אותו.

 

הנשק הוביל לתפנית בחקירה

 

פריצת הדרך בחקירת הפרשה באה בעקבות חקירת הירי בצומת בית רימון בליל ה-18 באפריל. חטיב ועלא התמקמו בצומת ופתחו באש לעבר סיור של מג"ב. שוטרי מג"ב השיבו באש, הרגו את חטיב ופצעו את עלא באורח בינוני.

 

במשטרה ראו בחומרה רבה את האירוע, וכוחות גדולים פתחו בסריקות בזירת הירי. להפתעת חוקרי השב"כ ויחידת התשאול של ימ"ר עמקים במשטרה, התברר כי הנשק בו השתמשו חטיב ועלא היה נשקו האישי של אולג שייחט ז"ל, רובה מסוג אם-16, שלא נמצא מאז הרצח.

 

גילוי נשקו של שייחט בצומת בית רימון היה התפנית העיקרית בחקירת הפרשה כולה, ולמעשה גם לשיחרורם של שלושת הצעירים אתמול.

 

רצח שייחט: כך זה קרה

 

מוסא עלא, שנפצע מאש שוטרי מג"ב, הודה באוזני חוקרי השב"כ כי חברו ההרוג חטיב סיפר לו שחטף ורצח את אולג שייחט. עדותו של עלא הובילה את החוקרים לענבתאווי, שנעצר עוד באותו לילה. לאחר מספר ימי חקירה הודה ענבתאווי ברצח ואף שיחזר אותו.

 

מהשחזור של ענבתאווי עולה כי ביום החטיפה הבחינו הוא וחטיב באולג שייחט עומד בצומת בית רימון וממתין לטרמפ. הם הזמינו אותו לעלות לרכב והוא התיישב במושב הקדמי. ענבתאווי נהג ברכב וחטיב ישב מאחור. כעבור זמן קצר חנקו אותו חטיב באמצעות חבל. אז נסעו השניים למטע זיתים סמוך לכפר כנא שם ירה חטיב בראשו של שייחט כדי לוודא הריגה, ואז קברו אותו השניים במטע.  

 

במהלך הוצאתו מהרכב נפלה הכומתה של שייחט לארץ מבלי שהשניים הבחינו בכך. כומתה זו נמצאה מאוחר יותר על ידי צוות החקירה הגדול שחיפש אחר שייחט. החוקרים סברו בשעתו כי הוא השליך אותה במכוון, כדי לסייע בחיפושים אחריו.

 

יצויין שבעוד שענבתאווי היה מוכר לגורמי הביטחון לאחר שהשתתף בהפגנות והפרות סדר באזור הצפון, חטיב לא היה מוכר כלל למשטרה או למערכת הביטחון, למרות שהוא למעשה האיש שביצע את הרצח בסופו של דבר.

 

משפחתו של ענבתאווי מסרבת להאמין שבנם מעורב ברצח. "הוא חף מפשע. הוא שחזר את הרצח כי הפעילו עליו לחץ", אמרה סבתו, רוקיה.

 

ענבתאווי נעצר מספר שעות לאחר פיגוע הירי בצומת בית רימון, עימו נעצר גם אחיו סולימאן, הבעלים של הרכב בו נחטף החייל. האח שוחרר יומיים לאחר מכן.

 

סבתו של ענבתאווי סיפרה כי בליל הפיגוע בצומת בית רימון, שעות ספורות לפני שנעצר נכדה, הגיעו סבו ודודו של מוחמד חטיב וחיפשו אחריו. "הם שאלו את נכדי אם הוא יודע איפה. נכדי אמר שהוא לא יודע כי הוא רק חזר מהעבודה ואז הם ביקשו שיתקשר לחבר משותף מהכפר מנדא". ככל הנראה כוונה לחשוד, עלא מוסא.

 

"חורים" בהודאה של נוג'ידאת

 

לאחר שנמצאה גופתו של שייחט התגברו מאמצי החקירה, ולבסוף נעצרו טארק נוג'ידאת, יוסף סביח ושריף עיד מכפר כנא. במערכת הביטחון סברו כי השלושה ביצעו את המעשה והם הואשמו ברצח והוחזקו במשך עשרה חודשים במעצר.

 

סברה זו התבססה בעיקר על הודאתם של השלושה ברצח והשיחזור שערך נוג'ידאת לעיני מצלמות המשטרה, למרות שמאוחר יותר חזרו בהם השלושה מהודאתם.

 

גילוי נשקו היה המפתח לפיענוח הפרשה. זו הייתה הראיה המוחשית הראשונה שהגיעה לידי המשטרה שקושרת אנשים אחרים ברצח שייחט. ראיה זו הצטרפה ל"חורים" שגילו החוקרים בעדותו של נוג'ידאת, כמו למשל העובדה שאמר ששייחט נפגע בבטנו, בעוד שלמעשה נורה בראשו, העובדה שלא ידע כמה מכמה יריות נרצח והעובדה שלא ידע להוביל את החוקרים למקום בו נקבר החייל אחרי הרצח.

 

אתמול כאמור שוחררו השלושה לאחר שהתברר שלא היתה להם יד במעשה.

 

גורמי ביטחון: אמרו כל העת שהם לא אשמים

 

במערכת הביטחון טוענים כי כבר לאחר החקירה ראשונית של השלושה התריעו כי הם לא חברי החוליה, ובמהלך כל החודשים האחרונים חזרו ואמרו במערכת הביטחון למשטרה כי הם לא חברי החוליה שהיו אחראים לרצח שייחט, והם מבחינתם השאירו את התיק פתוח עד לפני שלושה שבועות.

 

למרות הפרטים שהותרו לפירסום כעת, סביב הפרשה עדיין מרחפים סימני שאלה רבים: מדוע הודו שלושה הצעירים מכפר כנא ברצח שלא ביצעו? האם הופעל עליהם לחץ? כיצד שיחזר נוג'ידאת את הרצח שלא ביצע? כיצד לא נדלקה אצל החוקרים נורת אזהרה נוכח ה"חורים" בעדותו? האם מיהרו במשטרה לתפור לשלושה תיק כדי להפגין נחישות בחקירת הרצח? ואם אכן התריעו במערכת הביטחון כי החשודים חפים מפשע, מדוע הושארו במעצר?

 

בני משפחתו של אולג שייחט ז"ל הוזמנו הבוקר ללשכתו של מפקד המחוז הצפוני במשטרה כדי לקבל פרטים על ההתפתחויות בחקירה. "אתמול למדנו על כך מהתקשורת, אני שמח שמנסים לתקן את המעוות והפעם למסור לנו פרטים לפני מסיבת העיתונאים", אמר ג'ורג' סעידיאן, בן דודו של שייחט.

 

החקירה חשפה גם התארגנות חבלנית

 

בתוך כך חשף מפקד המחוז הצפוני של המשטרה ניצב יעקב בורובסקי כי בידי המשטרה שבעה חשודים מכפר כנא וכפר מנדא, שנעצרו בשולי חקירת רצח שייחט בחשד שחברו לחולייה שתיכננה לפגוע בכוחות הביטחון באזור הצפון. בין השאר תיכננו חברי החולייה, שקראו לעצמם "משחררי הגליל", להשליך בקבוקי תבערה ולחטוף חיילים ושוטרים. יצויין כי סיור מג"ב שהיה יעד הירי בצומת בית רימון היה למעשה "פיתיון" לאותם מיידי בקבוקי תבערה.

 

שניים מהחשודים הם מוסא עלא בן 23 מכפר מנדא, שנפצע בצומת בית רימון ומוחמד ענבתאווי, בן 20 מכפר כנא שחשוד ברצח שייחט. חמשת האחרים אינם קשורים לפרשת שייחט.

 

החשודים האחרים בהתארגנות הם יוסף מוסא, אחיו של עלא, בן 21, מכפר מנדא, מחמוד חטיב בן 20 מכפר כנא, ומוחמד עוואדה בן 20, תושב כפר כנא שנעצר אתמול ולטענת המשטרה בעקבות מעצרו, לאחר שהושלמו מעצרי כלל חברי החוליה התאפשר להתיר את הפרשה לפרסום.

 

לחברי החוליה מיוחס בין השאר חשד לנסיון ותכנון של חטיפת חיילים ואנשי כוחות ביטחון, חמישה מקרים של יידוי בקבוקי תבערה לעבר רכבי משטרה, משימה שהוטלה על אחד מחברי החוליה לדקור יהודים בקניון בחיפה ולשניים מהם מייחסים את רצח החייל אולג שייחט.

 

במשטרה אומרים כי מדובר בחולייה שהמידור בה היה מהגבוהים ביותר שנתקלו בהם כולל מידור אותו הפעילו בינם לבין עצמם ולדוגמא, רק שניים ידעו היכן נמצא מקום המסתור של הנשק של החייל. החוליה, לטענת המשטרה, הונעה מטעמים דתיים אידיאולוגים. 

 

לדברי ניצב בורובסקי, מדובר בחולייה שפעלה על רקע דתי לפחות מאוקטובר 2002, ובראשה עמד, ככל הנראה, מוחמד חטיב.

 

רב פקד שמעון בן סבו, ראש מחלק התשאול של היחידה המרכזית במרחב העמקים גילה כי החוליה ניסתה לחטוף חיילים ושוטרים בצומת גולני, ואף יזמו פניות לחיילים והציעו להם טרמפ, אולם מזימת לא צלחה. במקרה של שייחט היה זה הוא שפנה אליהם בעת שעמדו בצד הכביש בצומת בית רימון.

 

עוד נחשף שמשימת מבחן שקיבל אחד החשודים הייתה לדקור יהודים בקניון חיפה. ל- ynet נודע כי בביתו של עלא מוסא אף נמצא מכתב התאבדות ממנו עולה כי בכוונתו היה לבצע פיגוע ולהפוך לשאהיד.

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפרודוקציה
אולג שייחט ז"ל
צילום: רפרודוקציה
צילום רפרודוקציה: עמית מגל
מוחמד חטיב. נהרג בבית-רימון
צילום רפרודוקציה: עמית מגל
צילום: רוני שיצר
עלא מוסא. נפצע והוביל לחשוד
צילום: רוני שיצר
צילום: עמית מגל
הירי בצומת בית רימון. פריצת הדרך בחקירה
צילום: עמית מגל
צילום: רוני שיצר
נוג'ידאת משחזר את רצח שייחט. עדות מלאה ב"חורים"
צילום: רוני שיצר
צילום: אלעד גרשגורן
בורובסקי. החקירה חשפה חוליה חבלנית
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים