הוויכוח על הגז הטבעי מתלהט
ועדת החוץ והביטחון של הכנסת תבדוק אם רכישת הגז מחברה בשליטת מבריטיש גז מסוכנת לביטחון המדינה, כפי שטוענים שבתאי שביט מחברת מרחב וח"כ חמי דורון משינוי. ואילו השר פריצקי, התומך בעסקה, טוען ששביט פועל ממניעים זרים וקורא "לשקול להעמיד אותו לדין פלילי"; גורמים פוליטיים: "העימות קשור לפריימריס בשינוי"
הוויכוח על השאלה מי יהיה ספק הגז הטבעי השני של ישראל הוא אחד הוויכוחים הסוערים, היצריים והמתוקשרים ביותר המתנהלים באחרונה בהכלכלה הישראלית. השבוע עלה הוויכוח הזה מדרגה.
יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ יובל שטייניץ (ליכוד), החליט לכנס את הוועדה לדיון דחוף כדי לבדוק, אם רכישת גז מחברת ccc, שבבעלות חברת בריטיש-גז הבריטית ושותפים לבנונים ופלסטינים, אינה מהווה, לכאורה, עבירה על הפקודה למניעת סחר עם האויב. מנגד, פנה שר התשתיות, יוסף פריצקי, ליועץ המשפטי לממשלה לשקול להעמיד לדין פלילי את שבתאי שביט, הקשור לחברת מרחב, בטענה שהשתמש, לכאורה, במידע ביטחוני רגיש לקידום אינטרס עסקי.
חברת החשמל ומספר חברות פרטיות עוברות בימים אלה להפקת חשמל בגז טבעי. את הגז מספקת כיום חברת ים-תטיס הישראלית, אך מלאי הגז שבידי ים-תטיס הוא מוגבל למדי. על פי החלטת ראש הממשלה, אריאל שרון, אמורה שותפות EMG, שבבעלות איש העסקים יוסי מימן ושותפים מצרים, להפוך לספק השני שייבא את הגז ממצרים.
מלאי הגז של EMG יספק את צרכי המדינה לשנים ארוכות, אך שר התשתיות הלאומיות, יוסף פריצקי, שואף לפתוח את משק הגז לתחרות ומנהל "מלחמת עולם" בממשלה ובמשק האנרגיה כדי להפוך את מיזם הגז הטבעי ccc לספקית השלישית של חברת החשמל. בשבוע שעבר הקדימה בריטיש-גז את EMG, כשחתמה על הסכם עם מפעלי ים-המלח, לפיו תספק את הגז לתחנות הכוח הפרטיות שלהם; פריצקי הצהיר שהוא "מאושר מאוד מההסכם שיביא הנה סוף-סוף את בריטיש-גז".
שביט, ששימש עד לפני כעשור כראש המוסד, משמש כיום כמנכ"ל חברת "אתנה", חברה-בת של מרחב, המייצרת טכנולוגיות אבטחה.
שביט התראיין השבוע לעתון "הארץ", והתייחס לנושא הגז הטבעי. הוא ציין, שחלק ממניות מיזם ccc שייכות לחברה הקשורה למשרד האוצר הפלסטיני ולמשפחת חורי הלבנונית, וטען שהחברה "מוכרת לשלטונות הביטחון הישראליים כמממנת פעולות טרור אנטי ישראליות ואנטי אמריקניות".
מחברת בריטיש-גז נמסר בתגובה: "ccc משמשת כזרוע ביצועית עבור גופים פרטיים וממשלתיים בארה"ב. אם היה בסיס לטענות נגדה, האמריקנים היו מפסיקים את פעילותה מיד. בריטיש-גז פועלת בתיאום עם הרשויות המוסמכות להבטיח את ביטחון ישראל".
"שימוש ציני בקשרי המוסד"
בעקבות הפרסום, מיהר פריצקי לקרוא ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לפתוח בחקירה נגד שביט. "מר שביט מנסה לקדם בדרכים פסולות את האינטרסים של החברה בה הוא מועסק", כתב פריצקי למזוז, "אני רואה בחומרה רבה שימוש בידע ובמוניטין שצבר אדם ששימש בתפקיד בכיר בשירות המדינה. שביט מנצל את הקשרים שפיתח במסגרת שירותו במוסד לקידום עסקיו ולהכפשת שותפות ccc, המתחרה בחברה בה הוא עובד.
"במידה והמידע ששביט פרסם היה נכון, ואני מטיל ספק רב בכך, מוטלת על שביט החובה לפנות בצינורות המקובלים לגורמים המוסמכים לחקור את העניין, ואם יהיה צורך, לעשות שימוש בפקודה למניעת סחר עם האויב", כתב פריצקי למזוז.
גורמים המקורבים לפריצקי הסבירו, שלשר אין צל של ספק שחברת בריטיש-גז אינה מקיימת שום קשרים עם הטרור. "פריצקי הוסיף למכתבו את הבקשה 'לחקור את בריטיש גז' למען ההגינות ולמען הסר ספק", הסבירו מקורביו של פריצקי.
אלא שבוועדת החוץ והביטחון היה מי שלקח דווקא את אזהרתו השנייה של פריצקי ברצינות רבה. "יבוא גז מהרשות הפלסטינית וממצרים בהחלט מהווה מקום לדאגה", אומר ח"כ שטייניץ, "קשה לסמוך גם על אלה וגם על אלה. הידיעה שבריטיש-גז קשורים למשפחה שקשורה לטרור מדאיגה אותי מאוד, ובכל מקרה, זאת טענה רצינית ששווה בדיקה".
זאת טענה שהועלתה על ידי שכיר של חברת מתחרה.
שטיינמיץ: "מה אכפת לי מה האינטרסים שלו? צריך להיות חף מאינטרס כדי להביע דיעה? בכל בית משפט יש סניגור וקטיגור. האם השופט לא צריך להקשיב לאף אחד מהם, כי שניהם אינטרסנטים? מלבד זאת, אני סומך, במידה כזאת או אחרת, על חוות דעתו של מי ששימש כראש המוסד".
הקשר בין גז טבעי לפריימריס בשינוי
למרבה ההפתעה, מי שהעלה את ההצעה לפתוח ב"חקירה ביטחונית" נגד ccc ובריטיש-גז הוא דווקא שותפו של פריצקי לסיעת שינוי, ח"כ חמי דורון. "עלינו לבדוק עם מי ממשלת ישראל עושה עסקים במסגרת רכישות הגז שלה", אומר דורון, "לפני שתעשה טעות שתהיה בכייה לדורות".
"מישהו השתגע", אומר דורון, "הרי הכסף של ccc הולך הולך לכיסו של מוחמד ראשיד, שהוא איש השטיקים הכספיים של יאסר ערפאת. עראפת מייעד כספים למימון טרור פרופר, וגם משפחת חורי היא תומכת טרור. ערב ההתנתקות, אנחנו עומדים לחתום על הסכם שייתן לעזתים לשלוט על ברז הגז שלנו, ויממן להם את הטרור.
"מלבד העובדה, שהעסקה הזאת מנוגדת לאינטרסים הביטחוניים של המדינה", אומר דורון, "אני מסתכל על איך שהדברים מתבצעים, ואני אומר: ריבונו של עולם, מה קורה פה? הרי חברת מרחב זכתה במכרז. המצרים חתמו אתנו לפני 25 שנה על הסכם לאספקת נפט, והם עומדים בו בקפדנות. מה ההגיון בכל הדיבורים על ספק שלישי?"
האם עולה מדבריך, שאתה מתנגד בחריפות למדיניות של פריצקי, חבר סיעתך?
"להיפך", אומר דורון, "השר פריצקי אומר שצריך לבדוק ולחקור את הדברים, ואני מצטרף לקריאתו".
פריצקי חושב שבריטיש-גז צריכה להפוך לספק הגז השלישי.
"אני חושב שהוא טועה".
אתה סומך על חוות דעתו של שבתאי שביט, שמקבל משכורת מחברת מרחב, השותפה ב-EMG?
"בוא לא ניתמם. יש הרבה אינטרסים כלכליים שעומדים מאחורי הפרסום הזה, אבל אותי לא מעניינים האינטרסים, אלא העובדות".
גורמים המקורבים לשר פריצקי טוענים, שמאחורי דאגנותו של ח"כ דורון עומדים מניעים נוספים: בחודש הבא עומדים להתקיים פריימריס בסיעת שינוי. "לחמי דורון, כמו לכל חבר כנסת רציני, יש רשת שלמה של קשרים ואינטרסים במפלגה שלו", אומרים הגורמים, "ובתקופות של פריימריס הכל צף החוצה".
דורון אומר בתגובה: "אלה טענות אידיוטיות ומגוכחות. השר פריצקי הוא במקום ה-4 ברשימת שינוי, ואני במקום ה-14, כך שאני לא מתמודד מולו. אני קורא למלחכי פנכתו של פריצקי שלא לפתוח בחזית פוליטית בנושא הנוגע לביטחון מדינת ישראל".
מלשכת השר פריצקי נמסר בתגובה: "אנחנו מקדמים בברכה את נסיונו של ח"כ דורון וכל ניסיון אחר לבדוק את נושא הגז הטבעי, כדי שהעובדות האמיתיות יגיעו לידיעת הציבור הרחב".
"להיטותו התמוהה של פריצקי לבריטיש-גז"
מחברת מרחב נמסר בתגובה: "מכתבו של השר פריצקי אינו אלא פרובוקציה נוספת במסכת מאמציו לטרפד את זכייתה של EMG במכרז חברת החשמל ולהכניס בדלת האחורית את בריטיש גז. זה חודשים ארוכים מנהל השר קמפיין תמוה בעד בריטיש גז, שכשלה במכרז, וכנגד העסקה הכלכלית הטובה ביותר שהוצעה לחברת החשמל לרכישת גז טבעי ממצרים, שזכתה כדין במכרז קפדני על ידי הצוות המקצועי והדירקטוריון של חברת החשמל.
"מר שביט מעולם לא הסתיר את קרבתו לקבוצת מרחב, והצהיר עליה באופן השקוף והברור ביותר", נמסר ממרחב, "קשה להבין את להיטותו של שר התשתיות לכפות את בריטיש גז על המשק הישראלי ולהתקיף אדם ששירת נאמנה את מדינת ישראל במשך 35 שנים, ושמעולם לא הוטל דופי ביושרו האישי והמקצועי.
"עדיף שהשר הפעלתן יאזין להמלצות גורמי ביטחון בעבר ובהווה, המתריעים מפני העסקה של בריטיש גז, וכדאי שהיועץ המשפטי לממשלה ימצא לנכון לבדוק את התנהלותו של משרד התשתיות בכל הקשור לנושא הגז הטבעי, החל ממחדל תשתית ההולכה וכלה במניעים העומדים מאחורי ניסיונותיו לטרפד החלטות שהתקבלו בנוהל תקין, ולכפות על חברת החשמל להתקשר עם חברה שכשלה במכרז".