שרידי חלב בפונדו פרווה של חברת עלית
בדיקת ynet ומעבדת בקטוכם גילתה מרכיבי חלב בפונדו פרווה של חברת עלית. מעבר לבעיית הכשרות, מדובר בסיכון בריאותי לאלו שאלרגיים לחלב ומסתמכים על הכיתוב פרווה. עלית: אם נמצא זאת כנכון - המוצרים ייאספו מהמדפים
מרכיבי חלב נמצאו במוצר פרווה של חברת עלית. מדובר במוצר פונדו שוקולד - אצבעות ופל עם גביע שוקולד, שמיוצר במפעל עלית ברמת גן. על אריזת המוצר מפורטת רשימת הרכיבים שהוא מכיל ואחריה מציינת החברה, כי המוצר "כשר פרווה בהשגחת הרבנות רמת גן".
בבדיקה שערכה מעבדת בקטוכם עבור ynet ושכללה שבעה מוצרי שוקולד שעל אריזתם היה מצוין שהם מוצרי פרווה, נמצא חלבון הלקטלבומין בפונדו שוקולד מתוצרת עלית בכמויות גבוהות. חלבון הלקטלבומין מצוי בחלב ואם הוא נמצא בבדיקה, הדבר מעיד על כך שמרכיבי חלב נמצאים במוצר.
מעלית נמסר בתגובה, כי "יחידת המאפה של עלית מתייחסת לנושא בחומרה רבה ופנתה למחלקת אבטחת איכות של החברה במטרה לבדוק את העניין. בדיקה של מחלקת אבטחת האיכות מצביעה כי כרגע לא מזהים טעות ולא רואים בעיה במוצר פונדו שוקולד של עלית.
אם, חלילה, יימצא שיש ריכוז של חלבון חלב בפונדו שוקולד, ייערך איסוף מיידי של המוצר מהמדפים".
מוצרי הפרווה הנוספים שנבדקו, ולא נמצאה בהם בעיה, הם עוגת הבית של אסם - שמרים שוקולד-אגוז, ופלים בטעם שוקולד של המותג סופר קלאס, ממרח שוקולד פרה (ללא סוכר) של עלית, דובשניות מצופות שוקולד של ברמן, ביסקוויט מצופה שוקולד של הדר תירוש, מצופית - ופלים מצופים שוקולד של מנעמים.
הבדיקה מתבצעת ביחידות מידה הנקראות ppb - parts per billion. בבדיקה הראשונה שביצענו נמצאו 1,000 יחידות לקטלבומין במוצר. כדי להיות בטוחים שלא מדובר במקריות, רכשנו עוד שלושה מוצרים זהים ובדקנו גם אותם. ממצאי הבדיקות גילו במוצר אחד 3,100 יחידות לקטלבומין, במוצר שני 1,200 יחידות ובמוצר שלישי 1900 יחידות לקטלבומין. מדובר בכמות גבוהה של חלבון בהתחשב בעובדה שבמוצר המוגדר כמוצר פרווה לא אמורה להיות כלל נוכחות של החלבון.
עניין בריאותי ממדרגה ראשונה
מעבר לבעייתיות הדתית המתעוררת כתוצאה מהממצאים, והעובדה שציבור שלם של שומרי כשרות עלול לרכוש מוצר חלבי בידיעה שהוא פרווה, מדובר בעניין בריאותי ממדרגה ראשונה. אנשים הרגישים לחלב וצורכים את המוצר במחשבה שהוא לא מהווה סכנה לבריאותם, עלולים לסבול מסימפטומים של אלרגיה כתוצאה מצריכת מוצר חלבי, שעלולים להתבטא בשלשולים במקרה הקל ועד לקוצר נשימה במקרה המסובך יותר.
מבין הרגישויות למזון, רגישות לחלב היא אחת השכיחות ביותר. התופעה נפוצה בעיקר בקרב ילדים. פרופ' מנחם שלזינגר, מנהל מחלקת ילדים והיחידה לאלרגיה ואימונולוגיה בבי"ח ברזילי, מסביר כי אדם אלרגי שצורך חלב עלול לפתח תופעות כגון: שלשולים, הקאות, אדמומיות, פריחה וגרד בעור, נזלת, דמעת ולעתים גם קוצר נשימה.
"במקרים הקשים", הוא מוסיף, "עלול האדם האלרגי לסבול משוק אנפילקטי, שמתבטא בפגיעה במערכות רבות בבת אחת ולעתים בירידה חדה בלחץ הדם". לטענתו, זהו מצב מסוכן מאד, אם כי הוא נדיר. עוד מוסיף פרופ' שלזינגר, כי כ-2.5% מכלל הילדים הקטנים סובלים מרגישות לחלב. ברוב המקרים האלרגיה לחלב נעלמת עם הגיל, אך במקרים מסוימים גם בוגרים סובלים מהתופעות. האלרגיה לחלב יכולה לעיתים להיות גנטית. עם זאת, לדבריו, יניקה בגיל צעיר מורידה את הסיכוי לחלות באלרגיה בגיל מבוגר יותר וילדים שמתחילים לצרוך חלב פרה בגיל צעיר, יש להם סיכוי יותר גדול לפתח אלרגיה לחלב.
אנשים שאלרגים לחלב לא יכולים לצרוך שום כמות של חלב, כיוון שאי אפשר לדעת מה תהיה תגובתם האלרגית, גם אם הצריכה של חלב הייתה בכמות קטנה. מעבר לכך, במקרים קשים גם מגע חיצוני עם החלב או אפילו הרחה של מוצר חלבי עלולה לגרום לאלרגיה.
טיפת חלב יכולה לעורר תגובה קשה
ד"ר אבנר גורן, מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה בבי"ח ספרא לילדים במרכז הרפואי שיבא אומר, כי אצל מי שמאוד רגיש, מספיקה טיפה של חלב על השפתיים כדי שיגיב תגובה קשה. "האלרגיה אינה תלויה במינון, אלא מספיק שיש חשיפה למוצר", הוא מסביר. "חשיפה חיצונית יכולה לגרום לתגובה חיצונית בעור ואם יש ספיגה של החלבון החשוד לפה ולמערכת העיכול אז תהיה גם תגובה פנימית. באלרגיות הקשות לא מדובר בעניין כמותי".
התגובה האלרגית שעלולים לפתח אנשים עם רגישות לחלב יכולה להיות תגובה בתוך מערכת העיכול - שלשול, גזים, כאבי בטן והקאות, או תגובה מחוץ למערכת שתתבטא במערכת כלי הנשימה, בעור ובמערכת כלי הדם. ד"ר גורן מפרט ואומר, כי התגובה בעור יכולה להופיע תוך מספר דקות בצורת נפיחות של הידיים, האצבעות, השפתיים ואפילו נפיחות במיתרי הקול ובלשון. במערכת הנשימה העליונה יכולה האלרגיה להתבטא בנזלת, התעטשות, גרד, עיקצוץ ונפיחות בעיניים ובמערכת הנשימה התחתונה התגובה יכולה להיות התקף אסטמה וסטרידו (חריקה קשה בכניסת אוויר וקושי בנשימה).
גם ד"ר גורן מאשר, כי המקרה הקשה ביותר הוא תגובת שוק אנפילקטי: "כאשר יש מעורבות של כלי הדם - הרחבה וגדילה של חדירות כלי הדם שגורמת ליציאה של נוזלים מחוץ לכלי הדם, יכולות להיווצר בצקות בגוף ונפילת לחץ דם שמביאה למעורבות של המוח והלב". ד"ר שלזינגר מתאר מקרה שהתרחש בארה"ב, לפני מספר שנים, בו ילד אלרגי לחלב פרה צרך מוצר שהיה מסומן כ"פרווה" וסבל מתופעת שוק אנפילקטי. בדיקת המוצר העלתה, כי בתהליך העיבוד היו שאריות של חלב במוצר.
כאמור, הרגישות הגבוהה ביותר היא בקרב אוכלוסיית הילדים. הסיבה לכך היא שמערכות העיכול והחיסון שלהם לא מפותחות מספיק בשנים הראשונות לחייהם. אצל תינוקות עד גיל שנה, מסביר ד"ר גורן, מערכת החיסון לא עובדת ויש חדירות גבוהה יותר לחלבונים ולכן התגובה האלרגית קשה יותר. "שכיחות התגובות למזון גבוהה אצל תינוקות אבל זה יכול להיות גם אצל ילדים גדולים יותר וגם אצל מבוגרים", אומר גורן.
"העור הופך למנוקד ולוהט"
"כאשר הבת שלי צורכת אפילו טיפה קטנה של חלב היא נהיית אדומה, העור הופך למנוקד ולוהט", מתארת שרון לוי, אמא לילדה שסובלת מרגישות לחלב. "הפחד הגדול זה שהיא מקבלת התקף של קוצר נשימה. פעם זה קרה לה מליקוק קטן של ארטיק חלבי שנתתי לה בדיוק כשהיא הפסיקה לינוק".
שרון מספרת כי ביתה, כיום בת 3, נמנעת מאכילה של שוקולד, ביסקוויטים, מעדני חלב, גבינות, שוקו ודברי מתיקה רבים, ביניהם גם מוצרים המיובאים מחו"ל, שאין עליהם הסבר ברור של המרכיבים. במקום מוצרי החלב, היא אוכלת תחליפי חלב על בסיס סויה, גרבר של תינוקות וביסקוויטים שכתוב עליהם "פרווה".
שרון אומרת כי כל יציאה מהבית לטיול או ביקור אצת קרובים הופכת למשימה מורכבת כי היא נאלצת לקחת אוכל וכלים מהבית כדי שבטעות הילדה לא תוכל מכלי שהיה בו חלב, ותקבל התקף אלרגיה. "כשהיא מקבלת התקף אני נותנת לה נזול פנסטיל נגד אלרגיה, שנמצא אצלי תמיד בתיק. אם היא לא מקבלת אותו, אנחנו צריכים לקחת אותה בבהילות לבית חולים".
פרופ' שלזינגר מפרט ואומר, כי אחד מתחליפי החלב השימושיים ביותר הוא הנוטרמיגן – חלבון חלב שמפורק לחלקיקים קטנים שלא גורמים לאלרגיה. תחליף אחר, זול ומצוי יותר הוא על בסיס סויה – אך חשוב לדעת כי חלק מילדים שאלרגים לחלב עלולים לסבול גם מאלרגיה לסויה. תחליפים אחרים שקיימים בשוק הם תכשירים שבנויים מחומרים מפורקים שמקורם אינו בחלב. לדבריו, בניגוד לדעות המקובלות, אנשים רבים שרגישים לחלבון של חלב פרה יהיו רגישים גם לחלב עזים וכבשים.
את האלרגיה לחלב ניתן להוכיח על ידי בדיקה של נוגדנים נגד חלב בדם (RAFT), או בדיקת אלרגיות שבמסגרתה מחדירים לעור כמות קטנה של חלב ובודקים אם יש תגובה אלרגית.
בעלי רגישות לחלב חשוב שיקראו בדקדוק רב מה המרכיבים שמכיל כל מוצר מזון לפני שמכניסים אותם לגוף ולוודא שאין בהם אף לא כמות קטנה של חלב. אך כמו שמעלה בדיקת ynet, לא כל מה שכתוב עליו "פרווה", אכן לא מכיל חלב.