שרון: אגיש תוכנית חלופית לממשלה ולכנסת
לחבריו בישיבת הסיעה, אמר ראש הממשלה: "תוצאת המשאל מהווה נזק אסטרטגי לישראל. נצטרך לקבל הכרעות קשות במושב הקיץ של הכנסת. הליכוד אינו מפלגת שוליים, עם ישראל בחר בנו כדי למצוא את הדרך לשלום ולביטחון ולקידום כלכלת ישראל". את לבנת, שהסבירה מדוע התקשתה להירתם למען התוכנית, עקץ שרון. מייד לאחר הישיבה הוא החל בסבב התייעצויות. הראשונים עמם נפגש: אולמרט ומופז
"תוצאת המשאל היא ניצחון טקטי למתנגדי התוכנית, ונזק אסטרטגי לישראל. אגבש תוכנית חלופית, בתקווה לשמר בה את ההישגים שהשגנו, ואגיש אותה לממשלה ולכנסת. לא יהיה קיפאון מדיני". כך הבהיר ראש הממשלה בישיבת סיעת הליכוד, שהתכנסה אחר הצהריים (יום ב') לדיון ראשון במושב הקיץ שנפתח היום.
בפתח הישיבה, אל מול המצלמות, אמר שרון: "אני מכבד את תוצאות משאל ההתנתקות". הוא הוסיף: "היום אנחנו חוזרים לכנסת אחרי פגרת הפסח. נראה לי שזה עומד להיות מושב מעניין, בו נצטרך לקיים הכרעות קשות שישפיעו על עתיד כולנו".
"בכוונתי לקיים התייעצויות", הוסיף, "עם שרי הממשלה, סיעת הליכוד וסיעות אחרות כדי לבחון את הצעדים בהם ננקוט. אני רוצה להדגיש: עם ישראל בחר בנו כדי למצוא את הדרך לשלום ולביטחון ולקידום כלכלת ישראל. אין שום טעם אחר בהימצאות שלנו פה בכנסת".
ישיבת הסיעה התקיימה בסימן תבוסתו של שרון במשאל ההתנתקות. כמה מיועצי ראש הממשלה העלו ספקולציות, על כך שראש הממשלה עומד להתנקם בכמה משריו הבכירים, בדגש על שר האוצר נתניהו. אולם מקורבי שרון ונתניהו דחו את הדיווח, שהופיע בסוכנות "רויטרס".
בישיבה הסגורה אמר שרון: "השאלה המרכזית היא האם עדיף ליזום או לא לעשות כלום, והאם היוזמה היא לטובת או לרעת ישראל. לא מספיק ליזום, צריך גם לוודא שמה שאתה יוזם צריך להתקבל, וזה גם שיקול. שמעתי את הערות החברים. אקיים שורה של התייעצויות ואני מתכוון להציג תוכנית שונה. בישיבה בשקט ניקלע למצבים קשים. זו אחריותי וזה מה שהתחייבתי בפני הציבור. אבוא עם תוכנית למען האינטרס של מדינת ישראל. אם מישהו חושב שתוצאת המשאל היא קיפאון והמתנה לימים יבואו, טועה".
"הבנתי את ההחלטה של מתפקדי הליכוד", אמר שרון. "אני מצטער עליה, ואני מקווה שנשמור על ההישגים שקיבלנו מן האמריקנים. הליכוד הוא מפלגת מרכז, לא מפלגת שוליים כמו 'התחייה'. יש לגבש תוכנית בהסכמה ולהביא את התוכנית לסיעה, לממשלה ולכנסת". ח"כ דוד לוי אמר לו בתגובה: "מוסכמת על מי?" שרון השיב בסרקזם: "אתה רוצה עוד משאל?".
השרה לימור לבנת אמרה: "נפל דבר בליכוד. הליכוד עבר טלטלה, והייתה סכנה של קרע של ממש. נימוקים ואידיאולוגיה של עשרות שנים עמדו בסימן שאלה. הליכוד לא אמר 'לא' לכל תוכנית מדינית, אלא לתוכנית ההתנתקות". שרת החינוך הסבירה מדוע היה לה קשה לתמוך באופן פעיל בתוכנית: "התוכנית היא נסיגה לקווי 67' בחבל עזה. זהו קושי גדול, מכיוון שהמשמעות יכולה להוות תקדים. בעיה שנייה שהייתה בתוכנית היא פינוי היישובים ניסנית, אלי סיני ודוגית".
ראש הממשלה בתגובה: "האם ללא פינוי היישובים היית תומכת בתוכנית?" לבנת השיבה: "הצבעתי בעד, אבל זה היה קשה". השר הנגבי תקף את אולמרט: "הוא נקט בקו לא נכון, מיליטנטי מדי. יש לרדת מזה. צריך לפעול, להגיע לקונצנזוס. כולם מחכים שנתרסק, מימין, משמאל ומהתקשורת. צריך לאמץ את הקו שנקט ראש הממשלה בהודעתו. אנחנו לא מפלגת ימין קיצוני. ברור לכולם שיהיו פשרות כואבות, אך רק אם יהיה פרטנר".
מייד לאחר הישיבה החלה שרון בהתייעצויות עם צמרת הממשלה, כדי לגבש תוכנית חלופית, שלדברי מקורביו, תהיה שונה מזו שנפלה במשאל המתפקדים. אחר הצהריים דן ראש הממשלה עם השרים אולמרט ומופז, שתמכו בו לכל אורך הדרך.
התוכנית החלופית המתגבשת
בסביבת ראש הממשלה שרון הבהירו היום בעקבות הכשלון במשאל ההתנתקות, כי בשלב הראשון ינסה שרון לייצב את הקואליציה הנוכחית ורק בשלב שני יבחן כיצד ניתן להמשיך לתוכנית מדינית. האופציות הסבירות יותר שהעלו מקורביו הן משאל עם או העברת תוכנית מדינית במסגרת קואליציה חדשה שתוקם.
אולם גורמים בליכוד אומרים כי האפשרות המועדפת כעת על בכירים בליכוד היא גיבוש תוכנית המוסכמת על בכירי המפלגה. מדובר בתוכנית מדינית מינורית הרבה יותר מתוכנית ההתנתקות, שתוכל לעבור בליכוד. במסגרתה, יפונו התנחלויות מבודדות בלבד - כדוגמת נצרים וכפר דרום, וגנים-כדים ביהודה ושומרון.
הגורמים אף התייחסו לטענות כי גורמים קיצוניים השפיעו על תוצאות המשאל ואמרו כי "לא אנשי פייגלין הכריעו אתמול את המערכה. רוב אנשי הליכוד לא היו מוכנים ללכת באופן חד צדדי למהלך כל כך מרחיק לכת, שנתפס כפרס לפלסטינים. אף אחד בליכוד לא רוצה קיפאון. הליכוד היא ימין פרגמטי ושפוי שכבר מזמן הפסיק לדבר על 'אף שעל', 'שתי גדות לירדן' ו'ארץ ישראל השלמה'".
אלי לנדאו, יו"ר חברת החשמל ומקורבו של שרון, אמר בתגובה כי הוא מעריך שראש הממשלה ידבוק בתוכניתו: "בהכירי אותו, הוא לוקח כמה ימים למנוחה ולשיקול מחדש של כל המהלך, שבסופם יאמר את דברו. לדעתי הוא לא מתכוון לוותר, והוא לא מתכוון לאפשר לאלה שסובבו לו את הגב לנהל את המדינה במקומו".
"שרון יודע שלתוכניתו יש רוב בעם. אני לא חושב שיחליף את התוכנית. הערכתי היא שהוא יעמוד מאחורי תוכניתו בדרך זאת או אחרת", אמר לנדאו.
גורמים נוספים בליכוד מניחים אף הם כי שרון לא בהכרח יהפוך ל"ברווז צולע". לדבריהם, "הכל תלוי בשרון. תוצאות המשאל אינן מחייבות את הווצרותו של שבר גדול בליכוד".
בסביבתו של ראש הממשלה מעריכים כי לא ישנה את התוכנית שבעיניו "טובה לביטחון ישראל" וגם לא ייפרד מההבנות עם האמריקנים. ההערכה היא ששרון יעביר לאמריקנים מסר: "לא נואשתי מלנסות לקדם את תהליך השלום ואמשיך לפעול לשם כך במרץ" - אמירה שלא מבטלת את ההבנות.
פרשנות: הוא לא הולך לשום מקום
השרים שתמכו בראש הממשלה הגיעו לישיבת הסיעה כשפניהם חפויות. גם ראש הממשלה עצמו נכנס לישיבה כשפניו אפורים והוא נראה מוטרד למדי מההתפתחויות של היממה האחרונה.
השר אהוד אולמרט, שותפו לדרך בעניין תוכנית ההתנתקות התקשה לחייך היום. אולמרט נכנס לחדר סיעת הליכוד, כמעט לבדו כשהוא מפלס את דרכו בין הנוכחים, ניגש לראש הממשלה ולחץ את ידו. השניים חייכו אחד לשני במרירות, כשותפים לאכזבה.
גם שרת החינוך לימור לבנת התקשתה לחייך ובכלל נדמה היה כי חברי הכנסת שתמכו בתוכנית ההתנתקות עד כה נמצאים במעין סערת נפש - האם פעלנו בצורה נכונה.
יותר מכל דבר אחר נדמה היום בסיעת הליכוד כי חוסר הבהירות לגבי העתיד לבוא גדול מאי פעם.
אולם השאלה הגדולה ביותר היא האם יצליח ראש הממשלה לשקם את מעמדו הפוליטי והציבורי לאחר התבוסה הכואבת שנחל אתמול. הדעות בעניין זה חלוקות שכן יש כאלה הרואים כי שרון גמור מבחינה פוליטית והוא לא יוכל עוד לתפקד כפי שנדרש מראש ממשלה. במערכת הפוליטית יש האומרים כי זה רק עניין של זמן עד שהוא יודיע על התפטרותו למרות שהוא לא עשה זאת כעת.
"ברגע זה אין ספק שראש הממשלה הוא ברווז צולע", אומרים במערכת הפוליטית, "ברווז צולע שמחמם את הכיסא. הוא בחר שלא ללכת בכבוד וכעת נותר לראות מתי הוא יחליט ללכת בדרך אחרת".