פיגוע בצ'צ'ניה: הנשיא ומפקד הכוחות הרוסיים נרצחו
הפיצוץ: באיצטדיון בגרוזני הבירה, בעת טקס חגיגי לציון 59 שנים לניצחון על הנאצים. הגורם לפיצוץ הוא ככל הנראה מוקש שהוטמן ביציע האח"מים, מתחת לכסאותיהם של המכובדים. שישה בני אדם נהרגו וכ-56 נפצעו. נשיא רוסיה פוטין: "צפוייה תגובה בלתי נמנעת נגד המפציצים הצ'צ'נים"
שוב אש בצ'צ'ניה: הנשיא אחמד קדירוב נרצח בפיצוץ שאירע הבוקר (א') באיצטדיון בבירה גרוזני, במהלך טקס חגיגי לציון 59 שנים לניצחון רוסיה על הנאצים.
במשך שעות ארוכות אחרי הפיגוע לא היה אישור בדבר מותו של קדירוב, ונמסר שהוא פצוע קשה. לבסוף מסר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין את האישור לידיעה על מותו של האיש שמונה על ידו לשלוט בצ'צ'ניה המורדת.
על פי מקורות ברוסיה, מלבד קדירוב נהרגו שני שומרי ראשו של הנשיא, פוליטיקאי צ'צ'ני, עיתונאי של סוכנות הידיעות רויטרס ילד. בעת הפיגוע האיצטדיון היה מלא בצופים ודווח על לפחות 56 פצועים, ביניהם מפקד כוחות הצבא הרוסי בצ'צ'ניה, ולארי בראנוב.
גורמים במשטרה המקומית מסרו כי הגורם לפיצוץ הוא ככל הנראה מוקש שהוטמן ביציע הכבוד, מתחת לכסאותיהם של האורחים המכובדים.
פוטין, שמינה את קדירוב לתפקיד, אמר: "תהיה תגובה בלתי נמנעת נגד המפציצים הצ'צ'נים", זאת על אף שאף ארגון טרם נטל אחריות למעשה. אחר הצהריים מינה פוטין את ראש ממשלת צ'צ'ניה סרגיי אברמוב לתפקיד הנשיא הזמני.
שנים של מאבק עקוב מדם
אנשי המחתרת הצ'צ'נית מנהלים מזה שנים רבות מאבק עקוב מדם במטרה לקבל עצמאות מרוסיה.
אחרי התפרקות ברית המועצות הכריזה בשנת 1992 על עצמה צ'צ'ניה כמדינה עצמאית. בשנת 1994 שיגר ראש הממשלה הרוסי דאז, והנשיא כיום ולדימיר פוטין, כוחות צבא לצ'צ'ניה כדי לדכא את המרד. במלחמה שנמשכה כשנתיים מעריכים שמתו מאה אלף איש, רובם אזרחים.
בשנת 1997 זכתה צ'צ'ניה לעצמאות דה-פקטו מרוסיה תחת הנהגתו של ילצין לאחר הסכם הפסקת אש עם המורדים. אולם בהמשך גררו המורדים את המדינה לעבר חיק האיסלם הקיצוני, והחלו להתגרות ברוסיה על ידי פשיטות בתחום דאגסטן. במקביל קמה למורדים המוסלמים תנועת התנגדות שזכתה בתמיכת רוסיה.
באוגוסט 1999 השתלטו מורדים צ'צ'נים על שני כפרים ברפובליקה הרוסית דאגסטן, החזיקו בהם במשך כמה שבועות ודרשו מרוסיה להכיר בצ'צ'ניה ובחלקים מדאגסטן כרפובליקה מוסלמית עצמאית. הרוסים הגיבו בכוח וכובשים את הבירה גרוזני בפברואר 2000. במאי מכריז הנשיא פוטין שמעתה ועד עולם תהיה צ'צ'ניה חלק מרוסיה וזה היה האות לפתיחת מאבק עקוב מדם שניהלו הצדדים, ושגבה יותר מ-300 קורבנות טרור ברוסיה במשך כחמש השנים.
המורדים הצ'צ'נים לא בוחלים בביצוע פיגועי התאבדות בקרב ריכוזי אוכלוסיה, לא רק על אדמת צ'צ'ניה אלא גם בלב מוסקבה. בין הפיגועים הבולטים היו פיגוע במהלך מופע רוק בבירה הרוסית, אירוע בו החזיקו מורדים צ'צ'נים אזרחים רוסים כבני ערובה בתיאטרון במוסקבה ולבסוף הרגו 120 מהם, ופיגוע שאירע לפני כשלושה חודשים ברכבת התחתית של מוסקבה, שגבה כ-40 קורבנות.
קדירוב - עושה דברו של פוטין
במארס 2003 נערך משאל עם בצ'צ'ניה והוחלט שהרפובליקה לא תזכה לעצמאות אלא תישאר תחת ריבונות של רוסיה ושליטה של מוסקבה. חצי שנה מאוחר יותר נבחר אחמד קדירוב לנשיא המדינה.
קדירוב, שמונה שלוש שנים קודם לכן על ידי פוטין למשול בצ'צ'ניה במקומו של מנהיג המורדים המוסלמי אסלן מסחדוב, קיווה להשיג רגיעה במלחמה ויציבות. הוא טרח להבליט את הבטחות של הקרמלין להעניק יתר אוטונומיה לצ'צ'ניה, אך רבים, בעיקר בקרב תומכי הבדלנים, ראו בו משתף פעולה עם מוסקבה.