קבילות החיילים: מפקדים בצה"ל "מעליבים וגזעניים"
דו"ח נציב קבילות החיילים הוגש הערב, וכלל בשורה אחת חיובית: 10% פחות קבילות בהשוואה לשנה שעברה. בראש התלונות: יחס משפיל ומבזה מצד מפקדים, "טירטור" מיותר של חיילים הנזקקים לסיוע כלכלי ועימותים בין "ותיקים" ל"צעירים". 30% מקבילות חיילי החובה הוגשו על ידי הוריהם
"אחד הגילויים הבעייתיים באשר לנורמות המפקדים בצה"ל הוא סגנון התבטאות בוטה ומעליב - ולפעמים גם גזעני" - כך כותב נציב קבילות החיילים, תא"ל (מיל') אבנר ברזני, שהגיש אחר הצהריים (יום ב') את הדו"ח השנתי ל-2003, שנושא בשורה אחת חיובית: בשנה האחרונה ירד מספר הקבילות וכך גם אחוז הקבילות המוצדקות, לעומת השנה שלפני כן.
בשנת 2003 נתקבלו בלשכת נציב קבילות החיילים 6,528 קבילות לעומת 7,206 קבילות ב-2002. מדובר בירידה של כ-10%. מכלל הקבילות נמצאו 3,695 מוצדקות, שהן כ-55% ואילו 2,972 קבילות נמצאו לא מוצדקות.
כמו בשנים הקודמות, מספר הקבילות של חיילים בשירות חובה תופס את האחוז הניכר כאשר אלה הגישו 3,634 קבילות, כ-56% מכלל הקבילות. מספר הקבילות של משרתי הקבע עמד השנה על 812 ומספר הקבילות של חיילים בשירות מילואים עמד על 1,803 קבילות, שהן כ-27.6% מכלל הקבילות. על פי הנציב, את הירידה במספר הקבילות ניתן לייחס גם להפחתה בימי המילואים.
גם הורים ממשיכים להגיש קבילות הנוגעות לצאצאיהם - מכלל הקבילות שהוגשו על ידי חיילי החובה, 30% הוגשו על ידי הוריהם.
הנציב אמר עוד כי הוא ערך שינויים ארגוניים בנציבות, וכתוצאה מכך חייל ממתין מקסימום חודשיים לתשובה לקבילתו.
התבטאויות גזעניות ופוגעות נגד חיילים
אחד הנושאים שבהם טיפל הנציב היה התבטאויות פוגעות כלפי חיילים. על כך כתב: "יש שהדבר בא לידי ביטוי בביטויים גסים או מאיימים, הנאמרים מתוך מורת רוח נוכח תפקודו של חייל, ובמקרים אחרים מדובר בהקנטת החייל על רקע תכונותיו האישיות כגון משקל גופו".
והוא מוסיף: "המקרים החמורים ביותר הם המקרים שבהם נוקטים המפקדים ביטויים בעלי אופי גזעני המתייחסים לצבע עורו של החייל או לתכונות המאפיינות, כביכול, את בני מוצאו".
באחת הקבילות, מדגים הנציב, התלונן חייל בשירות חובה המשרת כחובש על התבטאויותיו הפוגעות של מפקדו, קצין הרפואה החטיבתי על רקע עודף משקלו: "שמן", "המלתעות שלו לא מפסיקות לעבוד לעולם" ו"כנראה הארוחה לא דגדגה לך אפילו את קצה הכרס השמנה שלך" - הדברים האלה הושמעו לעיני חיילים ומפקדים אחרים. הקצין עצמו הודה כי צחק על חשבונו של החייל, אך לטענתו נבע הדבר מרצונו להתקרב אליו ולא עשה זאת מתוך כוונה רעה אלא מתוך חיבה יתירה.
הנציב כותב על כך כי מדובר בהתבטאויות פוגעות, אשר חורגות מהנורמות הראויות ביחסים בין אדם לחברו ובין מפקד לפקודו. במקרה הזה הסתפק הנציב בהערה, זאת לאחר שהחייל קיבל את התנצלותו של המפקד.
"מפקדי הצבא הפנימו את נושא כבוד האדם. רוב הבעיות בנושא נשארו בעיקר בקרב המפקדים היותר צעירים, כגון מ"כים בדרגות סמל", אמר הנציב בעקבות הדו"ח.
השפלות וטירטורים
בדו"ח נתן הציב דוגמה של אחד מבסיסי ההדרכה, עליו התקבלו תלונות רבות אודות טרטורים של חיילים.
בקבילות כינו החיילים את המעשים "השפלות וטרטורים" ואילו מפקדיהם כינו אותם "אמצעים משמעתיים בתחומי מאמץ גופני מבוקר".
הנציב טען כי בירור שנערך בבסיס העלה כי מהותה של ענישה זו זהה לתרגולים הדורשים מאמץ גופני מוגבר, אולם העונשים ניתנו בדרך המשפילה את החיילים ומבזה אותם בעיני עצמם, ולעיני קהל המפקדים הצופים וצוחקים.
הנציב, שהגיע לבסיס יחד עם צוותו, כתב כי מדובר בענישה שמופעלת באופן שאינו מושכל, שאינה משיגה את מטרתה ויוצרת מתח ותחושת תסכול אצל החייל. בעקבות בדיקת הנציב ופנייתו למפקד זרועות היבשה, שונו הנוהלים.
מצוקה כלכלית - וטירטור מינהלתי
עוד מתברר כי המצוקה הכלכלית שפוקדת את המדינה בשנים האחרונות לא פסחה על הצבא. חיילי צה"ל מושפעים מהמצב הכלכלי הקשה בשני מישורים: במישור המשפחתי ובמישור המערכתי הכולל.
באשר למישור המערכתי הכולל מתברר כי במחנות שונים של צה"ל האחזקה של מבני המגורים, חדרי האוכל ומבני השירותים והמקלחות היא "אחזקת שבר", והחיילים נדרשים לתפקד בתנאים לא תנאים.
עוד עולה כי רוב הפונים לנציבות בשל קשיים כלכליים הינם חיילי חובה, שמשפחותיהם מתקשות להתמודד עם בעיות הקיום היומיומיות. לדברי הנציב, רשויות הצבא נקטו צעדים מבורכים כדי לסייע לחיילים אלה ולבני משפחותיהם תוך הרחבת אפשרויות הסיוע, על מנת לאפשר לחיילים למצות את כישוריהם בשירות איכותי ולהסיר מהם במידת האפשר את הטרדות הכלכליות.
למרות זאת, הנציב טוען כי הסגל העוסק בתנאי השירות ביחידות אינו בקי תמיד בסוגי האישורים והמסמכים הנחוצים לבחינת זכאותה של משפחת החייל ל"תשלומי משפחה". כך קורה במקרים רבים שהחייל מציג את האישורים שנדרשו ממנו על ידי מש"קית או על ידי קצינת תנאי שירות, ואז מתברר כי אישורים אלה אינם מספקים והוא נדרש להשיג אישורים נוספים וחוזר חלילה - וכך חולפים חודשים מספר.
הנציב כותב בדו"ח כי אין זה מתקבל על הדעת כי חייל הממלא חובתו האזרחית מכוח חוק ואינו יכול לעסוק בפרנסת משפחתו הזקוקה לעזרתו, לא יקבל עזרה מתאימה מרשויות הצבא בשל חוסר מקצועיות או הדרכה בלתי מספקת של סגלי השירות.
מישהו כאן ירה פעם?
מהדו"ח מתברר גם כי חיילים נדרשו למלא משימות אבטחה, זאת למרות שתקופה ארוכה לא השתתפו במטווח, והיו אף מקרים שבהם התברר כי החייל או החיילת צויידו בכלי נשק שלא עברו הכשרה כלשהי בשימוש בו.
באחד המקרים, אשר נתון כיום בבדיקתם של גורמי הפרקליטות הצבאית, עלה חשד כי רס"ר היחידה צייד את חיילי יחידתו ב"פנקסי אימון", בהם נרשם כי השתתפו במטווח במועד מסויים - הגם שלפחות לגבי חלקם הוברר כי רישום זה נטול כל בסיס.
ותיקים מול צעירים
בדו"ח מצין הנציב בעיות בין חיילים ותיקים לחיילים צעירים, לאחר שלוחמים בגדודים בסיום הכשרתם נאלצים להתמודד עם פגיעות קשות בכבודם ובזכויותיהם מצד עמיתיהם הוותיקים. הכל תוך העלמת עין מצד המפקדים.
כאן הביא הנציב דוגמא מקבילה שהגישו הוריו של חייל אשר שירת כלוחם ומ"כ בחטיבת גולני, שמפקדיו העניקו לו יחס והתבטאויות בלתי הולמות, שמירה במשך שעות רבות מבלי לקבל את שעות השינה כמוגדר בפקודות הצבא והטלת עונשים ללא ביסוס. מהבירור שביצע הנציב עולה כי בעבר מפקד הכיתה של החייל היה פקודו של החייל, בתקופה בה שירת כמפקד כיתה.
לטענת החייל מכיוון שמפקד הכיתה הודח על ידו בעת ששימש כמפקדו ביקש מפקד הכיתה להשפילו בדרכים שונות. הטענה נמצאה מוצדקת.
לא נותנים לישון?
בפרק אחר בדק הנציב את נושא שעות השינה והחופשות של חיילים. הוא מציין כי "עדיין יש הסוברים כי חייל טוב יותר הוא חייל המסוגל להתמודד עם מטלותיו אף בתנאי מחסור בשעות שינה, או נותנים משקל יתר לעמידה בביצוע המשימה ביחס לשמירה על זכויות של החייל לשעות שינה ומנוחה".
בקבילות רבות נמצאו מקרים בהם הטילו מפקדים על חיילים משימות נהיגה מבלי שישנו כנדרש קודם לכן או משימות אבטחה בגזרות רגישות, תוך הקלת ראש לא רק במצבו האישי של החייל בנסיבות אלה אלא בסכנות הטמונות בכך לחייו ולחיי אחרים.
הנציב סבור כי על מפקדי צה"ל לפעול ביתר תוקף על מנת להבטיח את זכויותיהם של החיילים ואת שלומם.