שתף קטע נבחר
 

שיטה חדשה: חסימת אתרים

והשבוע: תקדים ראשון בישראל: חברת נטוויז'ן חסמה בפני מנוייה את הגישה לאתר "אובייקטיבי". נטוויז'ן: "אין תגובה". וגם: בעיות פרטיות באתר נטאקשן

1. תקדים מטריד

 

האם חברת נטוויז'ן חסמה בפני מנוייה האת הגישה לאתר האינטרנט של חברת "אובייקטיבי", בכתובת www.v.co.il? לאחר שתלונות ברוח זו הגיעו ל-ynet ביום א', פנינו לנטוויז'ן ונענינו ב"אין תגובה", אך האתר שב להיות נגיש בהמשך השבוע, עם או בלי קשר לפנייה.

 

החסימה בוצעה במקביל להפצת ספאם של חברת אובייקטיבי, בו נכתב, כי "האתר נקרא V לצרכן ושמעתי שהם חשפו שנטוויז'ן לא הכי מהירים ואחוז גבוה יותר של כאלו שלא מבינים באינטרנט מתחברים אליהם אז הם חסמו לארגון הזה את הגישה לאתר, ואז אפשר להיכנס גם דרך pro-test.com".

 

כמה גולשים בפורום "רשתות ופס רחב" של תפוז העלו את הנושא לדיון והסתבר כי גולשים המנויים בחברת נטוויז'ן אכן לא יכלו להגיע לאתר אובייקטיבי, בעת הקלדת הכתובת www.v.co.il.

 

לדברי אחד הגולשים בפורום, eranmc, "במשך תקופה ארוכה לא יכולתי להכנס לאתר של אוביקטיבי - בהתחלה חשבתי שזה בעיה באתר שלהם, עד שהיום קיבלתי במייל מכתב שאומר שספק האינטרנט שלי חסם את הגישה של הגולשים כדי שלא נהיה חשופים למידע שבאתר על החברה". מספר הודעות לאחר מכן מציין eranmc כי הספק שלו הוא ה"ספק עם ציור הלטאה".

 

נציין כי אתר האינטרנט של אובייקטיבי, שהגישה אליו אפשרית אגב גם באמצעות מגוון כתובות אחרות, ביניהן objective.co.il, krina.o.il ו-pro-test.com, מאוחסן כיום על שרתיה של חברת 012. כאמור, בשלב מסוים הוסרה את החסימה לכתובת, וכעת יכולים גם גולשי נטוויז'ן לסור לביקור בו.

 

האם ייתכן שספק אינטרנט הפועל במדינה דמוקרטית יחסום גישה לאתר אינטרנט מבלי ליידע על כך את גולשיו, ומבלי להסביר את המניעים שעמדו מאחורי הצעד המסוכן והתקדימי? חוסר נכונותה של נטוויז'ן להגיב ולהכחיש את הדברים בתגובה לפנייתנו מציב את החברה באור בלתי חיובי.

 

בתנאי השירות המתפרסמים באתר נטוויז'ן, המהווים חוזה שירות בינה ובין גולשיה, לא מפורטת הזכות להפסיק או לחסום גישה לאתר זה או אחר. הסעיף היחיד שמזכיר במעט את המקרה הנדון הוא סעיף 6.4, בו נכתב "...הלקוח מצהיר ומאשר כי ידוע לו שנטוויז'ן אינה מתחייבת כי לא יהיו בשרות תקלות, הפרעות או שיבושים המאפיינים שרות טכנולוגי מסוג זה..." האם במילים "הפרעות או שיבושים" מתכוונת החברה גם לאלה הנגרמים על ידה בצורה מכוונת?

 

פנינו למשרד התקשורת, האחראי על מתן הרשיונות לספקי אינטרנט וקיבלנו תשובה בעייתית לא פחות: "הרשיון של נטוויז'ן אינו קובע דבר בנוגע למערכת היחסים המסחרית בין ספק אינטרנט לבין אתר אחר".

 

כלומר, מבחינת הרגולטור, האחראי על שמירת זכויותיו של הציבור, אין שום מניעה שספק זה או אחר יחליט כי מחר ברצונו לחסום את הגישה לאתר האינטרנט של ספק אחר, על מנת לצנן מעט את התחרות הלוהטת ביניהם, או אולי יחליט כי אתר האינטרנט של עיתון מסוים, בו הועברה עליו ביקורת, גם הוא אינו ראוי לביקורים מצד מנוייו, וימנע את הגישה אליו.

 

מבלי להצדיק משלוח דואר זבל על ידי אובייקטיבי (על פי מיטב הבנתנו, אובייקטיבי לא נחסמו בגלל משלוח הספאם), פעולה שרירותית וחד צדדית מסוג זה אינה רק מקוממת אלא טומנת בחובה סכנות לדמוקרטיה ולחופש הביטוי, ועלולה להביא לצנזורה (עצמית או אחרת) על תכנים.

 

רבים מהגולשים היו רוצים שתיחסם, למשל, הגישה לאתריהם של ארגונים המחזיקים בדעות פוליטיות הפוכות משלהם, אחרים היו רוצים שיחסמו אתרי פדופיליה, הימורים או פורנוגרפיה. גם אתרים אלה, שקיימת הסכמה די רחבה לגבי תרומתם לאנושות - אינם נחסמים באופן שרירותי על ידי ספק האינטרנט, ומי שיעדיף לא לצפות בתכנים הללו ייאלץ למצוא לעצמו פתרונות עצמאיים. זאת, מאחר והספקים טוענים בתוקף כי חסימה כזו תהווה הפרה של חופש הביטוי והפרט.

 

אגב, חוק "עוולות מסחריות" משנת 1999, כלול סעיף מספר 3, שכותרתו "התערבות לא הוגנת", על פיו "לא ימנע ולא יכביר עוסק, באופן לא הוגן, על גישה של לקוחות, עובדים או סוכנים אל העסק, הנכס או השירות של עוסק אחר". 

 

2. פרטיות בנטאקשן

 

גולשים רבים פנו אלינו בתלונה כי אתר נטאקשן מאפשר לכל גולש לצפות בהיסטוריית ההצעות של לקוחות הרשומים באתר, באמצעות שימוש במספר תעודת זהות בלבד. המידע מוצג ב"עמוד האישי", וחשוב לציין כי לא מדובר בחשיפה של פרטים נוספים למעט היסטוריית הרכישות. בעמודים אחרים באתר, נדרשת גם הזנת סיסמה, כתובת דואר אלקטרוני ואמצעי אבטחה נוספים, מלבד תעודת זהות.

 

בכל מקרה, גם אם אין מדובר בחשיפת פרטים אישיים, יש כאן חשש להפרת פרטיות הגולש, שאינו מעוניין שכל שליח פיצה וכל מוקדנית של העיריה למשל, להם מסר את מספר תעודת הזהות שלו לצורך תשלום - יוכלו לגשת ולצפות בהיסטוריית הצעות הרכישה שהגיש בנטאקשן.

 

כאשר פנינו לחברה בשאלה האם היא מודעת לנושא והאם בכוונתה לפעול בנדון, קיבלנו את התשובה הבאה: "בדף "עמוד אישי" בנטאקשן, ניתן להזין פרטי תעודת זהות ולצפות ברכישות/הצעות שבעל תעודת הזהות ביצע. לנוחיות לקוחותינו, אין אנו דורשים פרטי הקלדה נוספים. מאידך , בהיסטוריית הרכישות (עמוד אישי) איננו מציגים פרטים מזהים אודות לקוחותינו כגון: שם, שם משפחה, כתובת, טלפון וכו', וכך שומרים על פרטיות מלאה ללקוחותנו. מכל מקום, וללא קשר לפנייתך, נטאקשן בוחנת את נושא אבטחת המידע בהסטוריית הרכישות באופן שונה מזה שקיים היום ובלבד שישאר ממשק קל, נוח וידידותי ללקוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נטאקשן, היסטוריית רכישות. נוחות על חשבון אבטחה
מומלצים