שתף קטע נבחר

 

אלוף מנועי החיפוש

לכאורה, יש לאליפות ישראל הראשונה בחיפוש מידע סקס אפיל של מבחן בחשבון, אך הגימיק החביב הזה מדבר בגובה הצג לכל גיק מחשבים מתחיל. אלוף הארץ, שהוכתר אתמול, ישתתף בשנה הבאה באליפות הבינלאומית הראשונה, שתערך בשנה הבאה בישראל

1:04, 1:03, 1:02. שניות מעטות לפני שריקת הסיום, תקתוק המקלדות מילא את האולם, בעוד המתמודדים מנסים לצבור נקודות אחרונות בקרב על התואר הנכסף "המחפש של המדינה". על גבי המסך הגדול באולם במלון הילטון בת"א הוקרנו ניסיונות החיפוש של המתחרים, ורחש עבר בקהל המשתאה לנוכח שימוש ווירטואוזי באופרטור חיפוש זה או אחר.

 

לכאורה, יש לאליפות ישראל הראשונה בחיפוש מידע סקס אפיל של מבחן בחשבון. על אף הניסיון לשוות לאירוע אתמול (ד') דימוי ספורטיבי, לא נצפו שרירים משורגים עתירי זיעה והקהל לא עצר את נשימתו לרגע. באותה נשימה, הגימיק החביב הזה, שנערך במסגרת שבוע המידע בישראל וכנס "מידע 2004", דיבר בגובה הצג לכל גיק מחשבים מתחיל או חובב חמיצר משודרג.

 

כ-230 גולשים ישראלים נענו לאתגר והשתתפו בשלב המוקדמות שנועד לבחון את מומחיותם בחיפוש מידע חופשי באינטרנט, 56 מהם הגיעו לחצי הגמר, מתוכם זכו ארבעה – גברים בלבד - לחפש בגמר את תואר אלוף ישראל בחיפוש מידע.

 

לא היה קל

 

ינון קוסטיקה, 21, סטודנט למדעי הטבע והחיים, רועי בראון, 21, טכנאי מחשבים ורשתות, יואב נחום, 26, סטודנט לרפואה וראש צוות מידענים בחברת מודיעין סקי וסער וילף, מנכ"ל חברת תוכנה, התבקשו לענות על 16 שאלות תוך שעתיים וחצי. על אף שיכלו להשתמש בכל מנוע חיפוש - אלטה ויסטה, Teoma ,Alltheweb ואף מטא מנועים כמו Vivisimo ואחרים – באופן בלתי מפתיע רובם ככולם בחרו בגוגל.

 

המשתתפים הסכימו בסיום ההתמודדות שלא היה קל בכלל. אלופי חיפוש בעיני עצמם שימהרו לזלזל ברמת הקושי, מוזמנים לנסות את יכולתם ולענות על שאלות כמו: איזה פטנט אמריקאי רגיל שאושר ב-21 במאי 1996 מוזכר באוסף הפרסומים של חוקר בתחום המתמטיקה בטכניון, מהו שמו של יישוב בארץ שבו בית מס' 19 ברחוב אחד צמוד לבית מס' 37 ברחוב אחר, ואילו קבצים בפורמט html נוצרו באוניברסיטת בר-אילן ולא עודכנו מאז 1995.

 

קצר וקשה

 

"המחפשים התבקשו למנות תופעות או אירועים בחלק מהשאלות", אומר יצחק פומרנץ, יועץ למארגני האליפות, "למשל, כמה ספורטאים מעל גיל 33 זכו במדליה אולימפית. בשאלות אחרות הם נדרשו לזהות אירועים על פי תאריך מסוים או לענות על שאלות כמו "מהי פקודת חוק ויליאמס בהקשר של ניירות ערך. בסוג השאלות האחרון הרשת משמשת עבורם כאנציקלופדיה לכל דבר".

 

דווקא השאלות הקצרות בתחרות התגלו כקשות במיוחד, והכי קשות היו השאלות שהן תמונות. אחת מהן, תמונה של שלושה אגרטלים בעל ראש משולש, ייסרה במיוחד את התאים האפורים של המתחרים. הם התבקשו לחשב כמה כסף יידרש מהם כדי להעניק את אחד האגרטלים לכל אחת מהסנאטוריות בסנאט של מדינת טקסס. שני מתמודדים הצליחו לגלות כמה סנאטוריות יש בטקסס, אך מחיר האגרטל נסתר מעיניהם באחד מאתרי המסחר האלקטרוני וגם "גוגל" לא הצליח להושיע. "קשה מאוד למצוא דבר בלי לדעת את שמו", הסביר אחד המתחרים בסיום התחרות.

 

אני * את רינה

 

כדי לענות על התשובות בפרק זמן סביר, נדרשו הארבעה לגלות מיומנות בשימוש באופרטורים ובפקודות המתקדמות של גוגל, ואין הכוונה להצבת מחרוזת חיפוש מסוימת בתוך מרכאות. למשל, שימוש בתווים חופשיים (wild cards), במקומם יכול לבוא כל תו אחר כמו בחיפוש "אני * את רינה" שיביא תוצאות כמו "אני אוהב את רינה" וגם "אני זוכרת את רינה".

 

טריקים מתקדמים נוספים מאפשרים לחפש סוג קובץ מסוים, למשל, חיפוש אחר הסכם שכירות filetype:doc, יציג את כל התוצאות שהן מסמך וורד. שימוש באופרטור intitle: יאפשר להגביל את החיפוש למסמכים הכוללים מילה מסוימת בכותרתם – הקלדת מחשביםintitle: בגוגל יביא רק דפים עם המילה מחשבים בכותרת. תכונה נוספת בדף החיפוש המתקדם של גוגל מאפשרת לחפש מסמכים הכוללים מספרים בטווח מסוים. למשל, דפים הכוללים אופניים במחיר 200 עד 1,000 שקלים בלבד.

 

האם התכוונת ל...? אם כן, אז אין כלום

 

"אי אפשר לנחש ולהתחיל לחפש את התוצאה מבין אלפי דפים. כדי להצליח ולמצוא את התשובות הנכונות, צריך לחשוב על מחרוזת חיפוש מדויקת ככל שניתן", אומר פומרנץ, שהעיר כי דווקא תכונת בודק האיות של גוגל, שמציעה איות חלופי למחרוזת חיפוש, עלולה להטעות את המתמודדים, מאחר והיא רק בודקת את איות בקשת החיפוש ומציעה איות חלופי ( Did you mean…) אך לא מגלה אם האיות החלופי מוביל לתוצאות חדשות. התוצאה עלולה להיות מפח נפש (נמצאו אפס מסמכים...).

 

לא כל השאלות היו קשות כמו זו עם האגרטל. התשובה לשאלה מי הייתה הדמות הטלוויזיונית ששאלה If we win do losers have to be our slaves for life, באיזו סדרה נשאלה השאלה ומה התשובה לשאלה מובילה, אמנם, לאפס תוצאות בגוגל, אך שימוש נבון במאגרי מידע (במקרה זה, אתר הסרטים IMDB.com, שכולל גם סדרות טלוויזיה), הביא לאיתור זריז של התשובה – דברים שגו'מבה אמר ללילו בסדרה של דיסני "לילו וסטיץ'". הפתרון לחידה מי יצר תמונה בה נראה אדם תומך בפרה מוצג עם הזנת המחרוזת Man Lifting a Cow בגוגל. והיכן המקום בארץ שבו בית מס' 19 ברחוב אחד צמוד לבית מס' 37 ברחוב אחר? אם נחפש בגוגל "רחוב * 37 פינת רחוב * 19" נקבל את התשובה.

 

האלוף: יואב נחום

 

לאחר שנשמעו החצוצרות המוקלטות שבישרו על סיום האירוע, צוות השופטים באליפות, שכלל מומחים למידענות ולאינטרנט מהאקדמיה, התעשייה וחברות מידע, החל לחשב את הישגי המתמודדים ובחלוף שעה התברר שיואב נחום הוא אלוף החיפוש החופשי של ישראל לשנת 2004, עם 896 נקודות לעומת 727 נקודות לסער וילף, 685 לינון קוסטיקה ו-655 לרועי בראון.

 

נחום, שקיבל את גביע פרס המחפש המצטיין של ישראל מידי שר המדע והטכנולוגיה, מודי זנדברג, זכה גם בכרטיס טיסה ללונדון וישתתף בשנה הבאה באליפות העולם הראשונה לחיפושי מידע, שצפויה להערך בישראל. "לאחר 10 שנים בתחום החיפוש, חשבתי שזה יהיה נחמד לדעת עד כמה אני טוב וטוב לגלות שזו התוצאה", אמר האלוף בסיום האירוע, ואף הסכים לנדב כמה טיפים לגולשי ynet. "מומלץ לנחש כיצד אמורה התשובה להראות", הוא אומר, "למשל, אם אנחנו רוצים לדעת כמה אופניים נמכרו במדינה, כדאי לחפש 'מיליוני אופניים נמכרו'". עצה נוספת: כאשר מוצאים קצה חוט בדרך לתשובה, אסור להרפות ממנו. כדאי להשתמש במילים הכי ייחודיות למסמך ולחפש באמצעותן מידע נוסף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גל מור
יואב נחום. המחפש של המדינה
צילום: גל מור
מומלצים