"...אז אמרתי ליפנים: 'אתם הפכתם לפרו-ערבים'"
שגריר ישראל החדש בטוקיו, אלי כהן, רוצה להילחם בבורות הגדולה שיש ביפן לגבי ישראל והסכסוך עם הפלסטינים. לשם כך הוא מנצל את איומי הטרור שמרחפים לאחרונה מעל יפן ואת החשש שלהם מצפון קוריאה. חבר הכנסת לשעבר, שבשנות ה-80 מנע במו ידיו פיגוע טרור בירושלים, מיישם גם את השליטה שלו בקרטה: "צריך להיות פתוח ולהקשיב לצד השני. לא להחליט. להקשיב"
למהדורות החדשות ביפן השתרבבו בתקופה האחרונה כותרות מסוג חדש - דיווחים מהחזית. זה החל לאחר שלראשונה מאז מלחמת העולם השנייה דרכה רגלם של חיילי צבא יפן על אדמה זרה.
המצב החמיר כשהנוכחות בעיראק החלה לגבות קורבנות. תחילה היו אלה אזרחים יפנים שנחטפו ושוחררו לאחר המתנה מורטת עצבים. אחריהם היו אלה עיתונאים שנרצחו בהתקפה של אנשי מיליציה חמושים.
היפנים החלו לחוש שהעולם האמיתי - זה שמתרחשים בו פיגועי טרור רבי-נפגעים - מתקרב אליהם. אחרי הפיגועים במדריד וההכרזה שגם יפן נמצאת על הכוונת של ארגוני הטרור, הבחינו היפנים הממהרים לעבודת הבוקר ביותר שוטרים בתחנות הרכבת, והופתעו מהקריאה להגביר עירנות ולפקוח עיניים.
על רקע המצב החדש הזה עבור יפנים רבים, נכנס לתפקידו אלי כהן, שגריר ישראל החדש בטוקיו. כהן עצמו יכול ללמד את היפנים מה לעשות נגד הטרור. באפריל 1984 הוא הרג מחבל במו ידיו בירושלים.
"באותם ימים הייתי סוכן ביטוח והמשרד שלי היה במרכז העיר", מספר כהן. "פתאום שמעתי יריות ופיצוצים ומיד הבנתי שאלו מחבלים. נכנסתי לטראנס מוחלט. כצנחן לשעבר, נכנסתי לנוהל קרב. הוצאתי את האקדח מהתיק ורצתי למטה. המחבל שכב על הכביש. פתאום הוא קם עם רימון ביד. יריתי בו שני כדורים. הוא קם ואני רצתי אחריו. היתה לי תקלה באקדח אז נתתי לו מכת קרטה בראש עם האקדח. הוא נפל קדימה מה שאומר שהמכה היתה מוצלחת. הרימון נפל והתפוצץ עד היום יש לי רסיס למזכרת בישבן".
אמרו עליו שהוא ישיר מדי
במשרד החוץ נחשבת טוקיו ליעד דיפלומטי נחשק. הפוליטיקאים העדיפו לשגר את נאמניהם לניו-יורק, לונדון ופאריס, ולטוקיו היו נשלחים בדרך כלל דיפלומטים ותיקים לשליחות אחרונה לפני הפרישה. הריחוק הבטיח מעט ביקורים של אישים חשובים ועבודה קלה למדי. נוספה לכך העובדה שטוקיו היא מטרופולין מודרני עם ניחוח אקזוטי, ושהמשכורת השמנה מחושבת בהתאם ליוקר המחייה.
לפיכך הופתעו רבים לשמוע שהוחלט לחרוג מהנוהג ולשגר לשם הפעם מינוי פוליטי. בעת שהשר סילבן שלום היה סגן שר הביטחון, שימש אלי כהן כיועצו לענייני התיישבות. הוא כיהן קדנציה אחת כחבר כנסת מטעם הליכוד ומשלא נבחר שוב, שוגר לטוקיו בשליחות שלום.
כהן, בן 55 וסגן אלוף בצה"ל, שימש בעבר כראש מועצת מעלה אדומים וחבר מועצת יש"ע. רבים צפו שאיש כמוהו יתקשה לתפקד באווירה היפנית המתונה והאיטית. אמרו עליו שהוא ישיר מדי ונעדר ניסיון דיפלומטי, שהוא חף מגינונים ושהאנגלית שלו אינה מצוחצחת דייה. אמרו גם שהדעות הימניות הקיצוניות שלו יפריעו לו לשמש כנציג משרד החוץ.
אבל לכהן היו נתוני פתיחה טובים למדי: הוא מפטפט ביפנית בסיסית, מכיר את התרבות מעסקים שניהל ביפן, והעובדה שהיה בעברו אלוף ישראל בקרטה ושהוא מחזיק בחגורה שחורה מדרגה גבוהה (דאן 5), העלתה מאוד את קרנו בעינים מקומיות.
אך הקושי לייצג את ישראל ביפן עדיין רב. בפרסומים הרשמיים של ממשלת יפן יש הערת אזהרה בנוגע לישראל שמבריחה משקיעים פוטנציאלים, וידוע גם על חברות שאוסרות על עובדיהן לבקר בישראל. נציג של הקיסר מעולם לא ביקר בארץ ואפילו אין קשר תעופה ישיר בין המדינות.
אלי כהן, מה אתה מתכוון לעשות בנוגע לבורות העצומה של היפנים על מה שקורה בישראל?
"פה נכנס העניין של ישראל היפה, ולא רק מה שהיפנים רואים בטלוויזיה. אני מספר ליפנים שבכל מרכז קהילתי בישראל לומדים אומנות לחימה יפנית. אני מתכנן לעשות שבוע ישראל וגם פסטיבל סרטים ישראלי".
מה יחס היפנים לסכסוך עם הפלסטינים?
"היפנים מזרימים כמויות עתק של כסף לערבים כי הם רוכשים כמעט 90 אחוז מהנפט שלהם מהערבים. לאחרונה אמרתי לסגן שרת החוץ היפני: 'אתם הפכתם לפרו-ערבים. אתם כמו הליגה הערבית!'. אני אומר להם: אם אתם רוצים להיות מעורבים בסכסוך אתם צריכים להיות הגונים... אתם צריכים להתנהג כמו סמוראים - ביושר והוגנות. כמו שאתם תלויים במדינות ערב הם תלויים בכם".
האם היפנים רואים אותנו בתור 'הרעים' בסכסוך?
"קצת הרעים, ובעיקר החזקים. בטלויזיה היפנית רנטיסי וערפאת הם צדיקי הדור. שרון ובוש הם הרעים והכועסים".
אז איך אתה מסביר את המצב מדינת ישראל?
"אני עושה תמיד אנלוגיה לצד השני. אני אומר להם: תדמיינו עכשיו שצפון קוריאה מפוצצת אנשים במרכז טוקיו ובתמורה אתם צריכים לתת להם חצי מקיוטו, הבירה העתיקה של יפן, ואז יהיה לכם שלום. הם מזועזעים מעצם הרעיון".
מה התגובה של היפנים על ההתנתקות?
"הם מוציאים תגובה פורמאלית: ישראל עשתה כך וכך. ואז הם פותחים ברשימת בקשות: תעשו ככה, ולפי מפת הדרכים, ובשיתוף עם הפלסטינים. הם לא אומרים מה דעתם. הם מחכים לראות מה יגידו הפלסטינים. הם יגידו מה שהפלסטינים יגידו. שחרור החטופים היפנים נעשה בתיווך מדינות ערב ולכן הם מרגישים שהם חייבים להם".
הם מעורבים בתהליך השלום?
בנאום פתיחת השנה בפרלמנט דיברה שרת החוץ היפנית על קידום השלום במזרח התיכון. ממשלת יפן יזמה שיחות שלום משניות ("טראק 2") שיתקיימו באמצע יולי. אנחנו שולחים את מודי זנברג, דן מרידור ואביגדור יצחקי. הצד הפלסטיני שולח את סאיב עריקאת ועוד נציגים. הם ידברו על מה שיקרה אחרי ההסכמים - היחסים החברתיים והכלכליים".
מה ידוע לך על איומי הטרור על יפן בכלל ועל ישראלים בפרט?
"טוקיו היא מקום בטוח מאין כמוהו ואני מרגיש לגמרי בטוח כאן. אין כרגע ידיעות מודיעיניות ספציפיות, אולם המערכת היפנית לדעתי לא מוכנה לטרור. במסגרת המגבלות הם מודעים ונערכים, אבל הם נמצאים בפיגור גדול לעומת אירופה. אין להם ארגון ממשי של הנושא. רק לאחרונה הם החליטו להעביר אוניות שנכנסות למדינה שיקוף.
האם יש ביפן איסלאם קיצוני?
"אין כאן מוסלמים קיצונים. רוב המוסלמים כאן הם פקיסטנים, אבל יש התגברות של הדתיות בקרב המוסלמים. יש יותר ויותר מסגדים בטוקיו וזו תופעה חדשה לגמרי. לאחרונה גילו שהיה פה איש אל קעידה ששהה פה בלי שהיפנים ידעו והם הזדעדעו עמוקות מכך".
האם היפנים רואים בך סמכות ביטחונית?
"בהחלט כן. הם מבקשים ממני לעשות ניתוח לא רק לגבי הסכסוך שלנו אלא גם לגבי עיראק ואיומי הטרור".
לאחרונה דווח שהתופעה של ישראלים שמפעילים דוכני מכירה ביפן הפכה מבעיה תדמיתית לאיום ביטחוני ממש. הם מוכרים דרכונים ישראליים לגורמים זרים.
"אנחנו מודעים לנושא ומטפלים בהתאם. סיפור הבאסטות לא עושה לנו טוב. הבעיה הולכת ומחריפה. היפנים קבעו עונשים קשים על זה. אני מקווה שעוד ישראלים לא יתפתו להגיע לכאן. הבעיה שכך נוצרות קונוטציות לא טובות על ישראל".
אגב בעיות תדמית, בעבר נמתחה ביקורת קשה על תופעת המינויים הפוליטיים. היא כונתה על ידי בג"ץ כ"רעה חולה". מה אתה חושב על זה?
המונח 'רעה חולה' מתייחס למה שקרה בשטח. וזה לא היה טוב למדינה. צריך ליצור סייגים כדאי שרמת הנזק תהיה מינימלית. מי שחושב שמערכת יכולה לפעול בלי מינויים פוליטיים הוא נאיבי או שהוא לא מבין את המערכת הפוליטית. סילבן הציע לי להיות שגריר כי אני מתאים".
אתה שייך למחנה ביבי בליכוד לא?
"אני לא שייך לשום מחנה. אם הייתי כזה הייתי ממשיך היום להיות חבר כנסת".
למה באמת לא נבחרת שוב לכנסת?
"כי אני לא טיפוס של בר-מצוות וג'ובים. הייתי בא לבר מצווה רק לאדם שאני מכיר והייתי מתעקש להביא מתנה. צחקו עלי בגלל זה"
אתה בא מבית ימני, רוויזיוניסטי אפילו. למה לא הצטרפת ל'מולדת' בשעתו?
"אני לא אוהב את המונחים של ימינה ושמאלה. אני מעריך מאוד את המשנה של בן-גוריון. אני באמת בא מבית שחינך לאהבת הארץ ועם ישראל. לגבי מולדת - לא אהבתי את רעיון הטרנספר. אני גם לא מצדד בשתי גדות לירדן. לא היום. זה כבר לא רלוונטי".
זה לא סוד שדעותיך מצויות ימינה מראש הממשלה. איך אתה מצליח לדברר אותו?
"אני לא תמיד מרגיש בנוח. אבל אני שליח של מדינת ישראל. אני לא מייצג את עצמי. אני מחוייב לעם ישראל ואני מייצג את ראש הממשלה של עם ישראל ולכן מצפוני נקי, גם אם אני לא מסכים במאה אחוז עם עמדת ראש הממשלה. אני נושא הדגל האידיאולוגי בליכוד. החשיבה שלי היא ציונית כי גדלתי בבית ציוני. לדבר נגד מדינת ישראל זה פשע מוסרי בעיני".
מה אתה חושב על תוכנית ההתנתקות?
"אריק שרון לקח החלטה קשה מבחינתו ורבת סיכון. מבחינתו הוא הלך בתהליך נכון... באופן אישי הייתי באמביוולנטיות. זהו ראש ממשלה שמוביל מהלך ורוצה שיצליח. חשבתי שלמהלך ברמה העתידית אין סיכוי להביא לפיתרון. לכן חשתי הקלה למשמע התוצאות (במשאל הליכוד - א.ז'). טוב שזה קרה כי חששתי שזה יביא לקונפליקט בתוך עם ישראל שלא יביא לפיתרון".
יש לך עדיין עסקים ביפן? אין בכך ניגוד אינטרסים?
"זה דווקא היה קל כי בעקבות הבחירה לכנסת נקטתי בכל הצעדים הדרושים, ועם המינוי לשגריר התפטרתי מעוד מספר תפקידים שהיו כרוכים בניגוד אינטרסים".
ביקור של איזו אישיות יפנית בכירה בישראל ייחשב בעיניך הישג?
"ראש ממשלת יפן ונציג המשפחה הקיסרית. אבל צריך סיבה למסיבה. במסגרת ביקור כולל באזור - ביקור הכוחות בעיראק, בסוריה וברמת הגולן וקונטרה, הצענו להם לשקם מחנה פליטים אחד כמודל. אולי זאת תהיה העילה. הלוואי".
אתה מומחה בקרטה. מה אתה מיישם מפילוסופית הקרטה בפגישות שלך עם היפנים?
"הקרטה עזר לי בכל התפקידים. זוהי דרך חיים בשבילי. להיות פתוח. להיות אמפטי, במיוחד ליריב. להיות פתוח ולהקשיב לצד השני. לא חייבים לקבל אבל להבין את הצרכים. לבוא עם ראש פתוח לישיבות בלי החלטה מראש. לא להחליט. להקשיב".