החשש ברפיח: מחצית מהתושבים יוותרו ללא קורת גג
בעוד צה"ל סופר את קורבנותיו ופועל ברצועת עזה, אומרים תושבים פלסטינים כי האווירה ברפיח דומה לזו של אירועי 1948, ואף ביטלו את האירועים לציון הנכבה, בשל ה"נכבה החדשה" של הימים האחרונים. "יש אווירה כללית של אסון ואובדן הכל. אלפי אנשים איבדו את בתיהם ונותרו בחוסר כל", הם מספרים
יחד עם ההסלמה בלחימה ברצועת עזה, הולך ומידרדר מצבם של תושבי אזורי הקרבות, אזרחים שמוסיפים גם הם לשלם את מחיר האלימות המשתוללת מתחת לאפיהם.
"הרמנו דגל לבן, ויצאנו בבהלה ובריצה מהביתה. כמה דקות אחר כך כבר לא היה בית", כך אמרה עוואתף א-שאער, תושבת אזור צלאח א-דין הסמוך לציר פילדלפי, שביתה נהרס אתמול (שבת).
"היינו בבית, וראינו טנקים ודחפורים שועטים אליו, ואז - ללא כל התרעה - ובלי שום אפשרות לקחת שום דבר מתוך הבית הרמנו, אני וילדי בן השמונה דגל לבן, ויצאנו החוצה מתוך הבית", סיפרה ל-ynet.
א-שאער אומרת כי כעת היא נמצאת ברחוב חסרת כל. "אני וילדיי נמצאים ברחוב ללא מחסה וחסרי כל. אף גורם עוד לא הגיש לנו עזרה. אני פונה לכל העולם שיבוא ויעזור לנו אבל אני יודעת שלא נותר לנו אלא להתפלל לאלוהים".
לדבריה, כל אלה שבתיהם נהרסו הם אנשים חפים מפשע: "הצבא הוא זה שיורה עלינו, על הבתים ועל האנשים, לא אנחנו יורים. אבל אותם זה לא מעניין ועכשיו תראה לאן הגענו".
אירועי יום הנכבה בוטלו
ברפיח הוחלט לבטל את אירועי יום הנכבה המצויינים היום, גם בשל ההלוויות הרבות של הפלסטינים שנפגעו בפעולות צה"ל, וגם בגלל הנכבה החדשה שנוצרה בימים האחרונים.
חסן, תושב רפיח, אמר ל-ynet כי מה שקורה ברפיח הוא אסון בכל קנה מידה: "זהו טיהור אתני והשמדה המונית מה שקורה כאן".
איך על ישראל בכל זאת להתמודד עם החמושים שפועלים כאן?
"האנשים פה תומכים בהתנגדות ורואים בה גורם שמגן עליהם מפני החיילים הישראלים. אומרים לנו שהפעולה נגד הנגמ"ש שבה נהרגו חיילים היא הסיבה להרס, אבל הנגמ"ש והטנקים שהיו פה הרי לא היו בטיול, הם באו להרוג ולהרוס".
חסן מוסיף כי האווירה ברפיח דומה לאירועי 1948: "יש אווירה כללית של אסון, של חוסר אונים ושל אובדן הכל. לאלפי אנשים שאיבדו את בתיהם לא נשארו אפילו בתים לשכור בעיר כי לא נותרו בתים פנויים, שכן אלה אכלסו את האלפים האחרים שבתיהם נהרסו בפעולות הקודמות של ישראל. גם קרובי המשפחה עמוסים באורחים, כך שלא נותר לאנשים שאיבדו בימים האחרונים את בתיהם לאן ללכת".
אתה מודע לבעייתיות של מנהרות ההברחה שנחפרו כאן?
"לגבי המנהרות, אני אספר לך סיפור. לפני כמה ימים, כשהמצב היה שקט, אנשים פה גילו מנהרה מתחת לבית של אחד התושבים. הם שרפו את הבית ואטמו ביחד עם הביטחון המסכל את המנהרה.
"אם יש שקט ויציבות, יש נכונות של האנשים פה לפעול ביחד עם הרשות למניעת התופעה של המנהרות, אבל במצב מתוח כמו המצב הנוכחי, מי שיעז לדבר נגד המנהרות יואשם בשיתוף פעולה עם ישראל. הפתרון הכי טוב זה שיהיה פה שקט מצד ישראל ויניחו לרשות ולתושבים לטפל בבעיה".
חסן אומר כי תוכנית צה"ל להרחיב את ציר פילדלפי משמעותה הרס עוד אלפי בתים והרס מוחלט של מחנה הפליטים ושל שכונות נוספות. הוא חושש כי מחצית מתושבי רפיח, המונה כ-140 אלף איש, יוותרו ללא קורת גג.
18 אלף חסרי קורת גג
עדנן אבו חסנה הוא בכיר במשרד ההסברה בנשיאות האונר"א, סוכנות הסעד של האו"ם לפליטים הפלסטינים.
אבו חסנה הוא תושב עזה, ובא במגע במסגרת תפקידו עם הפליטים והנזקקים. לדבריו, לא רק הפליטים נתונים במצוקה, כתוצאה מפעולות הרס הבתים - גם סוכנות הסעד במצוקה גדולה שכן היא אינה יכולה למלא אחר צרכי הנזקקים.
אבו חסנה אמר ל-ynet: "בשלושת הימים האחרונים הרס הצבא הישראלי 150 בתים ברפיח וזה על פי נתונים ראשוניים ויותר מ-1,000 אנשים נותרו ללא קורת גג. אלה מצטרפים ליותר מ-1,000 בתים שנהרסו ברפיח מאז תחילת האינתיפאדה, ומצטרפים ל-11,200 איש שנחשבים לחסרי קורת גג ברפיח.
"בגלל ההרס בחאן יונס ובמקומות נוספים ברצועה יש בסך הכל, מבלי לאמוד במדויק את נזקי הימים האחרונים ברפיח, כ-18,000 איש חסרי בית".
ספר על הסיוע שיש ביכולתכם לתת לנזקקים.
"לפי שעה אנו נותנים מענה למעט הדרישות הבסיסיות כמו מזרונים וציוד ראשוני. בית ספר שלנו מאכלס מאות חסרי בית, אבל אנו מודעים שאין זה מספיק לענות על כל הצרכים שנוצרו בעקבות האסון".
אבו חסנה אומר כי עד כה קיבלה סוכנות הפליטים בעזה רק חלק מהעזרה שביקשה מהאו"ם ומהקהילה הבינלאומית: "ביקשנו 193 מיליון דולר סיוע וקיבלנו עד כה רק 40% וזה בלי לקחת בחשבון את הצרכים שנוצרו בעקבות נזקי הימים האחרונים. ההיענות עדיין רחוקה מלהיות מספיקה".
אבו חסנה מודע לכך שהאנשים לא מרוצים ממידת העזרה והסיוע המוגשים להם: "מה שלא נעשה, לעולם לא ירצה אדם ומשפחה שאיבדו בין-לילה את הבית שבו גרו מאז 1948 וזהו שורש הבעיה".
אבו חסנה אומר כי מסוכנות הסעד פנו לאו"ם ולישראל במחאה על הרס הבתים המאסיבי: "הבהרנו, כי האנשים שבתיהם נהרסו הם אנשים חפים מפשע שכל חטאם הוא שהם נמצאו בזמן ובמקום הלא נכונים, ואין להם שום קשר לאירועים האלימים שמתנהלים בסמיכות אליהם. תשובות מהישראלים לא ממש קיבלנו".
בצלם: 198 משפחות נותרו ללא קורת-גג
ארגון זכויות האדם בצלם ערך תחקיר על פעולת צה"ל ברפיח בסוף השבוע, ומצא כי 116 בתים נהרסו, 198 משפחות נותרו ללא קורת-גג, ו-1,160 תושבים איבדו את בתיהם.
מתחילת שנת 2004 הרס צה"ל ברפיח 284 בתים; 2,185 תושבים נותרו ללא קורת-גג. מאז תחילת האינתיפאדה הרס צה"ל כ-1,800 בתי מגורים במחנה הפליטים רפיח.
בצלם קורא לראש הממשלה להורות מיד על ביטול המשך פעולות ההריסה המתוכננות, לספק מגורים חלופיים לכל המשפחות שאיבדו את ביתן ולפצות אותן.