שתף קטע נבחר

 

בג"ץ נתן "אור ירוק" להרס הבתים ברפיח

המדינה התחייבה לאפשר זכות שימוע לכל תושב שאת ביתו מבקש הצבא להרוס, למעט בשלושה מקרים: צורך מבצעי מיידי, סיכון חייל צה"ל או אפשרות לסיכול הפעולה בעצם העתירה. אולם תושבי רפיח סירבו למשוך את עתירתם נגד הרס הבתים - וזו נדחתה. נציג צה"ל: אין כוונה להרחיב בשלב זה את ציר פילדלפי, נהרסו 30 עד 40 בתים ששימשו מחסה למחבלים. העותרים: "זו נקמה על הרג החיילים"

בג"ץ דחה הבוקר (יום א') עתירה נגד הריסת בתים ברפיח, אותה הגישו 13 מתושבי העיר. זאת לאחר שבא-כוחם, תמים יונס, סירב למשוך את העתירה. 

 

המדינה התחייבה לאפשר זכות שימוע לכל תושב שאת ביתו מבקש הצבא להרוס, למעט בשלושה מקרים: צורך מבצעי מיידי, סיכון חייל צה"ל או אפשרות לסיכול הפעולה בעצם העתירה.

 

במהלך סוף השבוע נהרסו ברפיח עשרות בתים, אולם בצה"ל הדגישו כי בחלק מהמקומות נהרסו מבנים ארעיים. כמו כן טוענים בצה"ל כי עם תחילת הפעולה ברפיח, נטשו אזרחים רבים את בתיהם ואת מקומם תפסו חמושים.

 

קצין בכיר אמר בסוף-השבוע כי לצה"ל ישנם את כל ההוכחות, רובן מתועדות, בדבר הלחימה שניהלו מחבלים נגד כוחות צה"ל מתוך בתים אלה, וכי הללו יוצגו בבית המשפט.  

 

בסוף-השבוע הוציא שופט בית-המשפט העליון, אליהו מצא, צו ביניים, האוסר על הריסת בתים שלא במסגרת פעילות מלחמתית. בדיון היום ישבו לצדו שופטי העליון, דורית בייניש ואליעזר ריבלין.  

 

"נקמה על הרג החיילים"

 

בעתירה שהגיש עו"ד יונס נטען כי "הריסת הבתים נועדה להרגיע את הרחוב הישראלי ובאה כנקמה על רצח החיילים בשבוע האחרון, ולא לצורך סיכול פיגועים". בנוסף נטען כי "הרס הבתים הוא ספונטני ולא מתחשב בשיקולים הומניטריים, ולתושבים לא ניתנה זכות שימוע קודם להריסה". בנוסף, נאמר ש"הריסת הבתים גוררת גירוש אלפי תושבים מבתיהם, וצה"ל לא בדק חלופות להן".

 

במהלך הדיון הבוקר הציגו נציגי צה"ל את השיקולים שהביאו אותו להרוס את המבנים במהלך המבצע, שבו ערכו הכוחות חיפוש אחר שרידי גופות החיילים שנהרגו בפיצוץ הנגמ"ש ביום רביעי השבוע.

 

המדינה טענה בתשובתה, באמצעות עו"ד ענר הלמן, כי הבתים שנהרסו משמשים מחסה למחבלים וכי צה"ל עושה מאמץ שלא לפגוע בחפים מפשע. בנוסף ציינה המדינה בתשובתה כי ההריסה לא נועדה לצרכי הרתעה, וכי במצב הקיים בשטח, לא ניתן לאפשר זכות שימוע. במהלך הדיון הבוקר טען עו"ד הלמן כי אם תינתן זכות טיעון לתושבי הבתים, יש חשש שהבתים ימולכדו מיידית, ולפיכך אין אפשרות לאפשר להם זכות שימוע.

 

"זה אזור לחימה כיום, אי אפשר שניקח על עצמנו סיכון שבגלל שצה"ל חשש להרוס בית - תהיה סכנה לחיי חיילים", אמר עו"ד הלמן. "אלה הריסות שנעשו מתוך צורך צבאי מיידי ואנו מבקשים מבית המשפט לא להשאיר את הצו".

 

סגן מפקד אוגדה עזה, אלוף-משנה שוקי רינסקי, אמר בתום הדיון כי "בשלב זה, אין תוכנית להרחיב את ציר פילדלפי, וכל הפעולות שנעשו שם נועדו להגן על חיי חיילים".

 

אל"מ רינסקי הוסיף כי להערכת צה"ל, נהרסו במקום בין 30 ל-40 מבנים של פלסטינים. גרסה זו שונה משל סוכנויות הסיוע, שאמדו את מספר הבתים ההרוסים ביותר ממאה. "כל הבתים באזור משמשים מסתור למחבלים ויש לחימה רצופה, לכן אי אפשר לדעת כמה בתים בדיוק נהרסו. השטח אינו שטח רגיל שאפשר למספר בו בתים", אמר אל"מ רינסקי.


פורסם לראשונה 16/05/2004 08:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עשרות בתים נהרסו
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
התושבים עתרו
צילום: איי פי
מומלצים