יגאל עמיר: אפילו למחבלים נותנים להתחתן
רוצח ראש הממשלה רבין הגיע לדיון בעתירתו להתחתן. סירב להביע חרטה על הרצח: "אני לא יכול לשקר לעצמי. המטרה שלי היתה להציל את המדינה". לגבי כוונתו של שרון לפנות את עזה: "לא הייתי עוצר אותו". כלתו המיועדת, לריסה טרימבובלר, אמרה כי "עוד מוקדם לדבר על אפשרות של הפרייה מלאכותית". ההחלטה תימסר ב-30 במאי
"אני מוכן להתחתן גם אם לא תהיה התייחדות. אני מבקש מה שמגיע לכל אסיר, אפילו למחבל סמיר קונטאר אפשרו להתחתן פעמיים" - כך טען הבוקר (יום ב') רוצח ראש הממשלה, יגאל עמיר, עם הגיעו לדיון בעתירתו בבקשה להתחתן.
עמיר, שהגיע לדיון בבית המשפט המחוזי הסמוך לכלא איילון שברמלה תחת אבטחה כבדה, הוסיף: "בשבוע שעבר נדחתה הצעת החוק נגד הנישואין שלי. יש מדיניות של השב"כ נגדי. איך פקידים מגבשים מדיניות ענישה עצמאית? המדינה זה המחוקק ולא השב"ס. המחוקק דחה את הצעת החוק הדרקונית נגד הנישואין".
אם היית מביע חרטה על הרצח, היו נותנים לך להתחתן?
(מחייך) "מה זה, סחיטה?"
האם תהיה מוכן להביע צער?
"אני לא יכול לשקר לעצמי. אמרו שאם אתחרט אקבל חתונה. העקרונות שלי גוברים על האהבה. אני מוכן להתחתן גם אם לא תהיה התייחדות. אני מבקש את מה שמגיע לכל אסיר. אפילו לסמיר קונטאר, שרצח, נתנו להתחתן פעמיים. בכל מקרה, בסוף נתחתן".
אתה רצחת ראש ממשלה בישראל.
"רצח לא נקבע לפי פעולה אלא לפי כוונה. הכוונה שלי היתה להציל. המטרה היתה לעצור את תהליך אוסלו ולהציל את המדינה. "ניסיתי כל מיני תהליכים. הלכתי לבית של גולדפרב (ח"כ לשעבר אלכס גולדפרב מצומת שהחליט לתמוך בהסכם אוסלו - ר.ב.) ולא שכנעתי אותו. לא נראה דמוקרטי שמשחדים כדי להצביע. זאת לא דמוקרטיה".
אתה מציל הדמוקרטיה?
"לא מציל הדמוקרטיה - מציל העם".
מה היית עושה לשרון? הוא מחזיר את עזה, מפנה התנחלויות.
"עכשיו זו המציאות. לא הייתי עוצר אותו. מעשה שרון זה מימוש של הסוף. יש הבדל בין מי שמכניס מחבלים עם נשק. לא אכפת לי מה העם חושב עלי. לא עשיתי את זה בשביל פרסום. 1,400 ישראלים נרצחו. ערפאת אמר מההתחלה שזאת תוכנית הונאה. מי שהביא את הנשק למחבלים אשם, ולא בחור צעיר שניסה להגן. באסון ורסאי נהרגו 23 והקימו ועדת חקירה. למה אין ועדת חקירה על תהליך אוסלו? כי כל התקשורת שותפה לזה. התקשורת לא עושה את העבודה שלה".
לגבי חקירתו של אחיו שגיב בשב"כ, טען עמיר כי מדובר בספין תקשורתי: "יום לפני שהפרקליטות הגישה את התגובה שלהם, הם מזמינים אותו לחקירה".
עמיר בבית המשפט. צילום: תומריקו
הכלה המיועדת: אני לא ילדה
שופטי בית המשפט המחוזי דנו בעתירתו של עמיר, המעוניין להתחתן עם בחירת ליבו, לריסה טרימבובלר. ההחלטה תימסר ב-30 במאי.
טרימבובלר אמרה לעיתונאים עם הגיעה: "עדיין מוקדם לדבר על הפרייה מלאכותית. מעציב אותי שבתגובת הפרקליטות לעתירה עם חוששים שאני אהיה סיכון לציבור. אני לא ילדה קטנה. יש לי דעות משלי. אני לא קיצונית. בתור אזרחית המדינה אני נפגעת. החתונה זה לא פוליטי. זה עניין אנושי".
בדיון טען פרקליטו של יגאל עמיר, עו"ד שמואל קספר, כי המדינה שיקרה בתשובתה לעתירה. הוא הציג בבית המשפט רשימה של אסירים שהורשעו ברצח אשר הורשה להם להתחתן ולהתייחד: "מדובר בסוגייה עקרונית ולא רק מדובר כאן במי שהתנקש בחייו של ראש ממשלה. יש כאן סוגייה עקרונית של זכויות אדם במצב הקשה ביותר, כיוון שעמיר לא יכול לעת עתה לבקש מוועדת השחרורים המלצה לקציבת עונשו בגלל החוק המיוחד שחוקקו. נראה שהוא היחיד במדינת ישראל שמרצה מאסר עולם וזה לעולם, בלי אפשרות לחנינה נכון להיום".
קספר הוסיף כי המדינה גייסה את האינטרס הציבורי: "אני לא ידעתי שיש אינטרס ציבורי בחתונה או בהתייחדות. לא ידעתי ששאלת ההתייחדות היא נושא לאינטרס הציבורי. יצא המרצע מהשק והמדינה אומרת שפוליטית זה לא יאה, העם לא רוצה התייחדות, המדינה כתבה בתשובתה שהאינטרס הציבורי הוא נגד ההתייחדות".
קספר הוסיף עוד כי הצלע השנייה של הבקשה של עמיר היא טרימבובלר. "אם אנחנו היינו מדברים על איזה טרוריסטית אז אולי אפשר היה להבין את ההתנגדות של המדינה, אבל כאן מדובר בד"ר לפילוסופיה מהאוניברסיטה העברית, סופרת, מרצה באוניברסיטה הפתוחה, אישה שבית המשפט המחוזי הורה למרות התנגדות השב"כ בחומר חסוי שהוגש, לאפשר את הביקורים שלה אצל עמיר. הביקורים האלה התנהלו כסדרם במשך 4 שנים, כמעט מדי שבוע. אם היתה מידה של מסוכנות במפגשים בין עמיר לבין טרימבובלר במשך 4 שנים, המדינה היתה מגישה בקשה לשנות את ההחלטה של בית המשפט, היתה אומרת שהמפגשים מסוכנים לציבור, נוגדים את האינטרס הציבורי, יכולים לסכן את שלום הציבור אבל היא לא עשתה כן. במשך 4 שנים איפשרה ובעצם יצרה את הרומן בין עמיר לבין טרימבובלר".