כאב ריבאונדי: כשהתרופה גורמת לכאב
זה נשמע פרדוקס, אבל עלול להיות מוכר לכם: השתמשתם בתרופות למיגרנה, ממש כפי שהרופא הורה, אבל כאב הראש שחלף תחילה, חזר – ובגדול. התופעה, שמכונה 'כאב ראש ריבאונדי' (Rebound Headache) משפיעה על רבים מהסובלים מכאב ראש כרוני ונוטלים תרופות לשיכוך כאבים
מדוע הכאב שב ותוקף במלוא עוצמתו למרות התרופות? עדיין לא ברור. מה שידוע הוא שהתופעה מתרחשת בעיקר בעשור השלישי והרביעי לחיים. ייתכן שהסיבה היא ירידה ברמת הסרוטונין אצל אנשים שמלכתחילה סובלים מרמת סרוטונין נמוכה, ולכן סובלים מכאבי ראש.
סימפטומים: כאב ראש ריבאונדי שונה מכאב הראש הכרוני. החולים מתארים לרוב כאב מתון בעוצמתו, עמום וקבוע, שמופיע בכל הראש או באזור ממוקד. הכאב נמשך 24-6 שעות. רוב החולים אינם חווים תופעות שאופייניות למיגרנה, כמו רגישות לאור או לצלילים, בחילות והתגברות של הכאב במאמץ. לפעמים כאב הראש הריבאונדי גורר אחריו התקף מיגרנה.
עם הזמן נוטה כאב הראש הריבאונדי להחמיר ודומה באופיו למיגרנה. חלק מהחולים סובלים גם מתחושת דכדוך, דיכאון או עצבנות, הפרעות שינה, קשיי ריכוז ותופעות נוירולוגיות או פסיכולוגיות נוספות.
טיפול: מילת המפתח היא הפסקת נטילת התרופה שבעטיה הופיע כאב הראש הריבאונדי, כדי לשבור את מעגל הכאב. תרופות ללא מרשם רופא ניתן להפסיק מיד, אבל תרופות מרשם יש להפסיק בהדרגה, דרך הורדת המינון. מי שהשתמשו בתרופות רבות עוצמה, כמו תרופות ממשפחת האופיאטים, יזדקקו לאשפוז בבית חולים או לטיפול יומי במרפאה.
חשוב לזכור שהפסקת נטילת התרופה אינה מביאה להקלה מיידית. כאב הראש לאחר הפסקת הטיפול התרופתי עלול להחמיר בתוך 6-4 שעות ולהגיע לשיא בתוך 48-24 שעות. תהליך הגמילה עלול להימשך גם שלושה שבועות ואף יותר. לחלק מהחולים ימליץ הרופא על טיפול יומי מונע בתרופות כמו חסמי-ביטא או חסמי-סידן, תרופות נוגדות פרכוסים ותרופות נוגדות דיכאון, שכולן הוכחו כמקילות ומפחיתות את כאבי הראש.
רוב החולים מדווחים על שיפור ניכר בתוך 6-3 שבועות. לאחר חודשיים-שלושה כמעט כל החולים מדווחים על תדירות נמוכה יותר של כאב הראש ושיפור בשינה, בריכוז ובמצב הנפשי.
מומלצים