שתף קטע נבחר
 

"רק העשירים יצאו מהמיתון"

באוצר, בבנק ישראל ובלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כבר יודעים שיצאנו מהמיתון, אולם הציבור הרחב לא ירגיש זאת בטווח הקרוב. הסיבה: השיפור נרשם בנתונים שלא קשורים בנו ישירות, כמו ייצוא סחורות. יו"ר ועד עובדי קריית שמונה, שלא קיבלו משכורות כבר שלושה חודשים: "מדברים על צמיחה במשק, ולאנשים אין מה לאכול"

מי שלעגו לשר האוצר בנימין נתניהו בחודש נובמבר האחרון, כאשר הוא בישר בחדווה כי "ללא ספק יצאנו מהמיתון" - אכל אתמול את הכובע.

 

עכשיו התברר סופית, שגם נתניהו וגם ראשי מחלקת המחקר בבנק ישראל, שבישרו על גמר המיתון לפני שבועות אחדים, צדקו: הצמיחה בישראל הגיעה ברבע הראשון של השנה לשיא מאז שנת 2000 - 5.5%, כאשר המגזר העסקי חגג עם עלייה בתוצרה בשיעור מפתיע של 9.2%, שכמותו לא הושג בשנה האחרונה בשום מדינה מערבית.

 

למרבה הפלא, באוצר, בבנק ישראל ובלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כבר יודעים שיצאנו מהמיתון, אולם הציבור הרחב עדיין לא כל כך מאמין לנתונים ומתקשה לחוש ביציאה החגיגית מהמיתון בחשבון הבנק שלו.

 

אז בעצם מה קרה כאן? השיפור הגדול נרשם בעיקר בנתונים שהציבור הרחב אינו קשור בהם ישירות. בו בזמן שנתוני האבטלה עדיין קשים - הצמיחה מתרחשת בעיקר בענפי ההיי-טק ובייצוא הסחורות והשירותים, שעלה ברבע הראשון של השנה בשיעור חד, שכמעט קשה להאמין בנכונותו - 49.5%.

 

גם בהשקעות במשק נרשמה כבר עלייה, אולם לפי שעה העלייה ב-6.1% בהשקעה בנכסים לא מספקת מקומות עבודה חדשים וגם לא גורמת לזירוז תשלום משכורותיהם המוקפאות של עובדי 70 רשויות מקומיות ברחבי הארץ.

 

קראו "בוז" לשר

 

בקריית שמונה, למשל, עדיין מחכים בכיליון עיניים לסוף המיתון. בינתיים הפגינו אתמול מאות מעובדי העירייה, וחסמו במשך שעות ארוכות את הכניסה לעיר. אתמול גם הושבתה מערכת החינוך בעיר זה היום החמישי. העובדים מחו על אי תשלום משכורות לעובדי העירייה במהלך שלושת חודשים האחרונים.

 

"המצוקה היא אמיתית וקשה. מדברים על צמיחה במשק, וכאן בקריית שמונה לאנשים אין מה לאכול", אמר יו"ר ועד העובדים בעירייה, חנניה כהן.

 

"נמשיך עם ההפגנות והמחאות עד שימצאו לנו פיתרון", אמר אתמול ראש העירייה, חיים ברביבאי. "לא יכול להיות שאנשים לא יקבלו את המשכורות שלהם והקיצוצים יימשכו. את מה שמחבלי החיזבאללה לא הצליחו לעשות, עושה ממשלת ישראל".

 

אתמול עלו עשרות עובדים מ-13 רשויות מקומיות להפגין בירושלים, לאחר שלא קיבלו שכר זה חודשים. גם בלוד בחרו העובדים להשבית את העיר, לאחר שלא קיבלו שכר כבר ארבעה חודשים. כ-200 עובדים הגיעו אתמול לפתח בניין העירייה, וארבו לשר לביטחון פנים, צחי הנגבי, שהגיע לביקור בעיר. הם קיבלו את השר בקריאות "בוז" ו"תתפטר". "רק העשירים יצאו מהמיתון", אמרו המפגינים.

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה, כי המשרד יעביר כספים לכל רשות שתגיע להסכם הבראה או הסכם איחוד רשויות. עוד נמסר, כי לגבי הרשויות הקטנות ינסה המשרד להגיע לפתרון צודק שלא יחייב איחוד רשויות כתנאי להעברת תקציבים.

 

"קריסה, לא התאוששות"

 

אתמול הצטרף אל חגיגות ההתאוששות גם שירות התעסוקה, שדיווח כי בחודש אפריל האחרון ירד מספרם של דורשי העבודה שהתייצבו בסניפי השירות ב-2.6% (ירידה של 16.5 אלף איש). נשמע כמו נתון מעודד, אבל צריך לזכור שכמעט חצי חודש אפריל אנשים לא עבדו, מעסיקים לא חיפשו עובדים ומובטלים לא הגיעו ללשכות התעסוקה שהיו סגורות בגלל חגי הפסח והעצמאות. במילים אחרות, התוצאות לא מלמדות על מהפכה של ממש.

 

למעשה, תמונת האבטלה על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה העגומה ביותר ושוברת שיאים. מספר המובטלים נושק ל-300 אלף ועומד על קרוב ל-11% מכלל העובדים בישראל - שיא מפוקפק של כל הזמנים.

 

גם בעמותות הסיוע ובבתי התמחוי לא שמעו על ההתאוששות במשק. מנתונים שפירסם באחרונה משרד הרווחה מתברר כי חלה עלייה של קרוב ל-40% במספר הפניות של נזקקים לעמותות סיוע. "לא רק שאין ירידה, אלא מצטרפים אנשים שבעבר לא חלמנו שיגיעו לכאן כמו עצמאיים, אנשי עסקים, אקדמאים. זו לא התאוששות, זו קריסה", אומרים בעמותות הסיוע.

 

בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ביקשו אתמול באופן מפורש שלא תהיה אופוריה סביב הנתונים, שכן "יש להתייחס לממצאים אלה בזהירות, כיוון שקיימת אי סדירות גבוהה יחסית בסדירות הסטטיסטיקה הכלכלית בארץ".

 

"לא ניתן לשפוט עדיין"

 

כאשר שואלים מומחים לדעתם על נתוני הלמ"ס והמצב האמיתי במשק, גם הם עדיין מעט חלוקים בדעותיהם. מנכ"ל משרדי האוצר והרווחה לשעבר שמואל סלבין אמר אתמול, כי המשק באמת מראה ניצני צמיחה, "אולם לא ניתן לשפוט עדיין את היציאה המוחלטת מהמיתון על פי רבעון אחד בלבד ויש להמתין עוד שני רבעונים, כדי לברר האם יש תפנית אמיתית במצב המשק".

 

יורם גבאי, יו"ר חברת פעילים להשקעות ובעבר הממונה על הכנסות המדינה במשרד האוצר אמר אתמול, כי "קודם כל צריך להכיר בכך שהמדובר בצמיחה מהירה ברבעון, כאשר הנתון מוכפל בשנה שלמה. כלומר, אני מניח שאנחנו נמצאים איפה שהוא בין שלושה לארבעה אחוזי צמיחה, שזה גם טוב מאוד, אבל זה מוטה כלפי קבוצות ספציפיות".

 

מנכ"לים של חברות גדולות במשק מאמינים כי הצמיחה תימשך - בכפוף לכמה תנאים. יוסי רוזן, מנכ"ל החברה לישראל: "הצמיחה תימשך בתנאי שיתקיימו מספר פרמטרים - מדיניות בנק ישראל כפי שהיתה נהוגה בחצי השנה האחרונה תימשך, המדיניות הכלכלית של הממשלה תימשך, המצב הביטחוני יהיה רגוע ולא יהפוך למצב מלחמה קבוע והמצב בעיראק יתייצב".

 

ארז ויגודמן, מנכ"ל קבוצת שטראוס עלית: "הצמיחה שהיתה בעיקר בצריכה הפרטית תימשך, אך לא בקצב של הרבעון הראשון. ברבעון הראשון היו השפעות חד פעמיות שלא יימשכו בעוצמה דומה במשך השנה. צריך לזכור שרמת האבטלה עדיין גבוהה מאוד, וגם ההשקעות עדיין לא מתבצעות בקצב מספיק".

 

ושר האוצר בנימין נתניהו אמר, בהתייחסו לנתוני הצמיחה הגבוהים, כי "אנחנו מצויים כבר בדרך הנכונה. אולם כדי להבטיח שהצמיחה תימשך ותגיע לכל בית בישראל, עלינו להמשיך במדיניות של הפחתת הוצאות הממשלה במקביל להפחתת מיסים ופתיחת המשק לתחרות".

 

המסקנה: השיפור שמורגש בנתונים על הנייר, עדיין לא יורגש כל כך בקרוב בכיסיהם של כל תושבי ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו: נמצאים בדרך הנכונה. צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: מאיר פרטוש
עלייה של 40% בפניות לעמותות סיוע. צילום: מאיר פרטוש
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים