פעילי שמאל הפגינו במחסום כיסופים
במחאה על ארועי הדמים ברפיח צעדו כ-700 אנשי שמאל, וכמה חברי כנסת ערבים, לכיוון מחסום כיסופים שברצועת עזה כשהם נושאים שלטים: "הכיבוש מביא מלחמה". כמה מפגינים פרצו את המחסום והחלו לצעוד לכיוון רפיח, אך שבו על עקבותיהם. ארבעה עוכבו לחקירה ושוחררו. בעימותים בין המפגינים לשוטרים הזדקקו שני שוטרים לטיפול רפואי
כ-700 אנשי שמאל הפגינו בצהרים (יום ו') במחסום כיסופים שברצועת עזה במחאה על אירועי הדמים ברפיח. במהלך ההפגנה חסמו המפגינים לשעה קלה את הדרך המובילה מהמחסום לכיוון גוש קטיף.
כמו כן התעמתו המפגינים עם שוטרים במקום ואף פרצו את המחסום והחלו להתקדם לעבר רפיח. כעבור זמן קצר הם שבו על עקבותיהם. מהמשטרה נמסר כי בעימותים נחבלו 16 שוטרים ושניים מהם פונו לקבלת טיפול רפואי. המשטרה עיכבה ארבעה מהמפגינים לחקירה. כעבור כארבע שעות הסתיימה ההפגנה והפעילים התפזרו.
הפגנת השמאל בכיסופים (צילום: מוטי סנדר)
"חייל הקשב, אפשר גם לסרב"
ההפגנה, של אנשי הארגונים "תעאיוש", "יש גבול", "קואליצית נשים למען שלום", "גוש שלום" והטייסים חותמי המכתב, באו למקום כדי למחות על "הפשע ברפיח". הם קראו לחיילים במקום לסרב ולמתנחלים "לחזור הביתה", ועמדו דקת דומייה לזכר ההרוגים ברפיח.
אחת הנואמות בהפגנה הייתה ג'וסלין הורנדל, אמו של פעיל השלום הבריטי טום הורנדל, שנורה על ידי חיילי צה"ל באפריל 2003, היה מחוסר הכרה במשך שמונה חודשים ומת בינואר השנה. היא סיפרה שבאה לישראל כדי להיות נוכחת במשפטו של החייל שירה בבנה, אף האירועים ברפיח הדהימו אותה והיא באה לשם לחזק את המשפחות.
"אני לא שונאת ולא באתי לחפש נקמה", אמרה הורנדל. "אני חשה חמלה ממה שקורה לאנשים צעירים בסכסוך משני הצדדים, ומה שקורה למשפחות ברפיח".
את ההפגנה הם החלו בצעידה של ארבעה ק"מ לכיוון מחסום כיסופים, כשהם מניפים דגלים שחורים. בשלב מסויים חסמו המפגינים את הציר המוביל ממחסום כיסופים לגוש קטיף, אולם כעבור זמן קצר פונה הציר ונפתח לתנועה.
במהלך ההפגנה קראו המפגינים לעבר החיילים שעברו במקום: "חייל הקשב, אפשר גם לסרב", וכן: "מופז מופז שר הביטחון, כמה ילדים הרגת עד היום"? וגם "דמוקרטיה לא בונים על גופות מפגינים".
מנהל בית החולים סיפר על מחסור בתרופות
העיתונאית עמירה הס סיפרה למפגינים על עוד מקרה של הרג של פלסטיני חף מפשע בן 27 בשעות האחרונות. לדבריה, הוא הלך לשתות קפה אצל אחותו, שמתגוררת מרחק שישה בתים מביתו. כשהגיע אליה הוא הבחין כי שכח לקחת עמו את הסיגריות שלו, ובדרך חזרה לביתו נורה ע"י חיילי צה"ל.
המפגינים, ובהם הח"כים מוחמד ברכה, עיסאם מח'ול (חד"ש), טאלב א-סנא (רע"מ), ג'מאל זחלקה (בל"ד), נשאו שלטים: "הכיבוש מביא לפשעי מלחמה", "שרון ומופז הסתתרו", "שרון מחכים לך בהאג".
מנהל בית החולים ברפיח, ד"ר עלי מוסא, מסר למפגינים דיווח אודות המצב במקום: "זה בית החולים היחידי ברפיח. הם לא עומדים בלחץ ולא מספיקים לבצע ניתוחים שאמורים לבצע. הרבה חולים, ובכללם ילדים חולי סכרת ואי ספיקת כליות לא יכולים לקבל מבית החולים אינסולין כי נגמר ולא יכולים להגיע לבית החולים. אמבולנסים לא יכולים לנוע בשכונת תל סולטן, כי הצבא חוסם את רוב הדרכים ואף עצר כמה אמבולנסים וחיבל בהם". הוא קרא למפגינים לפעול כדי שכל הפצועים יוכלו להגיע לבית החולים.
בתוך כך דן היום בג"ץ בעתירה של ארגונים לזכויות אדם הדורשים לאפשר סיוע הומניטרי ומעבר אמבולנסים לרפיח.
נציגי צה"ל אמרו בדיון לשופטים כי ברוב חלקי רפיח יש מים וחשמל ונעשים תיקונים במקומות בהם אספקת החשמל והמים לקויה, וכי לא מעכבים תרופות במחסומים ולא מונעים מעבר אמבולנסים.
השופט אהרון ברק ציין בתום הדיון כי הוא מתרשם שצה"ל אכן הפיק לקחים מאירועי העבר ומיישם אותם ברפיח.
המחאה במחסום כיסופים מצטרפת לשורת ההפגנות שערכו השבוע פעילי שמאל מול משרד הביטחון בתל אביב, שגם בהן מחו על פעולת צה"ל ברפיח.