"3 שנים וחצי הרסנו בתים, פתאום כולם התעוררו"
ראיון עם הרמטכ"ל, רב אלוף משה (בוגי) יעלון, בשבוע שבו סופג צה"ל ביקורת קשה על ההרס ברפיח. "הבעיה שלנו היא לא המצב בשטח, אלא השקרים שמפיצים בעניין, גם הפלסטינים ולצערי גם אנשי האו"ם", הוא אומר ל-ynet, "זה שאני רואה שכתבים בטלוויזיה מציגים בתים הרוסים - זה ב-3 שנים וחצי של לחימה. איפה היו אותם כתבים לפני זה?" יעלון מאשר כי בידי חמאס יש חלקי גופות של חיילים מפיצוץ הנגמ"ש בזייתון
הביקורת הקשה על צה"ל בעקבות הריסת הבתים ברפיח השבוע, הצליחה להוציא את הרמטכ"ל משלוותו. בשיאו של אחד המבצעים המורכבים והמסוכנים של צה"ל, מגלה לפתע רב אלוף משה (בוגי) יעלון את האגף החשוף של הכוחות - האגף ההומניטרי. בכלי התקשורת מציגים תמונות של פליטים בוכים חופרים בשרידי בתיהם, ובממשלה מציין השר יוסף (טומי) לפיד כי התמונות מזכירות לו את סבתו.
אמש (יום א'), כשיעלון עשה דרכו חזרה למסוק שהמתין לו בתום סיור בגזרת בנימין - שכלל אפילו מעבר קצר ליד המוקטעה של ערפאת, עדכן אותו אחד מעוזריו על סריקות אחר מנהרה נוספת בגזרת רפיח. "זה בדיוק היעד של המבצע שלנו", מפטיר יעלון, "צריך להביא את כל אלה שמקטרגים לראות מה קורה שם ברפיח".
השיחה עם ynet, המתקיימת במהלך הסיור, עוסקת בעיקר בפעילות צה"ל ברפיח והשפעותיהן של התמונות הקשות ממחנות הפליטים. אבל גם בשאלת חלקי גופות חיילי צה"ל שנותרו בידי החמאס, הביקורת הקשה של אחיו של מדחת יוסף, וכן האיתותים מלבנון סביב פרשת רון ארד.
יעלון בדרך לרפיח. צילום: AP
הרמטכ"ל, צה"ל ספג ביקורת קשה על הריסת הבתים ברפיח. ישראל חשופה ללחץ בינלאומי. האם זה היה הכרחי?
"כשאתה פועל בלב אוכלוסייה אזרחית אתה צריך לקחת בחשבון שאתה צריך לתת מענה הומניטרי לאנשים, את זה אנחנו לוקחים בחשבון, זה מלווה אותנו כחלק מהפעולה, זה חלק מהתכנון, חלק מפקודת המבצע, בכל גדוד יש נציג ממפקדת התיאום והקישור, בכל שכונה יש ציר שהוא פתוח לכניסה ויציאה של אמבולנסים, לכניסה ויציאה של אמבולנסים, להכנסת של מים ומזון, בעיר עצמה יש ציר מצפון לדרום שיש בו מחסום ואפשר להכניס בו הכל".
"הבעיה שלנו היא לא המצב בשטח, הבעיה עם השקרים שמפיצים בעניין, לצערי גם הפלסטינים ולצערי כל מיני גורמים כמו נציג אונר"א שם, מספר על 1,650 איש שמה? איבדו את בתיהם? לא איבדו את בתיהם. זה 1,650 איש שברחו מכל מיני בתים ומרוכזים באיזשהו מקום. זה הגיוני. כשיש חילופי אש בציר פילדפי ויש כל השנה, אנשים נוטשים את הבתים, בוודאי שיש פעולה כזאת אנשים נוטשים את הבתים. אנחנו לא הרסנו בתים של 1,650 איש בפעולה הזאת, המספר האחרון היה שאני ידעתי כשיצאתי היה 12 בתים סך הכל, מתחילת הפעולה".
אז מה, המספרים של האו"ם לא נכונים? התמונות לא נכונות?
"זה שאני רואה שכתבים בטלוויזיה מציגים בתים הרוסים - זה בשלוש וחצי שנים של לחימה. איפה היו אותם כתבים לפני זה? ציר פילדלפי - פעם הבתים הגיעו עד דרך הפטרונים, היו חופרים מנהרה מבית סמוך לדרך הפטרונים, לצד השני המצרי המרחק היה מאוד קצר. היו יורים מהבתים האלה כדי להגן על המנהרות, בתהליך ארוך של לחימה – הבתים נהרסו. לא אנחנו בחרנו את זה. זאת בחירה פלסטינית".
"זה נושא מורכב ובעייתי. מה לעשות שהם מנצלים את הבתים כדי לחפור מנהרות, מנצלים את הבתים כעמדות אש כלפי חיילים שלנו שפועלים נגדם. בתים כאלה נהרסים או מלחימה או מכך שאנו מחפשים את המנהרות. זה שזה מעורר כזה רעש... צריך להביא את כל אלה שמקטרגים לראות מה קורה שם ברפיח. רפיח, ב-3 שנים וחצי נהרסו עשרות בתים, פתאום עכשיו כולם מתעוררים, מי אשם בזה?"
מי שמתעורר הם למשל שרים בממשלה, כמו שר המשפטים לפיד שאומר כי הריסת הבתים "בלתי אנושית ולא יהודית" ומוסיף כי הזקנה הנוברת בהריסות ברפיח מזכירה לו את סבתו.
"תראה, מה אנחנו פועלים על דעת עצמנו? אנחנו פועלים בשליחות ממשלה, לא? שיעשו את הדיון, שיגידו לצבא מה לעשות. אני פועל על פי הנחיות דרג מדיני ואנחנו עושים מהבחינה הזאת מעל ומעבר כדי שלא תהיה מצוקה לתושבים".
ראינו ביומיים האחרונים דילול כוחות. הופעל לחץ מדיני למתן את הפעולה? לצמצם אותה?
"כל הזמן אתה שוקל את כל השיקולים. שיקול צבאי, שיקול מדיני ושיקול הומניטרי, והרבה מאוד שיקולים. הפעולה כרגע היא פעולה שנמשכת, מתמקדת במנהרות. אם יהיה צורך בכדי להגיע למנהרה בפעולת כוח יותר גדול – נפעיל כוח יותר גדול. הכל בהתאם למצב בשטח. מה שקרה בתחילת הלחימה, הייתה התנגדות מאוד עזה, גם של נשק קל, גם של אר.פי.ג'י, גם של מטענים, תגובה חריפה שלהם שהובילה לאותם 40 הרוגים. עם הזמן ההתנגדות נחלשה, ועכשיו כדי להכנס למנהרה לא צריך להפעיל חטיבה, אתה מפעיל גדוד, ולכן הכל בהתאם למצב בשטח".
איפה ההצלחות? הרי אף מבוקש בכיר לא נתפס.
"מלבד מפקד החמאס באזור, שבו פגעו, האחרים – יבוא יומם. זה גם מראה איפה הם, הם לא בחזית, אלא מתחבאים... החמאס כבר היה רוצה מזמן להוציא פיגוע נקמה על ההתנקשות ביאסין ורנטיסי. מה שברור הוא שברצועת עזה יש כעת טילי אר.פי.ג'י, מה שלא היה בעבר, והמבצע שאנו עושים נועד למעשה למנוע מהם להעביר גם קטיושות ואמל"ח נוסף שממתין בקדמת סיני. כל זה פועל יוצא של תמיכה וסיוע איראני".
הרמטכ"ל מאשר ל-ynet כי החמאס, בניגוד לג'יהאד האיסלאמי, עדיין מחזיק בידיו חלקי גופות של חיילים שנפלו בפיצוץ הנגמ"ש בזייתון, "כנראה שכך הם פני הדברים", אומר יעלון ביובש.
אנחנו שואלים אותו על דבריו הקשים של מהדי, אחיו של מדחת יוסף, שאמר ל-ynet כי אילו צה"ל היה משקיע 10 אחוז בניסיון להציל את אחיו מתוך מה שהשקיע במאמצים לאתר את שרידי גופות החיילים שנפלו בעזה - מדחת היה בין החיים. יעלון שותק, ואז אומר: "יש כאלה שאומרים שבפעולה בזייתון, הצבא מחק את הטראומה של מדחת יוסף".
שרון הציע בתחילה את תוכנית ההתנתקות, עכשיו מדברים על התנתקות מדורגת, בשלבים. איך אתה רואה את יישובי גוש קטיף? כנטל או כנכס מבחינה ביטחונית?
"כל שאלת התיישבות היא לא שאלה לרמטכ"ל. היא שאלה לדרג מדיני. אין פה הסתכלות טקטית של רמטכ"ל על התיישבות, השאלה היא מדינית".
בשיחה עם מפקדים בשטח, הרמטכ"ל מתייחס לנושא המדיני בזהירות: "בקרוב", הוא אומר, "תקראו בעיתונים על תכנית שתעלה גם בדיון בממשלה. היא תשפיע בעיקר על הרצועה ועל החלק הצפוני של איו"ש. זה נושא מורכב, אבל מבחינתנו המלחמה בטרור חייבת להמשך כדי לממש תכנית א', ב' או להישאר באותו מצב קיים".
בתקופה האחרונה יוצאות מלבנון שוב ושוב ידיעות על גורלו של הנווט רון ארד. על כך שיש גופה, והיא כבר נמצאת בידי חיזבאללה. יש מידע חדש שהגיע לישראל?
"מה שחדש הוא שהצלחנו להעלות את נושא רון ארד לדיון רציני. הצלחנו ליצור מצב שבו לחיזבאללה יש אינטרס לפתור את תעלומת רון ארד, אבל לא בטוח שהמפתח בידם. הצלחנו ליצור מצב שלגרמנים יש אינטרס לגמור עסקה, הצלחנו לעניין את האיראנים שמתעניינים, אבל עדיין לא קיבלו החלטה, לדעתי. כל מי שמלעיז על העסקה - על החלק הראשון בה, שבו קיבלנו את שלושת החיילים ואת טננבוים, צריך לזכור שחלק זה קשור גם לחלק השני של רון ארד. ללא מימוש הראשון, לא היינו נמצאים בכלל במצב שבו כל הגורמים שיכולים לפתור את תעלומת רון ארד מעורבים, מגלים עניין. אני מחכה לראות האם האיראנים באמת יכריעו בעניין ויאפשרו לפתור את התעלומה".