נדחתה בקשת יגאל עמיר להתייחד עם כלתו המיועדת
בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את עתירת רוצח ראש הממשלה נגד השב"ס, שדחה בקשתו להתייחד עם חברתו לריסה טרימובבלר. השופט: "עמיר, כאסיר יהודי תומך טרור, מסכן את ביטחון המדינה לא פחות ממחבלים ערבים כלואים, וטרימבובלר משתפת איתו פעולה". לפני הדיון הבהיר עמיר כי במידה ותידחה העתירה - יערער לעליון. עמיר: "זאת בושה וחרפה; מה שקורה פה - זה אנרכיה". לריסה טרימבובלר: "נמשיך במאבק, כנראה בבג"ץ"
המיועדת, טרימובבלר, אמרה: "נמשיך במאבק, כנראה נלך לבג"ץ". היא הוסיפה: "נשקול להתחתן גם בלי התייחדות". עורך הדין של עמיר, שמואל קספר, אמר: "השופט חושב שזאת טובת הנאה להתייחד ולא זכות יסוד. נגיש בקשה לעליון". עוד לפני הדיון אמר עמיר כי במידה ותידחה העתירה הוא מתכוון לערער לבית המשפט העליון.
"דבר לא השתנה בתפיסת עולמו"
עמיר הבוקר. צילום: דלית שחם
שופט בית המשפט המחוזי, דוד בר-אופיר, קבע בהחלטה היום ש"דבר לא השתנה מאז הרצח ועד היום בתפיסת עולמו הרעיונית של עמיר. גם היום הוא מוצף באידיאולוגיה רדיקלית והרסנית שחיציה מופנים כלפי יעדים אנושיים ומוגדרים, ביניהם אנשי ממשל. הוא מקיים קשר שיחות רצוף מתאו עם מקורבים רעיוניים אשר קשורים לתורתו".
לדבריו, "הוא מטיף גם היום להתנגדות פעילה לצעדים של רשויות השלטון ובפגיעה פיזית בעומדים בראשם. הגברת לריסה משתפת פעולה עם עמיר, ומסייעת בידו להוציא מכתבים ומסמכים אל מחוץ לכלא, ללא היתר. זוהי נקודה חשובה במערכת השיקולים, מכיוון שהגברת הזו נוטה, כך נראה, לשתף עמו פעולה וגם יצרה קשר עצמאי עם גורמים קיצוניים".
השופט עוד הוסיף בנימוקים לדחיית העתירה כי "עמיר מפר את ההגבלות עליו באופן שיטתי. אם אין די בכך הוא מפר גם את תחום השעות שבהן מותר לו להתקשר עם החוץ. השיחות מתנהלות בשעות החורגות מן האישור שקיבל".
"בגלל המצלמות"
לדבריו, שיקולי השב"ס שלא להיעתר לבקשת עמיר הם "שיקולים ראויים. כשם שמנהל כלא בשב"ס רשאי שלא לאשר התייחדות לאסיר כאשר הוא מפר משמעת שיטתי ומסרב להשתלב בחיי השגרה של הכלא, כך רשאי המנהל שלא לאשר את התייחדות עמיר, שהתנהגותו מתריסה כלפי רשויות הכלא ומתעלמת מההגבלות המוטלות עליו".
השופט הוסיף, "יתרה מזאת, לא מדובר כאן רק בעבירות משמעת כלפי רשויות השב"ס, אלא גם בפעילות רעיונית מתמדת, שתכליתה לערער את סדרי המשטר ולפגוע בדרכים אלימות בדרגים מדיניים ובתושבים ערבים. מי שנוקט בדרכי פעולה כאלה איננו זכאי לקבל טובת הנאה אשר מוענקת רק למי שהתנהגותו תקינה והליכותיו עולות בקנה אחד עם הכללים הנהוגים בבית הסוהר, ואינה פוגעת בביטחון הציבור".
השופט הוסיף כי עמיר נתון בהפרדת יחיד, והוא מפוקח באמצעות מערכות מצלמות טלוויזיה במעגל סגור במשך כל שעות היממה. בית המשפט העליון אישר את השיקולים בעניין המצלמות בתא, כדי להבטיח את ביטחונו ולסכל ניסיונות בריחה מצדו. שיקולים אלה מונעים, לדעת השופט, את הפרת הפיקוח הצמוד על תנועותיו לצורכי התייחדות ואת הפסקת המעקב אחריו אפילו לזמן קצר.
"מסכן את הביטחון לא פחות ממחבלים"
עוד הוסיף השופט כי עמיר מסכן את ביטחון המדינה. "לא רק מחבלים ערביים שפוטים מוסיפים לסכן את ביטחון המדינה ויושביה בהיותם בכלא, אלא גם אסירים יהודיים תומכי טרור, אשר מאמצים אידיאולוגיות קטלניות ותומכים בהיותם בכלא בפעולות טרור נגד נבחרי ציבור ישראלים ונגד תושבים ערביים בישראל ובשטחים. כל אלה מסכנים את ביטחון המדינה לא פחות ממחבלים ערבים כלואים, ובסמכות רשויות השב"ס להביא שיקולים אלה בחשבון במהלך קבלת ההחלטה בעניינו של עמיר".
השופט התייחס בהחלטה גם לטיעוניה של טרימבובלר. לדבריו, מתוך חומר המודיעין עולה כי טרימבובלר סייעה לעמיר בהוצאת מסמכים מן הכלא ללא אישור, ובכך הפרה את הוראות השב"ס. "היא הייתה ערה לכך שביצעה מעשים שאסור היה לעשותם, ופירוש הדבר שהיא מסייעת לעמיר לשמור על קשרים עם דורשי טובתו ותורתו שמחוץ לכלא תוך הפרת כללי ההתנהגות המחייבים אותו כאסיר".
"גם בלי התייחדות"
כזכור, בדיון בעתירה שהתקיים לפני כשבועיים, אמר רוצח ראש הממשלה: "אני מוכן להתחתן גם אם לא תהיה התייחדות. אני מבקש מה שמגיע לכל אסיר, אפילו למחבל סמיר קונטאר אפשרו להתחתן פעמיים".עמיר הוסיף אז: "בשבוע שעבר נדחתה הצעת החוק נגד הנישואין שלי. יש מדיניות של השב"כ נגדי. איך פקידים מגבשים מדיניות ענישה עצמאית? המדינה זה המחוקק ולא השב"ס. המחוקק דחה את הצעת החוק הדרקונית נגד הנישואין".
כזכור, בדיון שהתקיים לפני מספר חודשים ניסו בני משפחתו של עמיר לבצע חתונה במחטף. למקום הגיעה גם טרימבובלר והמשפחה הביאה טבעת ובקבוק יין אשר נתפסו בכניסה לבית המשפט.
למרות ההכנות של המשפחה והכלה, באותו היום עמיר כלל לא הובא לדיון והוא התקיים בהיעדרו. בדיון טען פרקליטו של עמיר כי המדינה מנסה למשוך זמן עד שחברי הכנסת ינסו "להושיע את השב"ס ולמנוע את החתונה באמצעות חקיקה". נציגת פרקליטות המדינה בדיון, עו"ד הילה חג'ג'-פרגו, ביקשה ארכה של 45 ימים כדי למסור את תגובת המדינה.