תגלית ישראלית: סיגריות ורוק – שילוב קטלני
חוקר ישראלי גילה שהרוק, שבדרך-כלל מגן על חלל הפה מפני זיהומים, משנה את הרכבו כשהוא בא במגע עם עשן הסיגריות ולא רק שלא מגן יותר, אלא תוקף את חלל הפה וגורם להתפתחות סרטן
"ידוע מזה 100 שנה ויותר שהסיבה המרכזית להתפתחות סרטן הפה והלוע היא חשיפה לעשן סיגריות ולטבק בכלל", הסביר ד"ר נגלר בשיחה עם ynet. "עד היום הרוק שבחלל הפה נחשב למגן מפני כל מיני נזקים, ובכלל זה, נזקים הקשורים להתפתחות סרטן. אבל המחקר שלנו גילה שהמפגש בין עשן סיגריות לרוק הופך את הרוק ממגן למזיק – ד"ר ג'קיל הופך למיסטר הייד. עישון סיגריות מזיק כשלעצמו – אבל כשהוא נפגש עם הרוק, הנזק יותר חמור. הבנה מתקדמת זו של התהליך המוביל להתפתחות סרטן קטלני זה, יכול שתביא לפיתוח אמצעים נוספים למניעה ולמלחמה במחלה הקטלנית הזאת".
המחקר בוצע בשיתוף פעולה עם פרופ' אברהם רזניק מהמחלקה לאנטומיה בביה"ס לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון, יחד עם תלמיד המחקר עודד הרשקוביץ, ופורסם השבוע בכתב העת British Journal of Cancer.
רוק האדם כולל אנטיאוקסידנטים – מולקולות שבאופן רגיל מגנות על הגוף מפני סרטן. אולם ד"ר נגלר וצוות המחקר שלו גילו שעישון סיגריות הורס את אותן מולקולות והופך את הרוק לתרכובת מסוכנת. "המחקר שלנו מראה כי כאשר יש חשיפה לעישון סיגריות, הרוק הנורמלי שלנו לא רק מאבד את יתרונותיו – אלא הופך לכלי נשק שמופנה נגדנו ופועל להרס תאי חלל הפה", הוא הוסיף.
במחקר שערכו החוקרים, הם בדקו את השפעתו של עשן הסיגריות על תאי סרטן במעבדה. כמחצית מהתאים נחשפו לרוק שנחשף קודם לכן לעשן סיגריות, ואילו המחצית השנייה של התאים נחשפה לעשן סיגריות בלבד. התאים הסרטניים שנחשפו לתרכובת הרוק היו מזיקים יותר, ויכולת הנזק שלהם עלתה לאורך זמן. "רוב האנשים יחשבו שזה ממצא מזעזע שרוק יחד עם עשן סיגריות הוא למעשה הרבה יותר קטלני מאשר עשן סיגריות כשלעצמו", הוסיף ד"ר נגלר.
עישון ושתיית אלכוהול הם הגורמים המובילים לסרטן הראש, הצוואר, הפה, השפתיים, הלשון, החניכיים, הגרון והלוע. כ-400 אלף מקרים מאובחנים ברחבי העולם מדי שנה, בדגש על מדינות מתפתחות. סיכויי ההישרדות מהמחלה לאחר 5 שנים קטנים מ-50%.
הגורמים לכל סוגי סרטני הפה והלוע אינם ידועים במלואם, מוסרים מהאגודה למלחמה בסרטן. עם זאת, ככל שמתקדמת התפתחות המחקר של נזקי העישון האקטיבי והפסיבי, נמצאים יותר ויותר ראיות והוכחות להופעת סרטנים בשכיחות גבוהה מאוד בקרב מעשני סיגריות, סיגרים ומקטרות בעיקר בקרב גברים מבוגרים, אך עלול להופיע בכל מין או גיל, לרבות נשים צעירות ואף ילדים כתוצאה מחשיפה לעישון פסיבי. שכיחותם של סרטנים אלו גבוהה יותר, כאשר מצטרף להרגל העישון גם שתיית אלכוהול. סרטן הפה והלוע שכיח גם במדינות בהם נהוג ללעוס טבק.
נגלר, בן 44, ואב לארבעה ילדים, מייסד המעבדה לביוכימיה אוראלית בביה"ח "רמב"ם" בחיפה, יקבל היום אחר הצהרים את תואר הדוקטור השלישי שלו – הפעם דוקטור לרפואה (M.D) מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט של הטכניון. נוסף על כך הוא כבר ד"ר לרפואת שיניים, מומחה בכירורגיית פה ולסת, ובעל דוקטורט (Ph.D) בביוכימיה מהאוניברסיטה העברית. בימים הקרובים יקבל ד"ר נגלר תואר נוסף – הפעם תואר שני במנהל עסקים (עם התמחות במנהל רפואי) מאוניברסיטת תל אביב.