שתף קטע נבחר

 

בג"ץ: לא להמתת חתולי הרחוב

בהחלטת בג"ץ נכתב כי "המתה של חתולי רחוב חייבת להיעשות במשורה, תוך תחימתה לגבולות ברורים ככל האפשר של זמן ומקום. עליה להיות הצעד האחרון, הננקט רק משלא ניתן להגן ביעילות על שלום בני האדם באמצעים אחרים". עוד קבע בג"ץ כי גם כאשר חברה פרטית אחראית על המתתם בפועל של החתולים, צריכה פעולה זו להתבצע תחת פיקוחו של הווטרינר

בג"ץ קיבל הבוקר (יום ד') את עתירת "העמותה למען החתול" וארגון "תנו לחיות לחיות" נגד הנוהל להמתת חתולי רחוב. העמותות עתרו נגד הנוהל בטענה כי הוא גוזר מיתה גורפת על כל חתולי הרחוב, גם על אלה שאינם מסכנים את חיי התושבים ואת בריאותם.

 

עוד נטען בעתירה כי הנוהל אינו מתייחס לאמצעים חלופיים לטיפול בבעיית חתולי הרחוב וכי הוא מאפשר לחברת "מגן לחתול" להמית חתולים בלי צורך ברופאים וטרינריים.

 

בפסק הדין, שכתבה השופטת בדימוס דליה דורנר, נאמר כי "המתה של חתולי רחוב חייבת להיעשות במשורה, תוך תחימתה לגבולות ברורים ככל האפשר של זמן ומקום. עליה להיות הצעד האחרון, הננקט רק משלא ניתן להגן ביעילות על שלום בני האדם באמצעים אחרים, שעלותם סבירה".

 

השופטים אהרון ברק, דליה דורנר ואשר גרוניס קבעו כי הנוהל אינו מתייחס רק למטרד בעל היבטים בריאותיים-תברואתיים, אלא לקשת רחבה של מצבים שאינם מסכנים חיי אדם או בריאות. "האפשרות כי מכוח הנוהל יומתו חתולים שאינם גורמים סיכון של ממש לבריאות, מעוררת דאגה", נכתב.

 

עוד טענו השופטים כי "אף בהתייחס למקרים שבהם ההמתה היא בלתי נמנעת, בולט חוסר בהירותן של ההוראות. כך, לא ברור על פי אילו עילות יילכד חתול רחוב, באילו נסיבות יומת מיד, על פי מה יוחלט על העברתו להסגר ומשהועבר לשם, על פי מה ייקבע גורלו".


פיקוח וטרינרי

 

באשר להסמכת החברה הפרטית "מגן לחתול" להמית חתולים, קבעו השופטים כי בכך הוענקה לחברה הפרטית לא רק סמכות טכנית, אלא תפקיד מובהק של שיקול דעת, אשר לגביו נקבע כי הוא אינו כדין.


"הסמכות הופקדה בידי חברה פרטית הפועלת ממניעי רווח. הדעת נותנת כי לחברה אינטרס כלכלי להפגין פעילות, כלומר, לצוד חתולי רחוב ולהשמידם", נכתב בהחלטה.

 

עוד טענו השופטים כי ההמתה נעשית על ידי אנשי החברה הרחק מעיני הרשות המוסמכת, בסביבה שלא ניתן בהכרח לפקח על הנעשה בה, ולא במתקן ייעודי תחת עיניהן הפקוחות של הווטרינרים.

 

עם זאת, קבעו השופטים כי עקרונית, אין מניעה להסמיך גורם חיצוני, ובכלל זה גם חברה פרטית, לבצע את ההמתה בפועל של החתולים, אולם רק בתנאי שגורם זה עבר הכשרה בביצוע המתה בדרך נאותה, ובכפיפות לכך שההמתה תבוצע במתקן מתאים של הרשות, בניהולו של הווטרינר ותחת פיקוחו הצמוד.

 

אתי אלטמן, מארגון "תנו לחיות לחיות", אמרה הבוקר כי "זה ניצחון גדול לחיות בישראל. סוף סוף הבינו שגם לבעלי חיים יש פה זכויות. אנחנו בסך הכל דיברנו בשם החיות".

 

עורך הדין קובי סודרי, שייצג את העותרים, אמר כי "מדובר בפסק דין עקרוני ומהותי בתחום זכויות בעלי החיים ובסוגיית הטיפול בחתולי רחוב בישראל. נקבע שהמתת חתולי רחוב תעשה רק במצבים קיצוניים ונדירים ושיש לנקוט כל אמצעי אחר לטיפול בבעיית חתולי הרחוב".

 

ריבי מאיר מ"העמותה למען החתול" הביעה גם היא את שביעות רצונה מהחלטת בג"ץ ואמרה כי "מדובר בעידן חדש. הרשויות נהגו עד היום ביד קלה בהמתות חתולים והיום הן חוייבו לפעול בדרכים הומניות וליברליות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה נאור
לא יומת ללא פיקוח. לחתול המצולם אין קשר לידיעה
צילום: דנה נאור
חתול
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים