שתף קטע נבחר

 

ראש הסי.איי.איי פורש מתפקידו

ההסבר הרשמי: טנט פורש בשל "סיבות אישיות", אולם פרשנים בוושינגטון סבורים כי הלחץ הגובר על ממשל בוש בנושא עיראק הוביל לכך שטנט משלם את המחיר. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, אמר בעצב: "טנט היה מנהיג חזק בסוכנות הביון. מנהיג חזק במלחמה נגד הטרור. הוא יחסר לי"

ראש הסי.איי.איי, ג'ורג' טנט, מתפטר בתום שבע שנים בתפקיד - בהודעה שפורסמה הערב (יום ה') נאמר שהעילה לפרישה היא "סיבות אישיות", אולם נסיבות הפרישה עדיין לוטות בערפל.

 

רבים בוושינגטון לא הופתעו מהעובדה שטנט הולך הביתה. ההפתעה היא מהעיתוי. ההערכה היתה שטנט יפרוש אחרי הבחירות לנשיאות, אולם פרשנים סבורים כי הלחץ הגובר על ממשל בוש בנושא עיראק הוביל לכך שטנט משלם את המחיר.

 

ראש הסי.איי.איי לשעבר, סטנספילד טרנר, אמר לרשת אן.בי.סי: "איני חושב שטנט היה מתפטר עכשיו, אלא אם כן היה נאמר לו שהוא צריך ללכת". בחודש שעבר אמר סטנספילד בראיון ל"בוסטון גלוב" שהיה מתפטר לו היה במקום טנט.

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, התייצב על מדשאת הבית הלבן והודיע בעצב: "הוא אמר לי שהוא פורש מסיבות אישיות. אמרתי לו שאני מצטער שהוא עוזב. הוא עשה עבודה נפלאה עבור העם האמריקני. הוא ישרת עד אמצע יולי. טנט הוא עובד ציבור שאתה רוצה לעבוד אתו. הוא שירת בתפקיד שבע שנים, והיה מנהיג חזק בסוכנות הביון. מנהיג חזק במלחמה נגד הטרור. הוא יחסר לי".    


ג'ורג' טנט וג'ורג' בוש
ג'ורג' טנט וג'ורג' בוש (צילום ארכיון: איי.אף.פי)

 

ג'ורג' טנט שימש בעבר עוזר מיוחד של הנשיא ומנהל בכיר לענייני תוכניות מודיעין במועצה לביטחון לאומי. הוא שירת כסגן ראש הסי.איי.איי מאז יולי 1995, והושבע לראש סוכנות הביון המרכזית ב-11 ביולי 1997, לאחר שמועמדותו התקבלה פה אחד בוועדת המינויים של הסנאט ובסנאט. ב-2001 היה מעורב באופן אישי בניסיונות להגיע להפסקת הטרור הפלסטיני, ואף נועד עם יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת.

  

למרות שטנט היה מינוי של הנשיא הקודם, ביל קלינטון, נרקמו בינו לבין בוש יחסים מיוחדים. בוש, שהיה חסר ידע לחלוטין במדיניות חוץ, נהנה מתדרוך יומי של טנט בבית הלבן. אולם, תחת הנהגתו של ג'ורג' טנט, נכשל הסי.איי.איי בסיכול פיגועי 11 בספטמבר 2001. למרות הביקורת, התייצב בוש לא אחת ושיבח את הסי.איי.איי ואת העומד בראשו.

 

נגד סוכנות הביון נמתחה ביקורת חריפה על מידע לא נכון על נשק להשמדה המונית בעיראק. בשיחות של צמרת הממשל, מתואר טנט כמי שאומר לבוש שהמודיעין על הנשק להשמדה המונית בעיראק הוא כדבריו "סלאם דאנק" (מידע בטוח). עוד האשמה: הסי.איי.איי לא הצליח לגייס מודיעין אנושי בעיראק ערב המלחמה.

 

פאוול: המידע שקיבלנו היה שגוי ומטעה

 

טנט, שעמד בפני מטחי הביקורת, הגיב בנאום שנשא באחרונה באוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון: "מעולם לא אמרנו שעיראק מהווה איום קרוב וממשי. לאנשי הסוכנות היו הערכות שונות לגבי היכוללות של סדאם חוסיין בתחום הנשק הכימי, הביולוגי והגרעיני, וההערכות השונות הללו הוצגו למקבלי ההחלטות בבית הלבן באוקטובר 2002".

 

היום דיווח העיתון "ניו-יורק טיימס" מפי גורמי ממשל, כי מזכיר המדינה, קולין פאוול, לוחץ בתקופה האחרונה על הסי.איי.איי. להמציא הסברים למידע המודיעיני הלוקה בחסר עליו נסמך פאוול במצגת בפני מועצת הביטחון של האו"ם ערב המלחמה.

 

פאוול, כך אמרו הגורמים, ביקש מהסוכנות להסביר מה היו מקורות המידע על-פיהם נטען שלעיראק יש יחידות ניידות לייצור חומרי לחימה כימיים, טענה שהוצגה תחילה כעובדה, אולם כיום ברור שלא היה בה ממש. לפני שבועיים אמר פאוול: "המקור למידע הזה היה שגוי ובלתי מדויק, ובמקרים מסויימים אף מטעה בכוונה. בשל כך, אני מאוד מאוכזב ומצטער".  


ג'ורג' בוש וג'ורג' טנט
טנט, בוש וצ'ייני באחד העדכונים (צילום: רויטרס) 

 

גורמי מודיעין אמרו כי כעת מוטלים בספק כל ארבעת מקורות המידע עליהם נסמכה הסוכנות ערב המלחמה. שניים ממקורות אלה היו בכירים עיראקים שערקו. הגורם שקישר בינם לבין הסוכנות היה הפוליטיקאי העיראקי, אחמד צ'לבי.

 

כלי התקשורת האמריקנים דיווחו בימים האחרונים כי צ'לבי, שרכש תומכים רבים בקרב בכירי הממשל, גילה לסוכן מודיעין איראני כי הסי.איי.איי פיצח את הצופן שבו משתמש המודיעין האיראני להעברת תשדורות סודיות.

 

גילוי המידע הזה לסוכן האיראני גרם נזק כבד לתשתית הביון האמריקנית. הבולשת הפדרלית האמריקנית החלה בימים האחרונים לחקור בכירים בפנטגון, ואף לבצע בדיקות פוליגרף בניסיון לברר מי הדליף לצ'לבי את המידע הסודי.

 

הזווית הישראלית

 

ראש הסי איי אי הפורש נחשב לידיד טוב של ישראל. את ארוחת ערב ראש השנה, עשה טנט כאורח בביתו של שגריר ישראל בארה"ב, דני איילון. בין השניים נרקמו יחסים טובים, שהחלו בתקופה שטנט בילה בישראל בניסיון להביא להפסקת האינתיפאדה, ודני איילון היה אז היועץ המדיני של ראש הממשלה.

 

"הוא מתווך מאוד יעיל, עם קסם אישי וכושר שכנוע", אומר השגריר איילון. בשבועות האחרונים שלפני פיגועי 11 בספטמבר 2001, השקיע טנט מאמץ רב בקידום הפסקת אש בין ישראל לפלסטינים, והמאמץ שלו הסתיים בחודש יוני 2001, שלושה חודשים לפני הפיגועים במגדלי התאומים ובפנטגון.

 

"הוא תמיד היה ידיד טוב של ישראל ואנחנו מצטערים לראות אותו עוזב. מאוד הערכנו את פעולתו וניסיונו להביא להפסקת הטרור הפלסטיני. המאמץ שלו הסתיים במסמך טנט המפורסם, שלא יושם על ידי הפלסטינים", אמר איילון.

 

לדברי השגריר, "חלק מהעקרונות שקבע טנט, הוטמעו בתוכנית הבטחונית של מפת הדרכים. טנט הבין שאין טעם בהפסקת אש זמנית, אלא יש צורך בפירוק תשתיות. אי קבלת מסמך טנט על ידי הפלסטינים הביא לשינוי המדיניות האמריקנית ולקריאה של הנשיא בוש להחלפת ההנהגה הפלסטינית", ציין השגריר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'ורג' טנט. התפטר
צילום: רויטרס
צילום איי פי
טנט וערפאת (ארכיון)
צילום איי פי
צילום: איי פי
בוש. הודיע על פרישת טנט
צילום: איי פי
מומלצים