מת הנשיא לשעבר רונלד רייגן
רונלד רייגן (93) היה הנשיא ה-40 של ארה"ב, וכיהן בין 1980-1988. לפני עשור הודיע במכתב לעם האמריקני שהוא סובל מאלצהיימר, ומאז לא הופיע בציבור. ארונו יוטס במטוס הנשיאותי לטקסי האשכבה בוושינגטון, ומשם יוחזר לקבורה בקליפורניה
אבל בארה"ב: נשיא ארה"ב לשעבר, רונלד רייגן, הלך לעולמו הלילה (שבת) בביתו שבלוס אנג'לס, לאחר עשור שבו נאבק במחלת האלצהיימר. הנשיא בוש, השוהה בצרפת, קיבל דיווח על מותו של רייגן. הדגל בבית הלבן הורד לחצי התורן.
בוש אמר בהודעה לעם האמריקני: "כנשיא, רונלד רייגן האמין ללא ספק שרודנות היא זמנית, ושתקוות החירות היא אוניברסלית ותמידית. הוא האמין שבאומה שלנו טמון טוב ייחודי, ושאנחנו צריכים להישאר חזקים באופן ייחודי".
עוד אמר בוש: "חייו של אמריקני גדול באו לסיומם. רייגן השאיר אחריו אומה שהוא שיקם ועולם שהוא עזר להציל". בוש הביע את חיבתו הגדולה לנשיא המנוח, ציין את חוש ההומור שלו ותבונתו הרבה. הוא גם סיפר כי שוחח עם רעייתו, ננסי רייגן, והביע בפניה את תנחומיו.
ראש ממשלת בריטניה לשעבר, מרגרט תאצ'ר, שלחה תנחומים למשפחתו של רייגן, ואמרה כי "הוא יחסר לא רק לאלה שהכירו אותו, ולא רק לאומה אותה שירת בגאווה ואהב בכל לבו, אלא גם למיליוני גברים ונשים שחיים היום בחופש הודות למדיניותו".
גם נשיא צרפת, ז'ק שיראק, המארח את בוש, פרסם הודעה ובה הביע צער על מותו של מנהיג, "שמחויבותו לדמוקרטיה תותיר חותם עמוק בהיסטוריה".
מכר של משפחת רייגן מסר שתשומת הלב מופנית כעת לארגון הלוויה, שבה צפויים להשתתף ראשי הממשל האמריקני ומנהיגים מרחבי העולם.
ארונו של רייגן יוטס לטקסי האשכבה בוושינגטון, ומשם יוחזר לקבורה בסימי ואלי בקליפורניה - המקום שבו ממוקמת הספריה על שמו. הטיסה תתבצע במטוס חיל האוויר מספר 1, הג'מבו הנשיאותי, שנבנה בתקופת כהונתו השנייה של רייגן, והוא מעולם לא זכה לטוס בו.
רונלד וננסי רייגן (צילום: רויטרס)
מצבו של רייגן הלך והידרדר בימים האחרונים. אתמול, שעות ספורות לפני הבשורה המרה, אמר גורם המעודכן במצבו של רייגן כי נראה ש"זמנו הולך ואוזל". אנשי הבית הלבן התעניינו במצבו של רייגן, בעקבות שמועות על בריאותו המידרדרת, ואז קיבלו את הדיווח על ההחמרה במצבו.
רייגן בן ה-93 היה הנשיא ה-40 של ארה"ב, וכיהן בשנים 1980 עד 1988. לפני עשר שנים הודיע רייגן במכתב לציבור האמריקני שהוא סובל ממחלת אלצהיימר ולא נראה יותר בציבור.
בשנת 1981 ניצל רייגן מנסיון התנקשות בחייו, לאחר שכדור שחדר לגופו בסמוך ללב, הוצא בשלמותו. בשנת 1985 התגלה בגופו סרטן המעי הגס ובשנת 1987 הוא חלה בסרטן הערמונית ובסרטן העור.
מהקולנוע - לבית הלבן (צילום: איי.פי)
את דרכו המקצועית החל רייגן כשחקן קולנוע בלמעלה מ-50 סרטים, רובם בינוניים. במלחמת העולם השנייה שירת כסרן ביחידת הסרטה של צבא ארה"ב. ב-1938 נישא לשחקנית ג'יין ויימן , והתגרש ממנה ב-1948. ב-1952 נישא לשחקנית אלמונית, ננסי דייוויס. רייגן היה הגרוש היחיד שנבחר לכהונת נשיא ארה"ב.
ב-1962 הצטרף רייגן למפלגה הרפובליקנית. ב-1967 זכה בתפקיד מושל קליפורניה (תפקיד שבו מכהן כיום ארנולד שוורצנגר, אף הוא כוכב קולנוע). כמו שוורצנגר, גם רייגן הבטיח וגם הצליח לחסל את הגירעון העצום שהשאיר קודמו בתפקיד.
רייגן ניסה להתמודד על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ב-1972 וב-1976, והדבר עלה בידו לבסוף ב-1980. במערכת הבחירות שלו הציג דעות שמרניות, וקרא לשיבה לערכיה המסורתיים של ארה"ב. בבחירות גבר ברוב גדול על ג'ימי קרטר, הנשיא המכהן.
רייגן וגורבצ'וב שברו את הקרח (צילום: רויטרס)
רייגן נקט במדיניות אנטי-סובייטית מובהקת, ודווקא לקראת סוף כהונתו הצליח, יחד עם נשיא בריה"מ לשעבר, מיכאיל גורבצ'וב, לשים קץ למלחמה הקרה. בסוף 87' חתמו השניים על הסכם לפיקוח על החימוש.
בשלהי כהונתו, נקשר שמו לפרשיות מביכות, דוגמת העברת כספים מאירן למורדים בניקרגואה (שערוריית "איראן-קונטרס" ).
לרייגן ארבעה ילדים: מורין ומיכאל, שניהם מאשתו הראשונה, השחקנית ג'יין ווימן, ופטרישיה אן ורולנד פרסקטו, ילדיו מנישואיו לננסי דייויס, אף היא שחקנית עבר. אמו של רייגן מתה ממחלת האלצהיימר, וכך גם אחיו הבכור.