חדש: גן חיות בתוך קניון ארנה
קרוב לאלף חיות מתרוצצות ב'יערנה' שנפתח לאחרונה בקניון שבהרצליה. "החוכמה היא להביא את הטבע לכולם", אומר המנהל, "ואיזה מקום פופולרי לכך יותר מקניון?". תנו לחיות לקנות
איך מסתדר הזואולוג ד"ר רוני רדו עם העובדה שתחת הנהלתו מבלים קרוב לאלף חיות (כלבים, חתולים, ארנבים, ציפורים ועוד אלפיים דגים) את ימיהם הרחק מאור יום, בתוך קניון? "זו באמת בעיה", הוא מודה, "אבל פתרנו את האספקט הבריאותי שלה באמצעות מנורות אולטרה-סגוליות מיוחדות, שמספקות לחיות את מה שהשמש נותנת להן. הטמפרטורה מווסתת בהתאם למה שהורגלו בסביבתן הטבעית. חלקן גם חיות ליליות, שלא נחשפות לאור השמש גם בתנאי הטבע. וחוץ מזה, צריך לזכור שתנאי אקלים החוץ הארצישראלי מתאימים לחיות ארצישראליות בלבד בשעה שאנחנו מטפלים גם בחיות רבות, שאינן ארצישראליות ושאינן רגילות לשמש".
'יערנה', גן חיות מלאכותי בן 700 מ"ר שנפתח בימים אלו במעמקי קניון ארנה בהרצליה פיתוח, בהשקעה של מיליון וחצי דולר, הוא, כהגדרתו של ד"ר רדו, פרויקט יחידי מסוגו בעולם. "בעולם יש גני חיות גדולים ומפוארים פי כמה, אבל אין גן חיות בסביבת קניון", הוא מתגאה. "לגני החיות הקונבנציונליים מגיעים ה'מכורים', אוהבי החיות ששפוטים על חיות. החוכמה היא להביא את הטבע לכולם. ואיזה מקום פופולרי יותר מסביבת קניון?"
"הילדים אוהבים אפילו את הג'וקים"
לד"ר רדו, 48, אבא לשלושה, יש הרבה ניסיון בתחום. הוא ניהל את הגן הזאולוגי באוניברסיטת תל-אביב, הקים ותיכנן פינת חי בבית הכלא השרון לנוער, ותיכנן וליווה את פינת החי במרכז אורנית - בית הארחה לילדים ולנוער חולי סרטן. הוא אוהב חיות מאז שהוא זוכר את עצמו. "תמיד היו לי בעלי-חיים - כלבים, חתולים, ארנבונים, ציפורים - ועשיתי את המוות להורים, שלמזלי אהבו גם הם בעלי-חיים. בקרית-חיים, בה גדלתי, ידעו שציפורים פצועות צריך להביא אלי, והחצר שלנו היתה מלאת כלובים. אמא אמרה שאהבת בעלי-החיים שלי התחילה מלידה. ביום שהתחלתי לזחול כבר רדפתי אחרי מקקים וג'וקים".
אבל אהבה לבעלי-חיים איננה יוצאת דופן בין ילדים, אומר ד"ר רדו, שמשמש גם יועץ מדעי למשרד החינוך ביחידה לייעוץ והדרכה בנושא בעלי-חיים. "למעלה מ-90 אחוז מהילדים אוהבים בעלי-חיים עד גיל 12-10. אחר-כך כל אחד מהם הולך לדרכו ומפתח את היחס האישי שלו לבעלי-חיים. האהובים ביותר עליהם הם הפרוותיים. ב'יערנה' הילדים משוגעים במיוחד על הארנבונים, החתולים והכלבים". אותן חיות, אגב, שוכנות בחדרי ליטוף מיוחדים שהשהות בהם איננה מוגבלת בזמן, מה שמתגלה כהצלחה גדולה.
מבין 9,000 המבקרים שפקדו בינתיים את המקום, למרות שמדובר בתענוג לא זול (35 שקלים דמי כניסה מגיל שנתיים), לאף ילד לא היו בעיות מיוחדות. רק למבוגרים. רדו: "היו כל מיני מבוגרים שנכנסו בלי ילדים, ונגעלו מאוד מהחרקים למיניהם. הילדים אוהבים מאוד את החיפושיות ואפילו את המקקים בכל הגדלים. חלק מהמבוגרים גם בוחרים לדלג על איזור הנחשים, למרות שבין 100 הנחשים במקום אין כמובן אף נחש ארסי".
הפרויקט נולד לפני כשנה, בזכות מוטי זיסר, יזם 'ארנה', שהבין שאטרקציות מהסוג הזה יביאו מבקרים רבים לקניון, ויבדילו אותו מקניונים אחרים. "מוטי קרא לי וסיפר על איזושהי תוכנית להביא בעלי-חיים, וביקש ממני לגבש רעיונות", אומר רדו. הלכתי הביתה וחשבתי איך מחברים חיות לבני-אדם ועושים את הסביבה ידידותית ככל האפשר לילדים. בסך-הכל מה שרציתי לעשות זה להיכנס לעיניים של ילד ולהראות לו בצורה האפשרית היפה ביותר בעלי-חיים בסביבה שנראית כמו סביבתם הטבעית, ולתת לו את מה שהוא הכי אוהב בבעלי-חיים - את האפשרות לגעת, להאכיל, כל מה שגן חיות מונע ממנו".
טבעי, אבל מפלסטיק
ביקור ב'יערנה' עם ילדים ממחיש שבהחלט חשבו שם עליהם. מתחת לאקווריומים הענקיים של הדגים הטרופיים הוקמו חללים, שמאפשרים לילדים הקטנים להיכנס מתחת, לשבת ולהביט בדגים. הם מטפסים בשבילי מערה מלאכותית, חוצים ג'ונגל של יערות גשם, שעלי העצים שבו נראים טבעיים באופן משכנע אבל עשויים מפלסטיק כדי שמאות הציפורים המעופפות במתחם לא יאכלו את כל העלים.
ילדים יכולים להיכנס לאתר אפילו לבד. כשהם נכנסים ללא לווי, רושמים על המדבקה שהם מקבלים גם את מספר הטלפון הסלולרי של המבוגר שהביא אותם למקרה שייתקפו בבהלה. רבים מהם, אגב, יוצאים לסיור שני ואף יותר, ומשאירים את ההורים לשתות קפה בשקט בחוץ. לאורך המסלול פזורים מסכי טלוויזיה מולטימדיה, המופעלים במהלך הסיור על-ידי המדריכים, כשהילדים צופים בסרטוני הדרכה שונים על בעלי-החיים שבאיזור הביקור.
"החיות גודלו בחוות מיוחדות בארץ ובחו"ל כדי שיהיו ידידותיות לאדם", מסביר ד"ר רדו. אין בעיה להושיב את התוכים הגדולים והמרהיבים על הכתפיים. רק הדבורים עשו בעיות. במקום הוקמה כוורת, אליה חובר צינור גדול מכוסה יריעת פלסטיק גדולה ועבה, דרכו היו הדבורים אמורות לעשות דרכן אל כלוב עם מחיצת זכוכית וחזרה. אבל הדבורים לא עמדו במשימה ולא הצליחו למצוא את דרכן חזרה לכוורת. "לא לדאוג", מרגיע אותי ד"ר רדו. "ממש בימים אלו מושלמת בנייה מחודשת של הכוורת ומסלול ממנה ואליה". כשצריך, גם דבורים יאולפו לבלות בקניון.