Nucleus - שיתוף קבצים למפונקים
התוכנה שכתב ריי סלקינסקי, מתכנת קנדי בן 27, סורקת ומחפשת תוכניות טלוויזיה ברשת ביטורנט, מוודאת שהן שלמות ונקיות מווירוסים, ומורידה אותן למחשב. אמריקה
לסיוט החדש של מנהלי רשתות הטלוויזיה בארה"ב קוראים Nucleus, ולאיש שאחראי לנדודי השינה של מנהלי החברות הללו קוראים ריי סלקינסקי - בחור קנדי צעיר בן 27, עובד זוטר בחברת תוכנה קנדית, שפיתח את התוכנה. מדובר בתוכנה הסורקת ומחפשת תוכניות טלוויזיה ברשת ביטורנט, שהיא מאגר שיתוף קבצים. מה היתרון שלה? שהיא תמצא עבורכם את התוכנית הרצויה באופן אוטומטי.
כיום, מיליוני אנשים בכל העולם מורידים תוכניות טלוויזיה עוד בטרם שידורן. כך למשל, את הסדרה "עמוק באדמה", הורידו ישראלים רבים לפני שהחל שידורה בערוץ 2. לכאורה, מדובר בעניין לא רציני, אבל מציאת תוכנית טלוויזיה באינטרנט היא עסק לא קל. לעתים קרובות, כשמוצאים את התוכנית באחת מרשתות שיתוף הקבצים, מתברר שהיא פגומה או נגועה בווירוסים.
יתרה מזאת, רשתות כמו ביטורנט אינן כוללות אינדקס. כך שמציאת תוכנית טלוויזיה להורדה פיראטית הופכת למשימה קשה, המחייבת חיפוש משולב גם בגוגל. בדיוק בשביל זה פיתח ריי סלקינסקי את התוכנה שלו, שיודעת לחפש את תוכנית הטלוויזיה הרצויה ברשת.
האם זה חוקי?
התוכנה שלו תמצא כל תוכנית טלוויזיה, גם אם לא יודעים את שמה, אלא רק את שם השחקן או הנושא בו היא עוסקת. Nucleus סורקת את המאגר הדינמי, מוודאת שהתוכנית שלמה ואין בה וירוסים או פגמים, ואז מורידה אותה למחשב בזמן הנוח ביותר.
האם זה חוקי? התשובה מורכבת. התוכנה עצמה חוקית, וכך גם פעולתה, חיפוש ברשתות שיתוף קבצים. למרות שרשת שיתוף קבצים אינה לגמרי חוקית, בדרך כלל אין מה לעשות נגדה, מכיוון שמרבית הרשתות אינן מחזיקות את הקבצים עצמם בשרתיהן, אלא רק הפניות אליהם.
ועדיין, למרות שכל אחת מהחוליות הללו חוקית למהדרין, הורדת תוכניות טלוויזיה מהרשת אינה חוקית, ובתעשיית הטלוויזיה קוראים לתופעה הזו "נאפסטריזציה", מלשון "נאפסטר" - התוכנה שנמוגה לאחר שבית המשפט קבע כי הפרה זכויות יוצרים.