"עיר הנשים" של סעודיה
לנשים בסעודיה יש סיבה לחייך, גם אם עדיין מתחת לרעלה: במסגרת יוזמה חדשה, שזכתה לתמיכה ממשלתית, תוקם עיר לנשים בלבד, שם הן יוכשרו ויועסקו במפעלים ותעשיה קלה. מדובר בשינוי דרמטי במדינה בה אסור לנשים לצאת לבדן מחוץ לבית, והוא מצטרף לשינויים בחוק ומגמה של שילוב יותר נשים בכוח העבודה
סעודיה עלתה לכותרות בתקופה האחרונה בהקשר של פיגועי הטרור נגד האזרחים הזרים. אולם בשולי החדשות נחשף גם פן אחר, בו ניכרת מגמת השינוי שעוברת הממלכה המוסלמית השמרנית.
לנשים הסעודיות יש בתקופה האחרונה סיבה לחייך, גם אם רובן עושות זאת מאחורי הרעלות. הסיבה היא שורה של החלטות ממשל המכוונות להיטיב את מעמדן של הנשים בממלכה.
בסוף השבוע הודיעה חברת השקעות סעודית על הקמתה של עיר תעשייה לנשים בלבד. העיר, שתוקם בסיוע ממשלתי, תכשיר אלפי נשים לעבודה בתחומים שונים של תעשיה קלה ואדמיניסטרציה. על שטח של כ-600 אלף מ"ר יוקמו גם כ-80 מפעלים, בתי חרושת וחברות בהן יועסקו הנשים עם תום הכשרתן.
מדובר בשינוי דרמטי במדינה בה רק בסוף שנת 2001 החלו להנפיק תעודות זהות נפרדות לנשים, וגם זאת – רק באישור אפוטרופוס גברי, בעל או אב. לנשים בסעודיה אסור לצאת מביתן ללא ליווי של גבר בן משפחה, עליהן להתכסות ברעלה בכל פעם שהן יוצאות למקום ציבורי, אסור לבוא במגע עם גברים שאינם בעליהן או בני משפחה ואסור להן לנהוג.
אחת מיוזמות הרעיון היא חסה עלוּן, מנהלת חברת ההשקעות וחברה בלשכת המסחר של ג'דה. מזה ארבע שנים היא פועלת בשידול גורמי ממשל שונים לתמוך ביוזמה. "רציתי ליצור מקום בו יוכשרו נשים, בסמוך לבתי חרושת ומפעלים - עיר תעשייתית שלמה רק עבור נשים", אמרה בראיון לסוכנות הידיעות איי.פי.
"כיום מועסקות כ-80 אחוז מהנשים העובדות בסעודיה בתחום החינוך. חשוב מאד להגדיל את מגוון תחומי העיסוק של נשים. יש בסעודיה קהל רחב של נשים שמעוניינות לעבוד בתעשייה, אולם ללא הכשרה מתאימה זה אינו אפשרי", הוסיפה.
המרכז התעשייתי ייבנה ליד העיר ג'דה שלחוף הים האדום. עלון ציינה שמיקומו של המרכז חיוני להצלחתו, וכי חשוב שיימצא בקירבת המגורים כך שמשפחות לא יתנגדו ליציאת נשים לעבודה.
עלות הקמת המרכז נאמדת בכ-200 מיליון דולר. הממשלה הסעודית לא רק אישרה את התוכנית, אלא אף תסייע במימון 75 אחוזים מעלויות ההכשרה של הנשים ובתמורה תזכה בבעלות על מחצית מהמרכז.
התוכנית, כך נראה, לא נשארת על הנייר בלבד. עלון ציינה ששתי חברות זרות, סינית ומלזית, כבר חתמו על הסכמים להפעלת תוכניות הכשרה במרכז, ולפיכך צפויה היוזמה לצאת לדרך כבר בתחילת השנה הבאה.
נשים יוכלו לפתוח עסקים
התמיכה הממשלתית בהקמת "עיר הנשים" והסיוע במימונו מצטרפת לשינוי מגמתי במדיניות הממשל הסעודי בכל הקשור ליחס לנשים. פרשנים ציינו כי מדובר בניסיון להגדיל את שיעור הנשים העובדות ואת מגוון תחומי עיסוקיהן.
החוקים הדתיים והנורמות החברתיות הנוקשות בסעודיה הדירו עד כה רגליהן של נשים מרוב תחומי התעסוקה. על פי נתונים שמפרסמת הממשלה, רק 5.5 אחוזים מתוך 4.7 מיליון נשים בסעודיה בגיל עבודה מועסקות.
לפני כשבוע קיבלה הממשלה עוד החלטה המהווה נקודת ציון חשובה בדרכן של נשים סעודיות לעצמאות כלכלית: ביטול האיסור המונע מהן להיות בעלים של עסק. עד כה יכלו נשים בסעודיה לפתוח עסק רק על שמו של גבר בן משפחתן.
נאהיד טאהיר, כלכלנית בכירה בבנק הלאומי של סעודיה, טוענת שהאחראי לרצון הממשלתי הגובר להגדיל את כוח הנשים בשוק העבודה הוא הפונדמנטליזם האיסלאמי הגואה במדינה.
"החוק שקיבלה הממשלה יפחית את הלחצים החברתיים והכלכליים על גברים, שאינם יכולים עוד לעמוד בנטל הכלכלי. יצירת תעסוקה עבור נשים, כוח עבודה בלתי מבוטל, היא בעל אספקט ביטחוני חשוב במלחמה בטרור מבית. הפתרון לבעיה זו אינו עוד בעל אופי ביטחוני בלבד", אמרה.
שיעור האבטלה בסעודיה מוערך על ידי גופים שונים בכ-20 אחוזים, למרות שרשמית מדווחים 10 אחוזים של אבטלה. טאהיר ציינה כי 55 אחוזים מבוגרות האוניברסיטאות בסעודיה הן נשים, אולם מרביתן נשארות בבית בשל האיסורים הדתיים והחברתיים השונים, ומחסור כללי בהזדמנויות עבודה.
ראש המרכז ללימודים אסטרטגיים במזרח התיכון הממוקם בג'דה, אנוואר אשקי, מסכים עם טאהיר, וטוען שהצעדים בהם נוקטת הממשלה מדגישים את התפקיד שיכולה הכלכלה לשחק במלחמה בטרור.
"מחיר המחיה נמצא בעלייה מתמדת ועל נשים לחלוק בנטל ההוצאות עם בעליהן", הוא אומר. "אם הדבר לא ייעשה, זה ישפיע באופן שלילי על המצב הביטחוני. איננו יכולים להפריד טרור מהכלכלה. החלטות הממשלה הן תגובה להבנה מתגבשת זו", דברי אשקי.
הנסיכה קראה לדבוק במסורת
סעודיה היא יצרנית ויצואנית הנפט הגדולה בעולם. תעשיית הנפט שלה נשענת ברובה על מומחים זרים שמתגוררים בסמוך למרכזי ייצור הנפט הגדולים. אולם גל הטרור של התקופה האחרונה, שמכוון בעיקר נגד זרים, חשף עד כמה רגישה תעשיית הנפט לזעזועים. אחרי גל הטרור האחרון זינקו מחירי הנפט לשיאים חסרי תקדים.
המצב עורר דאגה בקרב בכירי הממשל שיודעים שכלכלתה ויציבותה הפוליטית של סעודיה תלויה במידה רבה ביציבות ייצור הנפט. הצטרף לכך הלחץ האדיר מצד בת הברית ארה"ב להילחם בטרור ולכונן רפורמות פוליטיות וכלכליות.
היוזמות האחרונות והשינויים בחוק המכוונים לשילובן של הנשים בכוח העבודה הן בבירור חלק ממגמה כוללת. בנוסף להן הורה הממשלה לאחרונה ללשכות המסחר השונות למנות ועדה מיוחדת לנשים, שתסייע בהכשרתן ובמציאת עבודה בסקטור הפרטי. היא גם החליטה על הקצאת שטחים להקמת פרוייקטים תעשייתיים בהם יועסקו נשים.
זאת ועוד: בסוף השבוע זכו שתי נשים במושבים במועצת העיתונות, גוף תקשורתי שהוקם במטרה להגן על זכויותיהם של עיתונאים בסעודיה. נוואל אל-ראשד, ראש מחלקת נשים בעיתון היומי "אל-ריאד", ונאהד בשאטה, עיתונאית מפורסמת באותו עיתון, נבחרו על ידי עמיתיהן לכהן במועצה, לצד שבעה גברים.
אולם לצד השינויים המבורכים, נשמעות קריאות השמרנים והממסד הדתי, המתנגדים לכל ניסיון ליתר דמוקרטיזציה והתמערבות בממלכה, או שינוי בסטטוס-קוו הקיים לגבי נשים.
הנסיכה ג'ווארה, אשתו של המלך פאהד, נשאה בחודש שעבר נאום לסטודנטיות בטקס סיום הלימודים באוניברסיטת המלך עבד-אל עזיז בג'דה, והאיצה בהן לדבוק בדרכי המסורת ולהתעלם מקריאות ל"שחרור האשה".
היא תקפה את התקשורת במדינה, ובייחוד את תחנות הטלוויזיה, היוצאות לדבריה במסע הכפשה נגד נשים מוסלמיות בכלל, ונשים סעודיות בפרט.
"אויביו של האיסלאם ונשים חלשות אופי שהולכות בעקבותיהם אינם מתעייפים מלהכריז מלחמה על מסורותינו, ומנסים לשדל נשים מוסלמיות להטיל ספק במסורת בטיעון שזו מגבילה את החופש שלהן. טענות אלו מטרתן למעשה לעודד נשים להשליך מעליהן אתיקה וערכים, ולהחזירן למצב ששלט בחצי האי ערב לפני בוא האיסלאם, לפני 1400 שנה", אמרה.