הושוותה תקרת דמי הלידה לאבות
מעתה, גם אבות שיוצאים לחופשת לידה יהנו מדמי לידה עד לגובה של 5 פעמים השכר הממוצע - בדיוק כמו האמהות
בשורה טובה להורים לעתיד: ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת תיקנה בשבוע שעבר אפליה שממנה סבלו אבות שיצאו לחופשת לידה. עד מאי השנה, אבות אלה יכלו לקבל דמי לידה עד לתקרה של פעמיים השכר הממוצע במשק, בעוד שנשים קיבלו דמי לידה עד לגובה של 5 פעמים השכר הממוצע במשק. מעתה, גם אבות שיוצאים לחופשת לידה יהנו מדמי לידה עד לגובה של 5 פעמים השכר הממוצע - בדיוק כמו האמהות.
התיקון התקבל במסגרת הארכת הוראת שעה בחוק עבודת נשים, בעקבות בגץ שהוגש נגד הביטוח הלאומי. הוראת השעה החדשה תקפה ל-3 השנים הקרובות.
בנעמ"ת מסבירים, כי למרות התיקון, השוויון בין גברים לנשים בנושא חופשת לידה עדיין רחוק. הזכות של אב לצאת לחופשת לידה מותנית בכך שהוא עבד ושילם לביטוח לאומי במשך לפחות 10 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו לחופשת הלידה, ושגם אשתו צברה תקופת עבודה כזו. מדובר במבחן כפול מפלה, שכן עלולים להתרחש מצבים שבהם האם לא צברה 12 שבועות של חופשת לידה, אלא רק שישה, בעוד האב צבר תקופה מלאה.
במקרה כזה, לא האב ולא האם יוכלו ליהנות מחופשת לידה. הזכאות של האם לחופשת לידה, לעומת זאת, לא מותנית בזכותו של האב.
בנוסף, האב רשאי לצאת לחופשת לידה בת 6 שבועות בלבד (בעוד שהאם יכולה לצאת ל-12 שבועות), לאחר שבת הזוג היתה בחופשת לידה במשך ששת השבועות הראשונים שלאחר הלידה. האשה חייבת לנצל את ששת השבועות הראשונים, לצורך התאוששות מהלידה.
כמו כן, הזכות של אבות לצאת לחופשת לידה ולקבל דמי לידה מעוגנת רק בהוראת השעה, המתחדשת מעת לעת, והיא טרם הוסדרה בחקיקה.
אב ובנו. יש שווין חלקי
צילום: סי די בנק
מומלצים