שתף קטע נבחר

 

דו"ח החופים: להתכונן לעליית המפלס

הדו"ח השנתי למצב חופי הארץ מלמד כי מעט מאד השתנה לטובה מאז הדו"ח הקודם. הפעם מקדישים בחברה להגנת הטבע תשומת לב לסכנות שעלולות להיגרם לחופי הארץ עקב התהליך של עליית מפלס המים בכל העולם

דו"ח החופים לשנת 2004 של החברה להגנת הטבע עוסק, לצד הבעיות המסורתיות כמו בנייה בחופים, סגירתם למטרות פרטיות זיהום וכו', בסכנה חדשה שמקורה בכוחות הטבע - עליית מפלס פני הים.

 

התחממות כדור הארץ גורמת לעליית מפלס הים, בעיקר על-ידי שינוי נפחי ובמידה קטנה יותר על-ידי הפשרת חלק מכיפות הקרח בקטבים. על פי הממצאים העדכניים, בעשור האחרון נרשמה עלייה דרמטית במפלס פני הים התיכון - עלייה רב שנתית ממוצעת של כ-10 מ"מ בשנה. עליית המפלס צפויה לגרום לנסיגה משמעותית של קו החוף מזרחה. היקף השטח האובד ברצועת החוף כתוצאה מעלייה של מטר אחד במפלס הים - נאמד בכ-8,400 דונם.

 

כמו כן עלולות להיות השלכות כבדות גם על המצוק החופי וכן המלחה נוספת של אקוויפר החוף. חדירה עמוקה יותר של מי ים באזור החוף מעמידה בסכנה עשרות עד מאות מטרים מעוקבים של מים שפירים. באזורים שונים, עליית מפלס הים במטר אחד תגרום לאובדן של 25 מיליון מ"ק מים שפירים לכל ק"מ של חוף. חדירה עמוקה יותר של מי ים באזור החוף מעמידה בסכנה עשרות עד מאות מטרים מעוקבים של מים שפירים.

 

נסיגה של קו החוף תפגע בתיירות ובפעילות הנופש והקיט ותחייב הסטת פעילויות ומבנים מזרחה מקו החוף הנוכחי, הגבהת רציפים בנמלים, בניית קיר ים מגן וסופג גלים לאורך רכסי הכורכר ועוד.

 

עוד נאמר בדו"ח, כי התערבות האדם במערכת החופית בשנים האחרונות הביאה לתהליך הרס מואץ של שרידי ערי החוף העתיקות של ישראל, ובראשם אשקלון, אפולוניה וקיסריה. לאור התחזיות לעלייה במפלס פני הים העולמי, החשש הוא שבתוך 20-10 שנה ייעלם חלק ניכר מערי החוף העתיקות של ישראל.

 

תמונת מצב

 

הדו"ח מצא כי מהדו"ח הקודם ועד עתה חלה נסיגה בשלושה תחומים: התנערות רשויות מאחריותן לחופים; בנייה לאורך החופים וסגירת חופים לאירועים. כמו כן זיהום הים נמשך. עם זאת נמצא כי בנושא אכיפת האיסור על נסיעת כלי רכב בחוף חל שיפור. לגבי התשלום בחופים ניתן להצביע על מגמות סותרות (בפועל יש גבייה עקיפה מהולכי רגל בכמה חופים ובשיטות שונות).

 

זיהום הים: הדו"ח מצביע על כך שלא חל שינוי משמעותי בזיהום הים. הים עדיין מזוהם במתכות כבדות וחומרים אורגניים שונים מכמה מוקדים של שפכים תעשייתיים או ביתיים לאורך החוף. הדו"ח מונה 14 נקודות הזרמה עיקריות (שהופיעו בדו"ח של עמותת "צלול"), ביניהן הביובים של נהריה ועכו, הקישון, שפכי בריכות הדגים של מעגן מיכאל, גלישות ממכון הטיהור של הרצליה, בוצת השפד"ן ומוצא הצינור של אגן כימיקלים מול תחנת הכוח באשדוד.

 

צמצום שטח הרחצה: מהדו"ח עולה, כי השנה הצטמצמו משמעותי האזורים המוסדרים לרחצה - מ-18 ק"מ ל-13.3 ק"מ. כמו כן נאסרה הרחצה בחלקים נכבדים של רצועת החוף. אורך החופים האסורים לרחצה עלה באופן דרמטי מ-13 ק"מ ל-70 ק"מ. במסגרת זו לא נכללו מרבית השטחים הסגורים מסיבות ביטחוניות. מכאן שבפועל כ-100 ק"מ של חוף אסורים לרחצה, שהם כ-50% מרצועת החוף של ישראל.

 

הדו"ח קובע כי חלק ניכר מסגירת החופים נבע מאיסור גורף. "קשה להשתחרר מהתחושה לפיה נוקט משרד הפנים בדרך הקלה, איסור רחצה, ובכך מוריד מעצמו את האחריות לנושא", נאמר בדו"ח.

 

סגירת חופים לאירועים: השנה רשמה לעצמה החברה להגנת הטבע הישג בעניין חוף ניצנים. ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע פסק בעתירה של החברה בנושא, כי אין הצדקה לכך שהוועדה המחוזית אינה אוכפת את החוק כנגד הפעולות האסורות המתבצעות בחוף. עם זאת, נמצא, כי הרשויות המשיכו לתת היתרים לא חוקיים בקשר לקיום אירועים בחוף ניצנים. הגיעו הדברים לכך שאירוע שנמשך 4 ימים ("פסטיבל בומבמלה") גרם לסגירת החוף למשך חודש וחצי משום שהגדרות לא פורקו מיד עם תום האירוע.

 

פיתוח נדל"ני בחופים: גם בדו"ח הנוכחי נמצא כי לא השתנה כמעט דבר במחדל הבנייה לאורך החופים וכי רק השיטה השתנתה. בעבר מכרו דירות למגורים במסווה של דירות נופש, היום בונים שכונה לעשירים במסווה של הרחבת קיבוץ במצוקת דיור (בנייה של 30 בתים צמודי קרקע על מגרשים של דונם בקיבוץ געש, "געש על הים", שמיועדים לאלפיון העליון. בינתיים ביהמ"ש הקפיא את הפרויקט בעקבות פניית מפלגת הירוקים. כמו כן בניית שכונת מגורים בנווה ים), בונים פנטהאוז במסווה של קיוסק (באשדוד) ומתכננים מלון על הים במסווה של שיקום מצודה טמפלרית (בעכו).

 

מה חושב הציבור

 

מסקר שנערך ע"י "מאגר מוחות" עבור החברה להגנת הטבע, עולה כי 94% מהציבור סבור שיש לשמור את חופי הים בישראל כחופים ציבוריים פתוחים. 83% מהציבור סבורים כי קיימת סכנה לשלמותם של החופים בשל בנייה פרטית מואצת בסמוך להם. 88% סבורים כי המדינה חייבת לשמור על שלמותם של החופים מפני תופעות של בנייה פרטית. רק 13% מרוצים מהדרך שבה המדינה שומרת על חופי הים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף ניצנים הסגור
צילום: החברה להגנת הטבע
אפולניה. סכנה לשרידים ההיסטוריים
צילום: החברה להגנת הטבע
דני סלומון
מי מכריז על חוף אסור ברחצה?
דני סלומון
מומלצים