המצביעים האירופים הענישו את מפלגות השלטון
350 מיליון בעלי זכות הבחירה ב-25 מדינות האיחוד האירופי סיימו ארבעה ימים הצבעה בבחירות לפרלמנט. אך מרביתם כלל לא טרחו להגיע לקלפי. רוב אלה שכן הגיעו והצביעו, בחרו לנגח את מפלגות השלטון בארצותיהם והעדיפו את המועמדים מטעם מפלגות האופוזיציה
אדישות הייתה המאפיין העיקרי של הבחירות לפרלמנט האירופי ב-25 מדינות האיחוד, בחירות שהחלו כבר ביום שישי שעבר. מחאה היא המאפיין העיקרי של תוצאות הבחירות, שהתפרסמו היום (ב').
היו אלה הבחירות הראשונות לאחר התרחבות האיחוד בחודש שעבר. אולם רק 45 אחוז מתוך 350 בעלי זכות הבחירה הלכו לקלפיות. ב-10 מדינות האיחוד החדשות עמד שיעור ההצבעה על 28 אחוז בלבד.
אלא שגם שיעור ההצבעה הנמוך היה מספיק כדי להעניק ניצחון סוחף למועמדים שייצגו את מפלגות האופוזיציה במדינות השונות, והפסד צורב למועמדי מפלגות השלטון. רוב המצביעים ניצלו את הבחירות כדי לנקום במפלגות השלטון על רקע אי-שביעות רצונם מהממשל וטיפולו במגוון נושאים לאומיים ומקומיים.
כך למשל בגרמניה, שלה 99 צירים בפרלמנט האירופי - יותר מלכל מדינה אחרת באיחוד. מפלגתו של הקנצלר שרודר, הסוציאל-דמוקרטים, גרפה רק 21.5 אחוז מהקולות לעומת 44.5 אחוז למפלגת האופוזיציה הנוצרית-דמוקרטית.
בצרפת זכתה מפלגתו של הנשיא שיראק בכ-16 אחוז מהקולות, הרחק מאחור לעומת 30 האחוזים שגרפה המפלגה הסוציאליסטית.
בבריטניה, שלה 78 מושבים בפרלמנט, המפלה בולטת במיוחד. מפלגת הלייבור שבשלטון ויריבתה השמרנית זכו כל אחד ב-19 מושבים. אבל במקום השלישי, עם 17 מושבים, זכתה מפלגת העצמאות הבריטית (UKIP), שמצדדת בהתרחקות של בריטניה מהאיחוד האירופי. מפלגות "אירו-סקפטיות" אחרות, שנקטו עמדות אנטי-אירופיות מובהקות, גרפו הישגים גם בשוודיה, פולין וצ'כיה.
לעומת זאת, ביוון וספרד גרפו מפלגות השלטון הצלחה. ביוון הצליחה מפלגת השלטון השמרנית של ראש הממשלה קוסטס קרמנליס לזכות בניצחון סוחף, כך על פי תוצאות מדגם. גם בספרד הצליחה מפלגת השלטון הסוציאליסטית של ראש הממשלה החדש ספטרו לנצח עם 43 אחוז לעומת 41 אחוז של המפלגה השמרנית שהפסידה בבחירות בחודש מארס, אחרי הפיגוע במדריד.
באיחוד האירופי צופים שגוש מפלגות מרכז-ימין יהיה הגדול בפרלמנט. מתוך 732 המושבים בשטרסבורג, זכה ב-269 מושבים. גוש המרכז-שמאל, המורכב בעיקר ממפלגות סוציאליסטיות כמו מפלגת הלייבור הבריטית של ראש הממשלה טוני בלייר או מפלגת הסוציאל-דמוקרטים של הקנצלר הגרמני גרהארד שרודר, זכה ב-199 מושבים.
הליברלים-דמוקרטים זכו במקום השלישי עם 66 מושבים, הירוקים זכו ב-39 מושבים ומפלגות השמאל והקומוניסטים זכו ב-37 מושבים.