יוזמה: נשים בהריון יחתמו על הסכמה לאפידורל לפני הלידה
אתן מתכוונות לעבור את הלידה הבאה עם אפידורל כדי להרגיע את הכאבים? רופאים בכירים טוענים: מדובר בהליך עם סיכונים, ויש להחתים נשים על הסכמה להשתמש בזריקה עוד במהלך ההריון, ולא כשהן מגיעות לחדר הלידה. יו"ר איגוד המרדימים: אישה שסובלת מצירי לידה מוכנה לחתום על הכול, העיקר להיפטר מהכאבים
זה קורה לנשים רבות שמגיעות לחדר הלידה: הצירים גוברים, הכאבים בלתי-נסבלים, ואז מבקשות זריקת אפידורל כדי להשקיט את הכאב. אבל ייתכן שהעידן הזה הולך להסתיים: רופאים בכירים קוראים לחייב נשים המבקשות להשתמש בזריקה לחתום על טופס הסכמה לביצוע הליך ההרדמה בתקופת ההריון, עוד לפני שהן מגיעות לחדר הלידה.
הרופאים טוענים כי נשים המצויות בעיצומם של כאבי לידה נעדרות את שיקול הדעת הנחוץ לצורך קבלת החלטה מושכלת לגבי ההליך השכיח, שיש בו סיכונים.
בחודשים האחרונים אירעו שני סיבוכים רפואיים כתוצאה משימוש בזריקת אפידורל (אילחוש אפידורלי) במהלך לידה. במקרה אחד קיבלה צעירה כבת 20 את הזריקה במהלך הכנה לניתוח קיסרי. לאחר הניתוח התלוננה היולדת כי היא אינה חשה את רגליה, אך מאוחר יותר חל שיפור במצבה. במקרה השני מדובר בבת 32, שהועברה לאחר הלידה לטיפול רפואי שהיה כרוך בהרדמה אפידורלית. מספר שעות לאחר הניתוח היא התלוננה על חולשה בפלג גופה התחתון ואושפזה ביחידה לטיפול נמרץ. התברר כי חומר ההרדמה שהוזרק לעמוד השדרה שלה נמהל בטעות בתמיסה שגויה. בסופו של דבר מצבה השתפר.
על רקע המקרים הללו נערך בסוף-השבוע כינוס שאירגן החוג להרדמה מיילדותית של איגוד הרופאים המרדימים, בשיתוף החברה הישראלית לרפואת האם והעובר, שבו דנו בהשלכות ובסיכונים האפשריים של אילחוש אפידורלי בזמן לידה.
במהלך הכנס עלתה הצעה להקדים את מועד הסכמת היולדת לביצוע הרדמה אפידורלית, תהליך המתבצע כיום במהלך הלידה, לעיתים דקות ספורות בלבד לפני פעולת ההרדמה.
פרופ' ערן דולב, מנהל מחלקה פנימית ה' בבית-החולים "איכילוב" ולשעבר יו"ר הלשכה האתית בהסתדרות הרפואית, הציע חלופות להשגת הסכמתה של היולדת לביצוע ההרדמה מתוך הפעלת שיקול דעת. "כשיולדת מגיעה ללידה וסובלת מכאבים זו לא הסכמה מדעת ולא מודעת", אמר. "אדם שנמצא בכאב כזה יחתום על הכול, ויש בכך בעייתיות רבה. מה אנחנו יודעים על מצבה הנפשי של אישה שמגיעה ללדת? נשים היום פונות לקורסים שונים לפני לידה ולפעמים לא יודעות מה מצפה להן בפועל. את ההסברים על יתרונות וחסרונות השימוש בזריקה צריך לתת לאישה כבר בחודש השישי להריונה".
פרופ' דולב הציע אפשרויות נוספות, בהתאם לבקשתה של האישה. "לדעתי, יהיו גם מספיק נשים שיחתמו על טופס שאומר 'תחליטו בשבילי בהתאם למצבי', כי אם אדם לא סובל מכאב באותו הרגע, כל סיבוך אפשרי שמתואר על-ידי הרופא נראה לו גדול בהרבה מכפי שהוא באמת. לכן ייתכן שיעדיפו שהרופא יחליט בשבילן. אפשרות שלישית היא שיולדת תאמר מראש: 'זה מה שאני רוצה. זו אמונתי ותחסכו ממני את ההסברים'. כל אחת מהאפשרויות עדיפה על המצב הקיים", אומר פרופ' דולב.
לקריאה הצטרפו משתתפים נוספים. "יולדת בחדר לידה נמצאת בסיטואציה בלתי-אפשרית", אמר אחד הרופאים. "העברת המידע לאישה לפני מתן הזריקה בזמן לידה חשובה, אבל אין שום משמעות לטופס ההסכמה. צריך לנסח טופס שיסביר בצורה מאוזנת את הסיכונים והיתרונות באילחוש אפידורלי, ואת הטופס תקבל כל אישה לפני הלידה".
ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר איגוד הרופאים המרדימים בישראל ומנהל מחלקת הרדמה בבית-החולים "בילינסון", הוסיף: "יש להסביר לאישה הרה כמה שיותר מוקדם על יתרונות האפידורל והסכנות, הנדירות אומנם, שעלולות להיות כרוכות בשימוש בו, בלי שיש ברקע לחץ של לידה, צירים וכאבים.
"אולם כיום, מאחר שברוב המקרים אין לנו גישה לאישה במהלך הריונה, היא נכנסת ללידה פעילה, ואז מסבירים לה ומחתימים אותה על הסכמה לביצוע האילחוש, למרות שבמצב כזה היא תהיה מוכנה לחתום על כל דבר – העיקר להיפטר מהכאבים".
ד"ר אידלמן הוסיף: "אנחנו מאמינים, שכאבים בזמן לידה מהווים לא רק עומס פסיכולוגי על היולדת, אלא משפיעים על כל תהליך הלידה. אנחנו בעד שאישה לא תסבול מכאבים, אך היא חייבת לבחור בכך מתוך מודעות שלמה".
פורסם לראשונה 14/06/2004 13:48
אפידורל. הליך עם סיכונים
צילום: סי די בנק
מומלצים