הסופר הישראלי הכי אהוב: מאיר שלו
10,000 גולשים בחרו במאיר שלו כסופר הכי אהוב במשאל שנערך ב-ynet לרגל שבוע הספר. "יש חבורה גדולה של קוראים שהיא ערנית ואינטראקטיבית, וזה מאוד משמח", אמר שלו בתגובה. אחריו ברשימה: דוד גרוסמן, עמוס עוז, א.ב. יהושע ואתגר קרת
אצל שלו יהיו תמיד סיפורי האהבה הקטנים גדולים מהחיים והחיים עצמם גדולים ממה שהם בדרך כלל, ויש בכתיבתו אותו קסם שמצליח להשכיח מאיתנו, כל עוד הספר מונח פתוח לפנינו, את הכאן והעכשיו. לקרוא את שלו זה כמו לחיות בגרסא עסיסית יותר, מלאת תשוקה יותר וקסומה יותר של המוכר והידוע, והתחושה הזו, שהוא מיטיב כל כך להעניק לקוראיו, היא זו שזיכתה אותו בבכורה.
"אני בהחלט שמח על הבחירה", אמר שלו ל-ynet. "אני נמצא בחברה טובה, והבחירות מעידות שבישראל ספרות מקור יפה אהובה על הקוראים, כמו גם על יחסים טובים שיש בין הסופרים לקוראים שלהם. דבר נוסף שצריך לשים אליו לב, ואת זה אני אומר כקורא ולא ככותב, שרוב קניות הספרים נעשות בסופו של דבר על סמך המלצות של חברים וקוראים, ולא על סמך מאמרי ביקורת או אירועים. יש חבורה גדולה של קוראים שהיא ערנית ואינטראקטיבית, וזה סך-הכל מאוד משמח".
הגברים בראש
אתם גם בחרתם כנראה להשאיר על כנה את הרביעייה האיכותית שעליה עומדת הספרות העברית, כי מאחוריו של שלו, צמודים היטב לעקביו בהפרשים קטנים, מככבים שלושת הגברים-גברים הנוספים: דוד גרוסמן, עמוס עוז וא.ב. יהושע. ובכלל, מתוך 25 הסופרות שנכללו ברשימה, רק שתים הצליחו להגיע לעשרת המקומות הראשונים: נעמי רגן (שמיני) ושפרה הורן (עשירי).
למרות צלצולי הקופות הרושמות שמשמיעות יוצרות כיהודית קציר (מקום 12), עירית לינור (11), דורית רביניאן (18), צרויה שלו (23) ועוד דומה שאהדת הקהל נותרת על טהרת הגבריות. יש בכך כדי להפריך את הטענות הרווחות על כך שהשנים האחרונות בספרות העברית שייכות למין היפה. סופרות ארצנו אולי מצליחות מאוד בכל הנוגע לספרים שאנו רוכשים, אך הן לא הצליחו עדיין להזדחל אל תוך ליבנו ולהפוך משמעותיות או אהובות עלינו כמו שעשו שלו, עוז, גרוסמן ויהושע.
אסקפיזם להמונים
הספרות הישראלית הצעירה, הסוריאליסטית וההזויה, הצליחה להחדיר לעשירייה הפותחת רק את אתגר קרת (5), בעוד אורלי קסטל בלום המורכבת והמשובחת משתהה מעט מאחור (מקום 21). גם סופרים נוספים שזכו לאהדת הביקורת ולחיבוק מרשימת רבי המכר, כמו אלונה קמחי (22), דודו בוסי (39) או סוזן אדם (49) לא הצליחו להתחבב באמת על רובם המכריע של המצביעים. הם כנראה פשוט צעירים מידי ואנחנו מעדיפים להתרפק על אלו שהצליחו לעשות לנו את אותו קסם בלתי ניתן להגדרה יותר מפעמיים או שלוש. כך או כך, אנחנו אוהבים את הספרות שלנו קרוב ככל האפשר אל המיין-סטרים.
הז'אנר היחיד שהצליח לפלס את דרכו אל העשירייה ניצב גם הוא על יסודות אסקפיסטיים. שני סופרי מתח נבחרו על-ידי הגולשים למקומות השישי והשביעי: רם אורן ויאיר לפיד, למרות שבמקרה של לפיד, יתכן והוא לא זכה במקומו המכובד רק בשל ספרי המתח המשובחים שכתב אלא גם בשל סלבריטאיותו, טוריו בעיתונות ועשייתו הטלוויזיונית, שהצליחו להפוך את שמו לבן בית. לעומתם, בתיה גור, המלכה המכהנת של ספרי המתח, נמצאת במקום טוב באמצע (35).
מלבד דוד גרוסמן, שזכה למקום השני והמכובד מאוד, שאר זוכי פרס ספיר שהופיעו ברשימה, כמו גיל הראבן (50) או אמיר גוטפרוינד (27), לא הצליחו להעפיל אל פסגתה. הנתון הזה, והעובדה ששאר שלושת הסופרים שמפארים את המקומות הראשונים, שלו, יהושע ועוז, לא ישתתפו בעתיד בתחרות על פי הצהרתם, מטילים צל של ספק על מידת הצלחתו של הפרס באיתורן של מגמות ובקביעת סדר היום הספרותי בארץ. דן צלקה, זוכה פרס ספיר לשנת 2004, נאלץ להסתפק באחד המקומות האחרונים (מקום 52).
במהלך השבוע האחרון זרמו המוני פניות אל מערכת ynet ואל מי שעשו בהרכבת הרשימה שהכילה 55 סופרים, מצד מי שרצו להזכיר כאלה ששכחנו, לספר לנו על סופרים חדשים ואהובים שלא הכרנו ולציין יוצרים ששמם לא נכלל בה. תגובות אלו היוו את ההיבט המרגש והמסעיר ביותר של משאל הגולשים, כי הן הוכיחו והעידו יותר מכל על אהבת הספרות השרירה, הקיימת והבועטת של הקורא הישראלי. עם אלו שנשכחו הסליחה, ולאלו שהזכירו לנו, תודה.
להלן 25 הסופרים האהובים ביותר על גולשי ynet
1. מאיר שלו
2. דוד גרוסמן
3. עמוס עוז
4. א.ב. יהושע
5. אתגר קרת
6. רם אורן
7. יאיר לפיד
8. נעמי רגן
9. סמי מיכאל
10. שפרה הורן
11. עירית לינור
12. יהודית קציר
13. מיכל שלו
14. אורי אדלמן
15. סביון ליברכט
16. אלי עמיר
17. יהושע קנז
18. דורית רביניאן
19. גבי ניצן
20. אהרון מגד
21. אורלי קסטל בלום
22. אלונה קמחי
23. צרויה שלו
24. יורם קניוק
25. לימור נחמיאס