שתף קטע נבחר

 

מזוז: עדנה ארבל הציבה מטרה להאשים את שרון

הקרע בין פרקליטות המדינה לבין היועץ המשפטי לממשלה הפך הערב לגלוי, בעקבות דברים שאמר היועץ מזוז: "גובשה מטרה על-ידי ראש הצוות וזה מקרין באופן טבעי על הצוות", אמר ברמז עבה כלפי ארבל. לדבריו, הפעם הראשונה ששמע על המלצת ארבל להגיש כתב אישום היתה בטלוויזיה

פרקליטת המדינה לשעבר, עדנה ארבל, הציבה מטרה - להאשים את שרון: תמונה קשה זו עולה מדבריו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ששוחח אמש (יום ג') עם כתבים. לדבריו, העובדה שארבל הציבה מטרה, הקרינה על כל צוות הפרקליטות: "התהליך שהיה כאן בלתי מתקבל על הדעת".  

 

 

מזוז סיפר: "הפרקליטוֹת שטיפלו בתיק הזה בשלב הראשון לא קידמו אפילו את התיק. צוות החקירה שליווה את התיק היה בעמדה חד-משמעית שאין ראיות בתיק. בדצמבר 2003 נכתב דו"ח מפורט מאוד על-ידי פרקליטות המרכז שהשורה האחרונה - אין ראיות להעמיד את שרון לדין".

 

לדבריו, גם בדיונים שקיים עם פרקליטת המדינה לא שמע עמדה כזו, "הפעם הראשונה ששמעתי את זה היתה בטלוויזיה, ולמחרת, כשהונחה על שולחני טיוטת כתב אישום. כששאלתי את עצמי איך הגיעו למסקנות אחרות בין הצוותים, עניתי שהתהליך שם היה שונה: הצוות שם נבנה בשלבים, כשבאים לעמדה ולמטרה ומוסיפים כל פעם תיגבור כדי לחזק. גובשה מטרה על-ידי ראש הצוות וזה מקרין באופן טבעי על הצוות. אני לא צריך להסביר את מה שהיה שם. מה שהיה לי לומר כתבתי בפירוט רב".

 

כשנשאל מזוז מה לדעתו הניע את ארבל, ולמה התכוון במילים "גובשה מטרה", השיב: "יש לי השערות והן בגדר השערות. פרקליטת המדינה לשעבר תמצא את הדרך לומר את שיש לה לומר בנושא. אני אמרתי כל שאני יכול וצריך לומר בנושא הזה".

 

מזוז הדגיש כי בשורה התחתונה הוא אינו רואה בכך אי-אמון אישי באנשי המערכת: "התהליך שהיה כאן בלתי מתקבל על הדעת. לא יכול להיות שבתוך חודשים ספורים מיוצרים שלושה דו"חות שונים. זו מערכת מקצועית עם היררכיה, וכל הדעות וההשקפות צריכות לעלות בהתייעצויות, אבל בסוף, המערכת צריכה להפיק תוצר נוסף עם שורה תחתונה אחת".


עדנה ארבל מני מזוז פרקליטות יועץ משפטי ממשלה שרון
מזוז וארבל, פעם (צילום: סבסטיאן שיינר)

 

מזוז אומר כי תהליך קבלת ההחלטות בפרקליטות ואצל היועץ המשפטי לממשלה עומד בפני מהפיכה משמעותית. "לדעתי, חקירת משטרה צריכה להסתיים בהמלצה של צוות. אני לא שותף לגישה הלא-סבירה שהמשטרה צריכה להיות אילמת, לא סביר לתת לאנשים לחקור שנתיים ולומר להם בסוף: אל תגידו מילה. אנחנו אולי משפטנים יותר מנוסים מהחוקרים, אבל הם ישבו מול הנחקרים, וראו את הזיעה מבצבצת על המצח ואת תנועות הגוף, ולכן אני מחשיב את המלצת המשטרה".

 

מזוז מבהיר בהזדמנות זו מי בעל הבית במשרד המשפטים: "יש מי שמקבל החלטות - אם זאת החלטה שצריכה להתקבל על-ידי היועץ המשפטי לממשלה, יהיה תהליך מובנה ומסודר אחד שיפיק החלטה אחת. בהליך זה תינתן לכל אחד הזדמנות להשמיע את דעתו. אנחנו נעודד דווקא את השמעת הדעה החריגה. אבל בסוף, המערכת לא צריכה לייצר שרשרת המלצות. צריכה בסוף להיות החלטה אחת, וזה יבוא כתוצר שבו שותפים כל מי שצריכים להיות שותפים להחלטה".

 

מזוז גם רמז לכך שפרקליט המדינה הבא לא יבוא כנראה משורות הפרקליטות או לפחות לא ממקורביה של ארבל. "התהליך שקרה בתיק הזה לא יהיה בלתי-רלוונטי לבחירת פרקליט המדינה הבא", אמר מזוז. אחת המועמדות לתפקיד, ששמה הוצג אמש בידי הוועדה לאיתור פרקליט המדינה בראשות מזוז, היא עו"ד נאווה בן-אור, המשנה של ארבל לעניינים פליליים וכיום ממלאת מקומה כפרקליטת המדינה, ומי שחתמה בעצמה על ההמלצה להעמיד לדין את ראש הממשלה בפרשת האי היווני.

 

היה ניגוד עניינים, אך לא עבירה פלילית

 

למרות שמזוז מנקה בהחלטתו את ראש הממשלה ואת בנו גלעד, הוא בכל זאת מותח ביקורת על התנהלות ראש הממשלה. "אין כאן לא עניין פלילי ולא עניין משמעתי. קבעתי שיש בעיות ברורות שלא ניתן לאפל את שביקש, ולכן המסקנה היא שאין פה עבירה פלילית. עם זאת, שרון לא היה צריך לטפל במישרין בענייני אפל, כי הוא חברו מזה שנים. המשמעות המשפטית-מעשית היא שאצטרך להנחות את ראש הממשלה לא לעסוק בענייני אפל או אדם אחר הקרוב אליו. אלה כללים של ניגוד עניינים שכל שר ועובד ציבור צריכים להימנע מהם".

 

מזוז מעיד כי הוא עצמו ערך בחינה עצמאית של כל החומר בתיק, עד הנייר האחרון, דבר שיועץ משפטי לממשלה אינו מחויב לעשות ובדרך כלל אינו עושה. מזוז עצמו עיין בכל אלפי הדפים בתיק. בהתייחסו לתיקון כתב האישום נגד דוד אפל, ב-20/1, אז הואשם גם במתן שוחד לראש הממשלה, תקף פעם נוספת מזוז את הפרקליטות ורמז למחטף. "אני לא חשבתי שתיקון כתב האישום הוא נכון. ארבעה ימים לפני המינוי שלי, תוקן כתב האישום... זה לא נכון מבחינת הליך קבלת ההחלטות.

 

היועץ המשפטי אמר שישוחח עם הפרקליטים שעוסקים בתיק אפל, ויבדוק אם יש פער בין שתי מערכות הראיות, "אם אין ראיות, נסגור את התיק".

 

מבחן בוזגלו הפוך

 

מזוז הוסיף: "משפט פלילי זה עניין רציני מדי כדי לעשות דילוגים ראייתיים. המלחמה בשחיתות לא יוצאת נשכרת מזה כשמגישים כתב אישום ואז מקבלים זיכוי. אני לא מאמין באמירה שאם אנחנו לא בטוחים בראיות - נגיש אותן לבית המשפט כדי שהוא יחליט. זה לא הוגן ולא הגון כלפי הנאשם, וזו החמצת תפקיד התובע".

 

מזוז נשאל אם לא מדובר בהקלה עם ראש הממשלה ובהנצחת 'מבחן בוזגלו', וענה: "יש לנו מבחן בוזגלו הפוך. במערכת שלנו בישראל המציאות היא שכשמדובר באישי ציבור משקיעים יותר משאבים, ואם יש ראיות - יש אינטרס ציבורי מובהק כי זה מקרין על כל הציבור שלנו. ולכן, יתכן שכשמי שהמציא את מבחן בוזגלו לפני 30 שנה, אנשי שררה נהנו מחסינות מפני הליכים משפטיים. המציאות כיום היא שלא ניתן להניח הנחה כזו. אני מצדיק את זה שיש לייחס חשיבות לטיפול בשחיתות הציבורית. אין ספק בכך".

 

מזוז ידוע בהתנגדותו לשיטת הדו"חות הציבוריים שהנהיג קודמו בתפקיד, אליקים רובינשטיין: "אני כתבתי בפירוט נרחב, ונימקתי את החלטתי".

 

מזוז נשאל עד כמה, אם בכלל, השפיעו עליו המהלכים המדיניים שעושה ראש הממשלה ועשה בתקופה האחרונה: "מסרתי מועד משוער של ההחלטה, ולכן לא הייתי תלוי בישיבת ממשלה כלשהי".

 

כשהתבקש לתאר את שיחתו עם ראש הממשלה ב-17:00 בערב, בה הודיע על החלטתו לסגור את התיק נגדו, חייך מזוז: "הודעתי לו בעשר מילים, אולי פחות, על החלטתי. הוא הודה לי וסגר את הטלפון".  

 

"שבר גדול ביחסי היועץ והפרקליטות"

 

פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עורכת הדין מרים רוזנטל, שעבדה במשך שנים עם עדנה ארבל, מביעה תמיהה ופליאה נוכח הביקורת הקשה שמתח מזוז. "אני לא מכירה התנהלויות כאלה. עבדתי שנים רבות במערכת, ולא תמיד היו הסכמות. זה טבעי. אבל אף פעם עוד לא נתקלתי במקרה כזה. אם היועץ צודק, זה פשוט לא יכול להיות, איך שארבל והצוות שלה ראו את זה. אי אפשר לגשר על הפערים הללו. כזה מקרה עוד לא ראיתי".

 

"היו מקרים שבהם ארבל ואני חלקנו זו על זו. במקרה הזה אני אמרתי שהמקרה ייסגר, אבל לא חשבתי לרגע שהכסף שקיבל גלעד שרון הוא נקי. זה לא עלה בדעתי בשום שלב. אף פעם בניסיון העבודה שלי לא ראיתי כזה דבר, ומעולם לא היה מצב כזה בין יועץ משפטי לממשלה ובין פרקליטת מדינה, שבו אחד אומר שחור, והשני אומר לבן. אני מכירה את עדנה, עבדתי איתה שני, ודבר כזה לא היה. מה שקרה כאן הוא שבר גדול ביחסי היועץ והפרקליטות".

 

"יועץ לא יכול לעבוד בלי פרקליטות חזקה, וקשה לי להבין, אחרי השבר הזה, איך הפרקליטות תוכל לתפקד. התוצאה בשטח היא מצב קשה, כי הפרקליטות שואבת את הכוח שלה מאמון הציבור, והיום הציבור כולו תוהה אם מי שמחליטים על גורלו הם אנשים שאפשר לסמוך עליהם. היועץ צריך לפתור את הקרע, כי הפגיעה כאן היא לא רק בארבל, אלא לכל אורך השדרה".

 

הפרקליטות כולה ספגה מכה קשה. כמי שעבדה במערכת, ואני יודעת שהיא עובדת מצוין – אני לא יודעת מה קרה כאן. צריך לסגור את הפערים וזה מוטל על כתפי מני מזוז. הוא צריך למצוא פתרון לשבר. לדעתי, למרות שארבל היא שופטת כיום, במצב כזה מוצדק שתינתן לה הזדמנות להגיב. אי אפשר בלי הסבר".

 

"חייבים לפרסם את דברי ארבל"

 

עו"ד יהושע רזניק, לשעבר המשנה לפרקליטת המדינה, ומי שליווה גם הוא תיקים רגישים של אישי ציבור, אומר כי מזוז מגביר את הקרע בין הפרקליטות ליועץ. "הוא פוגע קשה בארבל, והיא שופטת, שלא יכולה להגיב. והרי הפרקליטים בפרקליטות לא ייצאו נגד היועץ שלהם. היועץ צריך באופן מיידי לפרסם את חוות דעתה של ארבל כדי שהציבור יוכל לראות על איזו תשתית היא ביססה את הדברים. אסור ליועץ להמתין לעתירה שתוגש בנושא, הוא חייב לפרסם את דברי ארבל".

 

באשר לביקורת שמתח מזוז על ארבל ועל התנהלותה אומר רזניק: "לא היו דברים מעולם. אני לא זוכר מקרה שבו אמרה פרקליטת המדינה שיש איש שצריך להעמיד לדין, ופקדה על האנשים שעובדים עמה לאסוף ראיות. לא היה כזה דבר, ואני לא מאמין שזה מה שהיה במקרה הזה. מזוז מבטא אי-אמון בין צמרת הפרקליטות לבינו, והוא יצטרך ליצוק תשתית מחודשת של אמון, כי הוא לא יכול בלעדיהם".

 

לדברי רזניק, "מזוז צריך להרגיע את הרוחות, ולעבוד באופן הרמוני. תמיד המערכת הזו אופיינה באיפוק רב, ומה שמזוז עשה זו בהחלט חריגה מההתנהלות ארוכת השנים הזו. אילו אני הייתי היום בצוות הפרקליטות דמי היה רותח ממש. הייתי נסער מאוד. הייתי חש פגוע ובהחלט הייתי מוחה אצל היועץ בכל תוקף על הדברים. אני לא נותן לאנשי הפרקליטות עצות, אבל אני הייתי קובע עם מזוז פגישה דחופה ואומר לו שהוא פגע פגיעה קשה ביותר שלא לצורך".

 

ומה יהיה על הפרקליטות כעת?

 

עו"ד רזניק: "כל דורשי רעתה של הפרקליטות יתחילו להגיד שגם ההחלטה בעניינם שגויה ולא צודקת. ישנה תחושת משבר, אבל אני קורא לכך שלא יעצימו את המשבר. עדיין, האנשים שיושבים בפרקליטות הם הגונים מקצועית ומוסרית ואני לחלוטין מאמין בהם. בכל אופן, המערכת עומדת בפני טלטלה כי יהיה פרקליט חדש ויהיו שינויים. היועץ רמז אולי לרמת פיקוח יותר גדולה שלו. מזוז צריך לפעול לחיזוק הפרקליטות ולבלום את ההתקפות נגדה, על אף החלטה זו שמבטאת חילוקי דעות קוטביים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
היועץ המשפטי, מני מזוז
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
הפרקליטה לשעבר, עדנה ארבל
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: איי פי
הוצבה מטרה. שרון
צילום: איי פי
צילום: אביגיל עוזי
לא זוכר מקרה כזה. רזניק
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים