שתף קטע נבחר

 

שירות חדש מבטיח אתר לכל גולש

חברה ישראלית בעלת השם היומרני Baby Internet Operating System מציעה לכל אחד לפתוח אתר דינמי ומתקדם באפס מאמץ ולהצעיד את כל תחום בניית האתרים הווירטואלים צעד אחד קדימה. המרחק בין ההבטחות לתוצאות עדיין גדול

שירותים ידידותיים לבניית אתרים כמו Tripod או גיאוסיטיז הגשימו במרוצת השנים את ההבטחה הדמוקרטית הגלומה באינטרנט, להפוך כל גולש לדייר של קבע ברשת בכמה צעדים פשוטים. בשנתיים האחרונות הועם זוהרו של האתר האישי ודרך כוכבם של שירותי הבלוגים כמו Live Journal , Blogger ו-Movable Type, שמאפשרים לפתוח יומני רשת, עם מראה "רזה", עיצוב פשוט וממשק דל בתכונות לעומת אתר אישי מורכב, ולכן גם קל יותר לתפעל אותם.

 

ההתעוררות בתחום הבלוגים נכונה גם לישראל: בשנה האחרונה הושקה מערכת הבלוגים של אתר "תפוז", שהצטרף ל"ישראבלוג" הוותיק (אשר הפך לאחרונה לחלק מאתר "נענע") ויש גם את Myblog.

 

בעוד שירותי הבלוגים עונים על הצרכים הבסיסיים של גולשים רבים, מי שנזקק לאתר מורכב יותר נאלץ לבנות את הדפים בעצמו או לפנות לשירותים של חברות מסחריות או עצמאיים שעוסקים בתחום. שירותי "בנה ביתך" כמו "פלאנט נענע" או up.co.il מאפשרים לבנות אתר בסיסי בכמה צעדים פשוטים, אך כדי ליהנות מאתר מורכב יותר גם המשתמשים באתרים אלה צריכים להפשיל שרוולים ולטפל בקוד.

 

חברה ישראלית בעלת השם היומרני Baby Internet Operating System (ובקיצור, babyIOS, מערכת הפעלה אינטרנטית 'בקטן') מנסה למכור להמונים את בשורת האתר הדינמי, המקושר למסדי נתונים (להבדיל מאתר סטטי, המבוסס על דפי HTML פשוטים).

 

במסגרת השירות החדש, שהושק אתמול (ג'), כל גולש יכול לבנות לעצמו אתר מורכב בכמה צעדים פשוטים למדי, וליהנות משטח אחסון של 25 מגה בייט. הגולש מגדיר לעצמו את המראה הבסיסי הרצוי לאתר - פורמט של חדשות או אלבום תמונות, ולאחר מכן באפשרותו לקבוע את מבנה הדף ולצרף אליו רכיבים שונים כמו איזורי תוכן, מבזקים, פורומים, איזור לאחסון קבצים, קישורים, דפים סטטיים, איזור תמונות, קבצי וידאו ומוזיקה, ואף לנהל רשימת תפוצה ומועדון חברים.

 

ניתן לקבוע את פלטת הצבעים לכל רכיב בדף או לטעון ערכת צבעים מוכנה. כמו כן, המשתמש יכול להגדיר אורך ורוחב של כל רכיב ורכיב וליישרו לימין, למרכז או לשמאל. לאחר ההגדרה הראשונית, המשתמש, או כל אדם המורשה מטעמו, יכול להעלות קטעי טקסט או קבצים לאתר, ואלה יתפרסמו במקום שנקבע להם. כך יכולים חובבי מוזיקה לגשת לאוסף האישי שלהם מכל מקום, ואיזור אחסון הקבצים יכול לשמש כתחליף למשלוח קבצים גדולים בדואר האלקטרוני. תושבי שכונה או מספר גולשים יכולים להשתמש בשירות כדי להקים לעצמם אתר קהילתי.

 

ממשק אינטואיטיבי

 

ממשק הניהול של המערכת אינטואיטיבי למדי, ותומך בשלב זה בעברית ובאנגלית, כאשר בשבועות הקרובים יתווספו 10 שפות נוספות, בהן רוסית, ערבית, סינית, קוריאנית, יפנית, גרמנית, צרפתית, ספרדית ואיטלקית. כתובת האתר תשכון באחד הדומיינים שנרכשו על ידי babyIOS (אלא אם כן בעל האתר רוכש דומיין נפרד ומציב בו את האתר שהקים בעזרת המערכת), עם הסיומות בלתי אטרקטיביות בעליל כמו ios.st או siliconvaley.com.

 

גולשים שאינם מעונינים לשלם יכולים ליהנות מהשירות חינם, עם 25 מגה בייט, שלושה מודולים בסיסיים ומודול מורכב אחד לבחירה מתוך שלושה. עבור כ-10 דולרים בחודש, אפשר להקים אתר עם כל המודולים האפשריים ונפח אחסון של שני גיגה בייט. לאחר שנה יעלה המחיר לכ-19 דולרים בחודש.

 

פעם ליכודניק, היום כל אחד

 

מאחורי babyIOS עומד צוות של שלושה יזמים, בראשות הוברט פיליפ, שהיגר לישראל מאנגליה בשנת 1983. פיליפ הקים לפני כשנה וחצי את אתר תומכי הליכוד "ליכודניק", המאפשר לכל גולש לשלוח קטע לפרסום בעיתון המקוון. "ליכודניק אפשר לי לזהות את הפוטנציאל של אתרי החדשות המפלגתיים", אומר פיליפ, "לא מדובר באתר חדשות פשוטו כמשמעו אלא במה לביטוי רחשי הלב של חברי התנועה. 'ליכודניק' אפשר לפעילי השטח להתממשק עם סיעת הליכוד באמצעות האינטרנט. על פי המאמרים שפורסמו באתר, הבנו כי אריאל שרון עומד להפסיד במשאל על ההתנתקות שלושה שבועות מראש, כאשר כל העיתונים עדיין חזו לו ניצחון".

 

בעקבות ההתנסות עם 'ליכודניק' הוא חשב על מערכת שתאפשר גם לתומכי מפלגות אחרות להקים אתרים בקלות. בינתיים הוקמו אתרים לחברי כנסת של הליכוד כמו רוני בר און, נעמי בלומנטל ויובל שטייניץ. בקרוב צפוי להפציע בסייברספייס גם אתרו של ח"כ פואד בן אליעזר מהעבודה ואתר נוסף של תומכי התנועה. כך נולד הרעיון של babyIOS, "אתר אינטרנט לכל אחד".

 

ארבעה בעליית גג

 

פיליפ, שעבד בפרויקט המיחשוב הממשלתי לצמצום הפער הדיגיטלי "להב"ה" עזב את עבודתו, וביחד עם אריק זיו הם הקימו את החברה. "הבנו כי הפוטנציאל רחב יותר מתחום הפוליטיקה", הוא אומר. השניים גייסו צוות של ארבעה מתכנתים משכונת התקווה, שפיתחו את המערכת במשך שנה בעליית גג.

 

המערכת שפותחה בעלות מוערכת של כחצי מיליון דולר מבוססת על מסד הנתונים SQL של מיקרוסופט וסביבת ASP. רוב הכסף בא מכיסו של פיליפ, כאשר חלק מהשותפים הבכירים לא נטלו לעצמם שכר, ועיקר ההשקעה זרמה לצורכי הפיתוח. שבעה אנשים מועסקים בחברה כיום. המודל העסקי מתבסס על הכנסות מפרסום (עבור האתרים המשתמשים בשירות חינם) והכנסות מדמי מנוי. מנויים משלמים ישתמשו באתר נטול פרסומות.

 

אפשרויות מצומצמות

 

היזמים מתכוונים לשווק את השירות גם בארצות אחרות באמצעות יזמים מקומיים. "ישנם כ-700 מיליון גולשים בעולם ואנחנו נסתפק באחוז אחד", אומר פיליפ, "אנחנו יודעים שהשוק מוצף בחברות אחסון ובחברות לבניית אתרים, אך אנחנו מאמינים כי הם לא מספקים כלים אינטואיטיביים וקלים לבניית אתר.

 

למרות האופטימיות, המזכירה את ימי הבועה העליזים, נראה כי ל-babyIOS יש עוד כברת דרך ארוכה בדרך לכיבוש השוק העולמי ואף זה הקטן והמקומי. על אף המראה המהוקצע, יחסית, והאפשרות לקבוע את עיצוב הדף, היכולות שמוצעות למשתמש במערכות דלות בהרבה מאלה המצויות בידי בוני האתרים. למשל, אין אפשרות לשנות באופן דרמטי את מיקום הרכיבים בדף באופן מודולרי, והגמישות המתאפשרת למשתמש היא, בסופו של דבר, מצומצמת למדי.

 

כתוצאה מכך, האתרים שמופקים באמצעות המערכת די דומים זה לזה, וכולם דומים יתר על המידה לאתר בו אתם גולשים כעת. מצער לחשוב כי אם babyIOS יצליח, תתמלא הרשת במאות "בייבי ynet".

 

 נוסף על כך, אין אפשרות לקבוע לדף הראשי של האתר מראה של בלוג - תכונה נחוצה כיום. את קובצי המדיה צריך להעלות לאתר בבודדים ואין פקד המאפשר העלאה מרוכזת של קבצים. ארכיון הקבצים תומך בינתיים בהעלאה של קבצים בפורמט zip בלבד (בקרוב תתאפשר גם העלאת קובצי אופיס, מבטיחים בחברה).

 

יש כשלים רבים נוספים במערכת, הקלים שבהם הם אי הופעת שם הכותב בכתבות המתפרסמות בדף הראשי או שעת הפרסום (יש רק תאריך). התכונות הבולטות בהעדרן בין רכיבי השירות הן צ'טים, סקרים, שילוב מצלמת רשת, אפשרות לנהל תחנת רדיו אישי באמצעות שרת מדיה זורמת והתממשקות לרכיבים קהילתיים כמו תוכנות מסרים מידיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים