שתף קטע נבחר

 

אמסטפים בעולם: חוקים, מאבקים והרבה סימני שאלה

לא רק בארץ מתחבטים בשאלת גידול כלבים מסוכנים: מדינות שונות בעולם כבר חוקקו חוקים נגד כמה גזעים של כלבים. בבריטניה מטילים קנסות על מאות בעלי כלבים, ובארצות הברית מתים 20 איש בשנה מנשיכות, ובכל זאת אין שם חקיקה פדרלית נגד גידול כלבים. בהולנד מחייבים בחוק קשירה ברצועה ומחסום. דיון חוצה גבולות

בעקבות מותה של אביבית גנון בת הארבע, שננשכה למוות בידי כלב אמסטף, עלתה שאלת הגבלת גידולם של כלבים מסוכנים. מתברר שחקיקה בנושא קיימת בעולם כבר שנים ארוכות, אך יעילותה שנויה במחלוקת.

 

בריטניה

 

הממלכה המאוחדת חוקקה את החוק נגד כלבים מסוכנים ב-1991 (Dangerous Dog Act). הסעיף הראשון בחוק מתייחס לכלבי לחימה, מסוג פיט בול טרייר, טוסה יפאני, דוגו ארגנטינו ופילה ברזיליירו.

 

החל מהרגע שהתקבל החוק נאסר על אזרחי בריטניה לגדל כלבים כאלו, למכור או להעניק כלב כזה במתנה.

 

כלבים בריטיים משוטטים נתפסים ומועברים לרשויות, ובעליהם עשויים להישלח לכלא לחצי שנה, או לשלם קנס כספי.

 

במשך עשור שנים מאז חוקק החוק הבריטי, הועמדו לדין 838 בעלי כלבים, 489 מתוכם הורשעו. שלושה נשלחו למאסר לתקופה ממוצעת של שלושה וחצי חודשים. על היתר נגזרו קנסות (ממוצע של 167 ליש"ט לאדם = 1,369 שקלים).

 

מבדיקה שנעשתה לאחר שהחוק התקבל, התברר ששיעור נשיכות הכלבים ירד בשיעור מזערי בלבד מ-73.9% ל-73.1% (מעניין ששיעור הנשיכות בידי אדם מגיע בבריטניה ל-17.9% מכלל הנשיכות). כשליש מהכלבים הנושכים הם מגזע מעורב, וכ-17% הם כלבי רועה גרמני.

  

בריטניה הזדעזעה אשתקד ממספר מקרים שבהם היו מעורבים כלבי הבול טרייר של הנסיכה אן בנשיכות של ילדים ושל כלבים.

 

באחד המקרים, נשכה למוות פלורנס, הכלבה של אן, את כלבהּ האהוב של המלכה אליזבת, פֶארוֹס. שבוע לאחר מכן נשכה פלורנס משרתת בארמון. הכלבה נשלחה לטיפול פסיכולוגי.

 

הכלבה האחרת של אן, דוטי, נשכה שני ילדים, ובעקבות אירוע זה הוגש כתב אישום נגד אן, והיא נקנסה ב-500 ליש"ט.

 

  

גרמניה

 

מחוזות רבים בגרמניה חוקקו חוקים המגבילים גידול כלבים מסוכנים. החוקים מתייחסים לכלבים "מסוכנים יותר" ו"מסוכנים פחות".

 

לרוב, בקטגוריה הראשונה נמצאים: פיט בול טרייר, בול טרייר אנגלי, אמריקן סטפורדשייר טרייר (אמסטף). קטגוריית הכלבים ה"פחות מסוכנים" כוללת את הבול טריירים האחרים, מסטיף, בולמסטיף ורידג'בק.

 

בבדיקה שהתקיימה בגרמניה בשנות ה-90' התברר שרובם המכריע של הכלבים הנושכים הם כלבים מעורבים. אחריהם כלבי רועה גרמני, במקום השלישי, הרחק מאחור נמצאים כלבים הפיט בול, אחריהם דוברמן ובמקום האחרון: בול טרייר.

 

הולנד

 

אין חוק הולנדי המונע החזקה של כלבים מסוכנים, אך החוק מחייב שכלבים מסוגים מסויימים יהיה קשורים ברצועה, כשמחסום על פיהם.

 

החוק מתייחס לכלבים הבאים: אמסטף, פיט בול טרייר, רוטוויילר, דוגו ארגנטינו, פילה ברזיליירו ומסטינו איטליאנו.

 

ארצות הברית

 

בארה"ב אין חקיקה פדרלית נגד כלבים מסוכנים, למרות שמדי שנה מתים שם כ-20 בני אדם כתוצאה מנשיכות.

 

בדיקת מקרי המוות גילתה שכלבי פיט בול הם הקטלניים ביותר, ואחריהם ברשימה רוטוויילר. עם זאת, בדנוור, קולורדו, חוקקו לפני 15 שנה חוק האוסר גידול של פיט בול טרייר, והעירייה אף לכדה אשתקד יותר מ-600 כלבים מהסוג הזה. האיסור לגדל פיט בול קיים בעוד כשש ערים בארה"ב.

 

בחודש אפריל האחרון נכנע מושל קולורדו, ביל אוונס, ללחץ ציבורי, וחתם על חוק המבטל למעשה את החוק בדנוור נגד גידול כלבי תקיפה.

 

המושל היה נתון ללחץ חריף במיוחד מצד חברת המועצה, דבי סטפורד, שכלבהּ באדי נלכד ועמד בפני המתה קרובה, עם עוד 21 חבריו לכלוב. אלא שמועצת העיר עשתה שרירים והודיעה שלא תוותר למושל. היא אף עתרה באחרונה לבית המשפט העליון בקולורדו, שאמור להכריע בנושא.

 

אוסטרליה

 

בחוק שנחקק באוסטרליה ב-1998 נאסר לייבא למדינה כלבים מסוכנים מסוג פיט בול טרייר (או אמסטף), דוגו ארגנטינו, פילה ברזיליירו וטוסה יפאני.

 

מספר מדינות באוסטרליה חוקקו חוקים נוספים המגבילים את הבעלות על הגזעים הללו, המחייבים לעקר ולסרס כלבים אלו.

 

בעליו של כלב לא קשור ולא מאובטח כראוי עלול להישלח לשנתיים מאסר, או להיקנס ב-100 אלף דולר אוסטרלי (300 אלף שקל).

 

בבדיקה שנערכה באוסטרליה בשנת 2000 התברר שברוב המקרים לא ניתן להצביע על סוג הגזע שנשך, משום שכמעט מחצית מהכלבים ביבשת הם כלבים מעורבים. 

 

במקרים שבהם זוהה גזע הכלב הנושך, התברר ש-13% מהנושכים הם כלבי רועה גרמני, 13% סוגים של בול טרייר, 11% - רוטוויילר, 7% - כלבי רועים שונים.

 

ד"ר קרסטי סקסל, מומחה להתנהגות בעלי חיים, שחקר בין השאר פיט בולים, חיבר דו"ח המבוסס על הניסיון באוסטרליה ובמדינות נוספות בעולם והסיק: "גזע בלבד הוא אינדיקטור גרוע לתוקפנות של כלב כלפי האדם, ולכן אין ראיות ברורות להצדיק אפליה נגד סוג אחד של כלבים בחקיקה".

 

המומחה האוסטרלי מציע לחזק את ההסברה בקרב בעלי כלבים ואנשי פיקוח וטרינרים כדי לגלות יתר תשומת לב לבעיות התנהגות חריגה אצל כלבים, ובייחוד תוקפנות. כמו כן, הוא מציע להחמיר בענישת בעלי כלבים, שבהתנהגותם או במחדליהם גורמים לסכנה לסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
האמסטף שנשך למוות את אביבית גנון
צילום: תומריקו
פיטבול. אסור לגידול בבריטניה
כלביה של הנסיכה אן. בעלי עבר נשיכות עשיר
צילום: איי אף פי
מומלצים