הכנסת דחתה האי-אמון; העבודה הצביעה נגד הממשלה
רשת הביטחון שהציבה מפלגת העבודה הולכת ונפרמת. הכנסת דחתה שתי הצעות אי-אמון שהגישו ש"ס, מרצ-יחד והסיעות הערביות. בהצעת האי-אמון של ש"ס, שהוגשה בעקבות הגידול באבטלה, הצביעו 51 בעד ו-55 התנגדו. כל חברי הכנסת מהעבודה, שנכחו במליאה, הצביעו נגד הממשלה
חורים נפערים ברשת הביטחון של העבודה: הכנסת דחתה הערב (יום ב') את שתי הצעות האי-אמון שהגישו ש"ס, הסיעות הערביות ומרצ-יחד. סיעת העבודה הצביעה נגד הממשלה באי-אמון שהוגש בעניין האבטלה, לאחר שהחליטה לא תעניק רשת ביטחון בהצבעות בנושאים חברתיים-כלכליים.
בהצעת האי-אמון של ש"ס שהוגשה בעקבות הגידול באבטלה הצביעו 51 בעד ו-55 התנגדו. לא היו נמנעים. כל חברי העבודה הצביעו נגד הממשלה, בהם יו"ר המפלגה, ח"כ שמעון פרס. בהצעת האי-אמון בנושא המדיני, שהגישו הסיעות הערביות ומרצ, בגין הפרסומים סביב גדר ההפרדה, הצביעו 15 בעד ו-55 נגד. 28 נמנעו, בהם חברי סיעת האיחוד הלאומי.
ח"כ אופיר פינס מהעבודה אמר בתגובה לנפילת הצעות האי-אמון, כי "הדבר הוכיח שוב שהליכוד יכול להסתדר בכוחות עצמו, ולפיכך צריך לבטל כליל את רשת הביטחון ולחזור לתפקוד אופוזיציוני מלא, למעט אי אמון בתוכנית ההתנתקות".
חברי הכנסת אפי איתם ויצחק לוי מהמפד"ל נעדרו מהמליאה בזמן ההצבעות.
"עוד עניים, פותחים בתי תמחוי"
יו"ר ש"ס, חבר הכנסת אלי ישי, אמר בדברי ההסבר להצעת האי-אמון: "אני חושב שזה פשוט מזעזע הזלזול בדמוקרטיה, הזלזול בכנסת ישראל, כשחברי הכנסת, 40 במספר מהליכוד לא מגיעים לאי-אמון זה אומר משהו. או שהם מסכימים איתנו, ואני מניח שהרבה חברים בליכוד מסכימים שהמצב החברתי הולך ומתדרדר, הולך ומחמיר ותשובות אין. התמודדות אמיתית עם המצוקה אין".
ישי הוסיף: "אנחנו פותחים בתי תמחוי בתוך בתי ספר. נותנים אוכל לילדים בבתי ספר. אז מה התשובה? עוד 10 מיליארד קיצוץ. ההזנה. העבודה בעיניים. עושים חוק של הזנה. עוד אחיזת עיניים, ההזנה. קיצוץ מקצבאות הילדים למען ההזנה, זה להוציא מהילדים את ארוחת הערב. יש פה התנתקות מוחלטת. לא רק חברי כנסת שמנותקים מהכנסת, אלא התנתקות מעם ישראל".
שר האוצר לשעבר, ח"כ אברהם (בייגה) שוחט מהעבודה, אמר: "כל אחד מאיתנו מבין מה משמעות העניין מבחינת האי-שיוויון החברתי, מבחינת מספר העניים. אנחנו נקבל חברה בעלת אי-שוויון הרבה יותר גדול. נקבל מדינה שלא יהיו בה מיליון ומאה אלף עניים, אלא מיליון ו-400 אלף עניים. אנחנו נראה את זה מהר מאוד, ולכך מוביל נתניהו".
השר במשרד האוצר, מאיר שטרית, הבטיח: "בשנת 2005 נחזיר את הקיצוץ שבוצע בקצבאות הגמלאים, לכן אני מציע לא להתפס לפרסומים בעיתונים".
חופש הצבעה בעבודה
בסיעת העבודה הוחלט לשנות את מתווה רשת הביטחון בהצבעות אי-אמון. במקום רשת ביטחון רחבה בכל נושא, הוחלט כי בנושאים המדיניים ימשיכו להעניק רשת ביטחון, אך בנושאים חברתיים-כלכליים ייתנו חופש הצבעה לחברי הסיעה.
בעבודה אומרים כי ההחלטה התקבלה בשל דרישת כמה מחברי הכנסת וכן בתגובה להתנהגות הליכוד כלפי הצעות חוק פרטיות של חברי סיעת העבודה. בעבודה אומרים: "לא ייתכן שאנחנו ננהג בצורה מכובדת, ונעניק רשת ביטחון, בעוד שהליכוד ממשיך להתנהג כאילו זה לא קורה".
במפלגת העבודה זעמו: "הענקנו לשרון רשת ביטחון בחינם, והוא בוחר להתעלם מאתנו". הם התייחסו לכך שיו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, "ממשיך לנהל מלחמה עיקשת נגד כל הצעת חוק פרטית של חברי סיעת העבודה ומונע כל אפשרות לשיתוף פעולה".
סער עצמו אמר בעקבות הצבעות האי-אמון: "הוכח שוב שמדובר בקואליציה חזקה שעומדת באתגרים פרלמנטריים בהצלחה. אין כרגע צורך בשינויים בהרכב הקואליציה".
ח"כ איתן כבל מהעבודה אמר: "היום התברר כי שרון לא צריך אותנו בכלל".
פרס: לא צריך מפלגות דתיות
פרס עצמו התייחס להרכב הממשלה בנאום שנשא בכנס הסוכנות בירושלים: "אין צורך במפלגות דתיות בממשלה. אני מאמין שאני עצמי דואג לדת ולמעמדה לא פחות מכל מפלגה דתית. על כל המפלגות לאמץ אחריות דתית, ויש להבחין בין דת לבין פוליטיקה".
פרס גם המשיך לתקוף את מדיניותה הכלכלית של הממשלה: "מי היו קודמיו של נתניהו, שאותם הוא מאשים בהרס המשק הישראלי ובהבאתו למצב של אסון? סילבן שלום ואריאל שרון". לדבריו, "נתניהו רוצה להמשיך בכיבוש ולדחות את פינוי עזה. הכסף לכך יילקח מהזקנים, החולים, הילדים, הנכים והמובטלים. אלה שתוקפים את מפלגת העבודה מתכוונים לתקוף את שרון".
שר החוץ, סילבן שלום, לא נותר חייב, ואמר כי "הדיבורים על אחדות מיותרים ומנותקים מכל מציאות. כל שינוי בקווי היסוד של הממשלה יוביל לשינוי דרמטי במדיניות החוץ, שינוי שיוביל לכיוון שמאלני ותבוסתני, ולמדיניות פנים אנטי-יהודית".
עוד אמר שלום: "דבריו של פרס על כלכלה חזירית הם דיבורים ברמה נמוכה מאוד וחלק מתסכול מתמשך של רבים באופוזיציה, שימשיך עוד זמן רב".
למרות ההתנגחויות, התקיימו מגעים בין לשכת ראש הממשלה לבין בכירים בעבודה במטרה לארגן פגישה בין ראש הממשלה, אריאל שרון, לבין יו"ר העבודה, שמעון פרס. לפי שעה, לא ברור מתי תתקיים הפגישה.