שתף קטע נבחר

 

בג"ץ פסל את מרבית תוואי גדר ההפרדה בצפון ירושלים

השופטים פסלו כ-30 ק"מ מתוך ה-40 ק"מ של הגדר ממכבים עד גבעת זאב וקבעו: "התוואי פוגע יתר על המידה באוכלוסיה הפלסטינית". עם זאת ציינו שלא מדובר בגדר פוליטית, ולפיכך יש סמכות להקים את הגדר באזור, אך בתוואי אחר. בעקבות הפסיקה תופסק העבודה על קטעים מהגדר. לקראת החלטת בית הדין בהאג על חוקיותה בשבוע הבא, אומרים גורמים מדיניים: "פסיקת בג"ץ מוכיחה שישראל יכולה לבדוק את עצמה". הערב: דיון בנושא במערכת הביטחון

"תוואי הגדר באזור ירושלים פוגע יתר על המידה באוכלוסיה הפלסטינית המקומית; לא נעשה איזון נאות בין צורכי הביטחון לצורכי התושבים". כך קבעו היום (ד') שופטי בג"ץ, שבפסק דין עקרוני ומפתיע, פסלו את מרבית תוואי גדר ההפרדה באזור (כ-30 ק"מ בערך מתוך 40).

 

 

עם זאת קבעו השופטים כי הגדר באזור "אינה פוליטית" ושלחו את צה"ל להכין תוואי חלופי לגדר באזור. בעקבות פסק הדין, תופסק העבודה על חלקי הגדר שכבר נבנו בצפון ירושלים, אך לא יהיה צורך בפירוק קטעי גדר קיימים. הערב כבר יקיימו במערכת הביטחון דיון בפסיקה. 

 

 

שלושת שופטי בג"ץ, אהרון ברק, אליהו מצא ומישאל חשין, קבעו כי "המדינה לא הפעילה את שיקול דעתה באופן מידתי כנדרש ולכן נגרמה פגיעה כבדה מדי באוכלוסייה הפלסטינית".

 

השופטים הדגישו: "הפגיעה קשה כל כך עד שאם מבקשים להקים גדר במקום, אין ברירה אלא לחפש תוואי אחר, גם אם זה עונה במידה פחותה יותר על הצרכים הביטחוניים ובלבד שהפלסטינים המקומיים ייפגעו פחות".

 

בסופו של דבר אושר רק הקטע המערבי ביותר - הסמוך למכבים. בקטע הסמוך להר אדר נקבע שהצו שהוציא שם צה"ל הוא בעייתי, אך איננו עונה על הגדרה של "לא מידתי" ועל כן יש לבחון אותו בשנית.

 

"הגדר לא פוליטית"


בג
שופטי בג"ץ. צילום: סבסטיאן שיינר

 

בטרם בחנו השופטים את מידתיות תוואי הגדר בעוטף ירושלים, הם דנו בשאלת הסמכות להקים את הגדר באזור. השופטים לא השתכנעו מטענות העותרים לפיהן, הוקמה הגדר בתוואי הנוכחי ממניעים פוליטיים-מדיניים ונועדה לספח שטחים לתוך ישראל.

 

השופטים קבעו כי הגדר הוקמה אכן להשגת יעדים ביטחוניים ולכן לא נפסלה הגדר בשאלת הסמכות, ואולם, בסופו של דבר, כאמור, נפסל רוב רובו של התוואי בחלקו השני של פסק הדין מסיבות של "מידתיות". 

 

עם זאת, ציינו השופטים כי שאלת הסמכות בכללותה היא מורכבת ולא זכתה לביטוי מלא בטיעוני הצדדים ולפיכך, לא מוצתה שאלה זו בפסק הדין הנוכחי והשופטים התייחסו בו רק לטיעונים שהעלו הצדדים בשאלת הסמכות.

 

"קשתה עלינו מלאכת פסק הדין"

 

בסוף פסק הדין כתבו השופטים כי כאזרחי ישראל קשתה עליהם מלאכת כתיבתו. "רק גדר ההפרדה הנבנית על אדני המשפט תעניק ביטחון למדינה ולאזרחיה. רק תוואי הפרדה המתבסס על דרך המשפט, יוביל את המדינה אל הביטחון הנכסף", קבע נשיא בית המשפט אהרון ברק.

 

השופטים קובעים בפסק דינם כי הגדר פוגעת באדמות הפלסטינים המקומיים ובגישתם אליהם, ואולם, הפגיעה רחבה הרבה יותר מכך.

 

"הגדר משתרעת על מרקם החיים של האוכלוסייה כולה. בחלקים רבים, גדר ההפרדה עוברת סמוך לבתיהם. במקומות מסוימים גדר ההפרדה עוטפת את הכפר ממערב, מדרום וממזרח. הגדר משפיעה במישרין על הקשר בין התושבים המקומיים לבין המרכזים העירוניים. קשר זה הוא קשה גם בלא גדר ההפרדה. קשר זה יהא קשה שבעתיים עם הקמתה של הגדר. לא קל הוא תפקידו של המפקד הצבאי...היננו סבורים כי האיזון שנקבע על ידי המפקד הצבאי אינו מידתי. אין מנוס מבחינה מחודשת של תוואי הגדר", כותבים השופטים.

 

הערב: דיון דחוף בצה"ל

 

ראש חטיבת הלוגיסטיקה בצה"ל, תת אלוף ערן אופיר, אומר שכבר הערב יכונס דיון עם גורמי הביטחון בעקבות הפסיקה. "נצטרך ללמוד את פסק הדין כדי שנוכל גם לבנות גדר וגם לפעול לפי אמות המידה של בית המשפט. נצטרך לפרק את מה שבנינו ולמצוא תוואי שיאושר.

 

בג"ץ הוא הסמכות העליונה מבחינתנו, אלה חוקי המדינה ונפעל לפיהם", אמר תא"ל אופיר והוסיף כי להערכתו, לפסיקה הזו תהיה השלכה גם על תוואים אחרים של הגדר שטרם נבנו.

 

"מערכת הביטחון והעומדים בראשה מכבדים את פסיקת בג"ץ ויפעלו לפיה ובהתאם", כך נמסר ממשרד הביטחון בתגובה לפסיקת בג"ץ בעניין גדר ההפרדה. "התוואי החלופי, שיוצא במקומות שצווי התפיסה בוטלו בפסיקת בג"ץ, מתבסס על העקרונות שקבע בית המשפט. מערכת הביטחון תמשיך לעשות כמיטב יכולתה למניעת פיגועי טרור ושמירה על ביטחון אזרחי המדינה".

 

מנכ"ל המועצה לשלום וביטחון, שאול גבעולי, אמר: "זאת פסיקה אמיצה ואני שמח שבג"ץ הבחין בכך שהאלטרנטיבה שהצענו לתוואי הנוכחי איננה פחות ביטחונית. אני מאמין שהתוואי החלופי לא יהיה פחות ביטחוני".

 

"השופטים הבינו שבונים מכלאות"

 

עורך הדין מוחמד דחלה, שייצג את העותרים, אומר בעקבות הפסיקה: "בית המשפט העליון השתכנע שהגדר בעצם שמה את הפלסטינים בתוך מכלאות וזה אסור גם מטעמי ביטחון. ידענו שביהמ"ש העליון הולך להתערב אבל לא ידענו באיזה היקף.

 

"בית המשפט בעצם אומר היום: 'אפשר לבנות גדר אבל ככה לא בונים חומה'. התוואי שנבנה פוגע בפלסטינים מעל הנדרש וידן של הזכויות על העליונה. הטענה שלנו היא שגם אם יש שיקולי ביטחון, התכנון של התוואי היה הרבה מעבר למה שנחוץ ביטחונית. זהו ניצחון למאבק הצודק של הפלסטינים בגדר. מבחינתנו, ישראל יכולה לבנות גדר אבל רק על הקו הירוק".

 

לעתירה הצטרפו במהלך הדיונים גם כמה עשרות תושבי מבשרת, נטף, הר אדר ומעלה החמישה שטענו כי התוואי הנוכחי פוגע בשכניהם הפלסטינים וקראו לצה"ל לשנותו.

 

היום אמרה שרה ברטל, תושבת מבשרת ציון, "אני מאוד מקווה שהצבא יקבל ויישם את כל הערכים היהודיים היפים, יזיז הכל ויבנה מהר את הגדר. מי שמעכב עד כה את הבנייה של הגדר זה הצבא. לשכנים שלי הפלסטינים אני אומרת הבוקר שאני מקווה שיתחשבו בהם ושיתנו להם לחיות כמו בני אדם. אני רוצה שיתנו להם לחיות בשלום כי אז גם אני אחיה בשלום".

 

פעיל השמאל, אורי אבנרי, אמר הבוקר: "זהו הניצחון הגדול ביותר שיכולנו לקוות לו. זו אמנם לא פסגת שאיפותינו כי היינו רוצים שהגדר כולה תתבטל אבל ידענו שבג"ץ לא יעשה זאת ולכן הוא נתן מבחינתנו את המקסימום שיכול היה לתת ואמר ששיקולי ביטחון אינם שיקול בלעדי".

 

הדיון בהאג: בשבוע הבא

 

בעוד כשבוע יפרסם בית הדין הבינלאומי בהאג את החלטתו באשר לחוקיות גדר ההפרדה.

 

גורמים מדיניים אמרו הבוקר קראת פרסום חוות הדעת של בית הדין הבנלאומי בהאג על הגדר, בעוד כשבוע וחצי: "פסק הדין מהיום מוכיח שישראל כמדינה שבה יש שלטון חוק, ובית משפט עליון מהחשובים והראויים בעולם בהחלטת מסוגלת לבדוק את עצמה ואת פעולות גורמי הצבא שלה, ואין אף גוף אחר שיש לו את היכולת והכלים לבחוק בעצמו כיצד מדינת ישראל צריכה להגיב לטרור.

 

"הפסיקה זה רק מוכיחה את מה שאמרנו לבית הדין שרק בית משפט ישראלי יכול לבחון אם כל העובדות ראויות וחוקיות. לבית הדין הבינלאומי אין את הכלים להעמיד את עצמו במקום ישראל".


פורסם לראשונה 30/06/2004 09:48

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, דיאנה בחור-ניר וחנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פגיעה בפלסטינים. במידה הפחותה ביותר?
צילום: איי אף פי
צילום: גיל יוחנן
עו"ד דחלה. "בג"ץ אמר לא למכלאות"
צילום: גיל יוחנן
לקראת הקמה. צווי ביניים מנעו הבנייה
מומלצים