קורס צוללנים מסתיים היום: "הכשרנו את המרגלים"
שנה וחודשיים לאחר שהחלו את הקורס, יקבלו היום הבוגרים, בהם שני חובשי כיפה, את "אות הצוללן". מפקד הקורס: "הם הולכים להיות מרגלים, להפעיל את מכונת הריגול המתוחכמת והחדשנית ביותר בצבא - הצוללת"
בבסיס חיל הים בחיפה יתקיים היום (ב') טקס הסיום של אחד הקורסים היוקרתיים ביותר בצה"ל - קורס הצוללן, שמכשיר לוחמים באחד הכלים החשאים ביותר של צה"ל - הצוללות. "אחנו מסבירים לחניכים שהם הולכים להפעיל את מכונת הריגול המתוחכמת והחדשנית ביותר בצבא", מספר מפקד הקורס. מבין המסיימים שני חובשי כיפה, רוב המסיימים גרים בצפון הארץ ו-17% בקיבוצים.
שנה וחודשיים לאחר שהחלו את קורס הצוללן המפרך, יקבלו הבוגרים, במעמד מפקד חיל הים, האלוף ידידיה יערי, את דרגת הסמל ואת אות הצוללן. "ראינו בקורס המון מוטיבציה, רוח צוות", מספר ל-ynet רב סרן ישראל, מפקד הקורס. "לאחר הטקס, הם כבר מפסיקים להיות קבוצה אחת ומתפזרים לצוללות".
לא קל להיות בשייטת הצוללות של חיל הים. המועמדים לשירות ביטחון המבקשים להתנדב ליחידה המובחרת הזאת נדרשים לעבור סדרה בדיקות עד לתחילת הקורס, תחילה יום מיון הכולל מבדקים פסיכוטכניים, מבדקים רפואיים וראיון אישי. אלה שעוברים יום זה בהצלחה מוזמנים לגיבוש בין ארבעה ימים. רק כ-15% מקבלים לביתם תשובה חיובית ומתחילים בטירונות בקורס הצוללן שנמשך 14 חודשים. המסיימים נדרשים לחתימה של כשנה וחצי קבע.
לקו הסיום מגיעים 59% מבין החיילים שהחלו אותו. לדברי רס"ן ישראל, אלה שהודחו נמצאו לא מתאימים לשרת בצוללת. לדברי מפקד הקורס, שיעורי ההצלחה בקורס זה ובקודמו (62%), מצביעים על עלייה באחוזי ההצלחה ביחס לעבר.
"שילבו את הדת עם הדרישות שלנו"
שניים מבין המסיימים הם חובשי כיפות, דבר שלא רואים בכל יום בצוללות. "הם תפקדו בצורה טובה מאוד, שילבו את הדת עם הדרישות שלנו, סייענו להם לשלב את הדת עם תכני הקורס, אחד לא הפריע לשני. לדעתי הייתה פחות מודעות במגזר הדתי בנושא של צוללות, והיום יש יותר מודעות, כבר בקורס שמתקיים בימים אלה שיעור חובשי הכיפות גבוה יותר", ציין רס"ן ישראל.
קורס הצוללן מחולק לשלושה שלבים: השלב הראשון, בו מוקנות לחניכים מיומנויות בסיסיות הנדרשת מלוחם בשייטת הצוללות, הנמשך חצי שנה. בשלב השני, שנמשך חמישה חודשים, מתפצלים החניכים למגמות ומתמקצעים בהפעלת מערכות שונות בצוללת. ואילו בשלב השלישי שנמשך כחודשיים, נבחנים החניכים על הידע שרכשו ומוסמכים לתפקידם בצוללת.
בצוללת מופעלות מערכות קשר מתוחכמות, חיישנים ומערכות ניווט, המאפשרות חדירה חשאית ומדויקת קרוב למטרות באזורים שאינם נגישים לכלים אחרים של צה"ל.
היחידה, ברמה הגבוהה ביותר בסיווג הביטחוני של צה"ל, פועלת בעומק האויב ונבחרה מספר פעמים על ידי הרמטכ"ל ליחידה המבצעית ביותר בצה"ל. 50% מהזמן נמצאים הלוחמים בצוללות בפעילות מבצעית. לאחרונה אמר קצין בכיר ל-ynet כי שלוש הצוללות שבידי צה"ל אינן מספיקות ויש לעשות מאמץ להגדלת הצי.
"אתם הולכים להיות מרגלים"
מנתוני המחזור המסיים עולה עוד כי 63% מהמסיימים עירוניים, 20% מישובים קטנים ומושבים ואילו 17% מקיבוצים. מבחינת חלוקה גיאוגרפית: הרוב - 59% מאזור הצפון, 36% ממרכז הארץ ורק 5% מדרומה.
לדברי רס"ן ישראל, "המסר שאנחנו מעבירים לחניכים הוא שהם הולכים להיות מרגלים, להפעיל את מכונת הריגול המתוחכמת והחדשנית ביותר בצבא. אמנם אפשר להגיע עם מטוס לכל נקודה בעולם, אבל יודעים איזה מטוס היה שם ואפילו מאיזו טייסת הגיע. צוללת יכולה להגיע לכל אזור, לשהות שם לאורך זמן, שבועות, ואף אחד לא יודע שהייתה שם, היא מעבירה מידע חיוני למדינה ויכולה לחזור לאותה נקודה כי אף אחד לא ידע שהייתה שם".