שתף קטע נבחר

 

מצרים שוקלת לדרוש פיצויים מישראל על רצח השבויים

שר החוץ של מצרים, אחמד מאהר, אישר שמצרים פנתה לישראל בדרישה להקים ועדת חקירה בנושא שתאפשר לפתוח בהליכים משפטיים נגד קציני צה"ל, בדרישה אפשרית לפיצויים. לדבריו, קהיר תתבסס גם על ריאיונות שהופיעו בתקשורת הישראלית

האם נושא רציחתם של שבויי המלחמה המצרים שב ומעיב על יחסי ישראל-מצרים? לפי העיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור היום (ב') בלונדון, פנתה ממשלת מצרים בדרישה רשמית לישראל להקים ועדת חקירה צבאית כדי לבחון את "פשעי המלחמה של חיילי צה"ל נגד השבויים המצרים" במהלך מלחמת ששת הימים ובמבצע קדש.

 

זאת, כדי שניתן יהיה לפתוח בהליכים משפטיים ולפנות לבית המשפט העליון בישראל בדרישה לפיצויים. לדברי המצרים, ישראל הביעה נכונות לקבל את הדרישה אך סירבה לאפשר את פתיחתם של הליכים משפטיים בנושא.

 

מדובר בפרשה שהתפרסמה בשנת 1995 בעיתונות הישראלית, במהלכה הודה תא"ל (מיל') אריה בירו כי הוא וכוחות צה"ל בפיקודו רצחו שבויים מצריים, בהם כפותים, במהלך מבצע קדש ב-1956.

 

בין היתר אמר אז בירו לעיתון "ירושלים" מרשת ידיעות תקשורת: "אני יריתי בשבויים במיתלה... לא היה לי זמן להתעסק עם שבויים. את מי שהצלחנו לדפוק - דפקנו".

 

ועדת בדיקה שהוקמה בישראל הגיעה למסקנה כי שני הצדדים - הישראלים והמצרים - היו מעורבים ברצח שבויים במהלך המלחמה.

 

בתשובה לשאילתא שהגיש חבר הפרלמנט המצרי, איימן נור, גילה שר החוץ של מצרים, אחמד מאהר פרטים חדשים בנושא. במכתב תשובה ששלח מאהר אתמול ל"מפלגת העם" המצרית, הוא חשף כי מצרים הוסיפה ודרשה מישראל, באמצעות הצינורות הדיפלומטיים, לשפוט את מבצעי הפשעים בהתאם להודאותיהם ובהסתמך על עדי ראיה מצרים וישראלים שהיו עדים למעשים הללו.

 

מצרים דרשה גם להקים ועדה משותפת לאיתור קבריהם של החיילים והאזרחים שנהרגו. לדבריו, הוועדה שהקימה ישראל לבדיקת הנושא בחודש ינואר 1998 סיימה את עבודתה מבלי שהגיעה לממצאים שיאפשרו להרשיע אף אחד ממפקדי צה"ל.

 

יתבססו על ריאיונות מישראל

 

מאהר קרא לישראל לעמוד באמנת ז'נבה להגנה על שבויי מלחמה - אמנה שמדגישה את הצורך של הצדדים החתומים עליה לרדוף את הנאשמים בהפרתה ולשפוט אותם ללא כל קשר לזהותם. לדבריו, אין כל מסמך בינלאומי המאפשר לבטל את האישומים הללו בשל התיישנות. זאת, משום שישראל הוכיחה זאת כאשר התלוננה בפני ממשלת גרמניה לאחר שזו הכריזה על התיישנות בנוגע לפשעים שבוצעו במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

לפי מאהר, קציני צבא בכירים ישראלים כבר הודו בריאיונות שונים בעיתונות בישראל על מעשיהם הללו, וכי הדיפלומטיה המצרית מתבססת על כך במסגרת ניסיונותיה לאסוף עדויות והוכחות כדי להשתמש בהם נגד אלה שביצעו את הפשעים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מאהר. עובדות חדשות
צילום: איי פי
חייל מצרי נכנע במבצע קדש
צילום: לע"מ
מבצע קדש. שני הצדדים רצחו
צילום: לע"מ
מומלצים