שתף קטע נבחר

 

ירידה קלה בשיעור פיראטיות התוכנה בישראל

היקף הפיראטיות בארץ הסתכם בכ-35 אחוז ב-2003. היקף הנזק לתעשיית התוכנה העולמית בשנה החולפת – 29 מיליארד דולר, על פי דו"ח ה-BSA שהוכן על ידי IDC

שיעור פיראטיות התוכנה בישראל הסתכם בכ-35 אחוז בשנת 2003, ירידה קלה לעומת נתוני 2002 - 36 אחוזי פיראטיות, זאת, על פי דו"ח הפיראטיות לשנת 2003 של ה-BSA, ארגון בו חברים ענקי תוכנה כמו מיקרוסופט, אפל, קומפאק ואדובי. הארגון החל את פעילותו בישראל בסוף שנת 1997, ומפעיל קו חם בטלפון ובאינטרנט לקבלת מידע בנוגע לשימוש בלתי חוקי בתוכנה.

 

דו"ח פיראטיות התוכנה, שמתפרסם זו השנה התשיעית, נערך לראשונה על ידי חברת המחקר IDC, ומטרתו לספק תמונת מצב עכשווית על שיעור הפיראטיות בעולם וההפסד הכספי שנגרם בגלל התוכנות הגנובות.

 

על פי הדו"ח, היקף ההפסדים לחברות התוכנה הפועלות בישראל – בינלאומיות ומקומיות יחדיו – הגיע לסך של 69.2 מיליון דולר בשנה החולפת. 36% מהתוכנות המותקנות במחשבים ברחבי העולם בשנת 2003 היו תוכנות פיראטיות. מדובר בירידה של שלושה אחוזים בשיעור הפיראטיות לעומת 2002 - 36 אחוזי פיראטיות. בחישוב רב שנתי, היקף התופעה ב-2003 נמוך ב-13 אחוז לעומת 1994.

 

נזק של 29 מיליארד דולר

 

הנזק לתעשיית התוכנה העולמית כתוצאה מפיראטיות תוכנה הסתכם בכ-29 מיליארד דולר בשנת 2003. לפי נתוני IDC, בעוד היקף התוכנות שהותקנו במחשבים ברחבי העולם בשנה החולפת הסתכם בכ- 80 מיליארד דולר, הרי רק תוכנות שעלותן נאמדת ב- 51.2 מיליארד דולר נרכשו באופן חוקי.

 

על אף הירידה בשיעור הפיראטיות באחוזים, היקף הנזק הכספי כתוצאה מהתופעה גדל משמעותית. זאת, מאחר שבניגוד לשנים עברו, בהן כלל מחקר הפיראטיות העולמי של ה-BSA רק את שוק התוכנות העסקיות, השנה כולל המחקר פלחים נוספים של שוק התוכנה העולמי, בהם תחום מערכות ההפעלה ותוכנות מסחריות אחרות.

 

הוספת הקטגוריות החדשות "הקפיצה" את היקף הנזק לתעשיית התוכנה בישראל מ-36.8 מיליון דולר בשנת 2002 ל-69.2 מיליון דולר ב-2003. במקביל, ההפסדים הכוללים של תעשיית התוכנה העולמית גדלו מ- 13.1 מיליארד דולר ב-2002 ל-29 מיליארד דולר ב-2003.

 

ירידה בפיראטיות בארגונים גדולים

 

"ארגון ה-BSA שמח על כך ששיעור הפיראטיות בישראל יורד בהדרגה, ומתקרב אט אט לסטנדרטים מערביים. אנו זוקפים עובדה זו לפעילות הסברה ואכיפה נמרצת של הארגון בשנים האחרונות, בשילוב שיתוף פעולה פורה של רשויות החוק והאכיפה במדינה", אומר עו"ד ערן סורוקר ממשרד "סורוקר-אגמון", הנציג המשפטי של ה-BSA בישראל. "יחד עם זאת, אנחנו מודאגים מהתמונה הכללית המתגלה במחקר החדש של IDC, לגבי היקף הנזק האמיתי לתעשיית התוכנה הפועלת בישראל – תמונה המחזקת את הערכותינו לגבי הנזק הכלכלי המשמעותי הנגרם מפיראטיות תוכנה בישראל".

 

לדברי עו"ד סורוקר, "הירידה באחוזי הפיראטיות בישראל נובעת בעיקרה מהירידה בהיקף הפיראטיות בקרב הארגונים הגדולים בישראל. יחד עם זאת, בקרב חברות וארגונים קטנים, וכן במשרדים ועסקים קטנים הפועלים מבתים פרטיים, שיעור הפיראטיות הוא גבוה ביותר ולפי הערכתנו עומד על למעלה מ- 50 אחוז".

 

נתונים בערבון מוגבל

 

ראוי לציין, כי יש להתייחס בזהירות לנתוני ההפסד האסטרונומיים. לצורך חישובם, טוענות חברות התוכנה, שכל מי שמשתמש בעותק לא חוקי היה משלם עבורו מחיר מלא. הנחה זו מוטלת בספק, ביחס לשיעור הפיראטיות הגבוה במדינות חלשות באסיה, אפריקה, מזרח אירופה ודרום אמריקה, שאחראיות לעיקר הפיראטיות העולמית, על פי הדו"ח.

 

אחוז הפיראטיות הגבוה ביותר מצוי במזרח אירופה, בה נרשם שיעור פיראטיות ממוצע של 71 אחוז, וכן במדינות אמריקה הלטינית, עם שיעור פיראטיות ממוצע של 63 אחוז. יחד עם זאת, היקף הנזק בדולרים לתעשיית התוכנה בשני אזורים גיאוגרפיים אלה הוא הנמוך ביותר – 2.1 מיליארד דולר במזרח אירופה ו- 1.2 מיליארד דולר באמריקה הלטינית, וזאת מאחר וכלכלת מדינות אלו אינה מפותחת מבחינה טכנולוגית. 

 

הנזקים הכספיים הגדולים ביותר לתעשיית התוכנה העולמית נגרמים דווקא במדינות מערביות מתקדמות מבחינה טכנולוגית, בהן אחוזי הפיראטיות נמוכים למדי בהשוואה לממוצע העולמי. בארה"ב, עם שיעור פיראטיות של 22 אחוז בלבד, נגרם נזק של כ- 6.5 מיליארד דולר, בגרמניה, בה שיעור הפיראטיות הוא 30 אחוז, נגרם נזק של כ- 1.9 מיליארד דולר, באנגליה וביפן מתקיימים נתונים דומים ביותר – שיעור הפיראטיות הוא 29 אחוז בכל אחת משתי המדינות, והיקף הנזק שנגרם בכל אחת מהמדינות הוא בשיעור של כ- 1.6 מיליארד דולר.

 

ישראל - המצטיינת במזרח התיכון

 

סין היא מדינה יוצאת דופן לרעה, הן מבחינת שיעור הפיראטיות בה, והן מבחינת היקף הנזקים לתעשיית התוכנה העולמית – שיעור הפיראטיות במדינה מגיע ל-92 אחוז, והיקף הנזק לתעשיית התוכנה העולמית מסתכם בכ-3.8 מיליארד דולר. שיעורי פיראטיות גבוהים ונזקים משמעותיים ניתן למצוא, בין היתר, גם בצרפת (45 אחוזי פיראטיות, 2.3 מיליארד דולר נזק), בהודו (73 אחוזי פיראטיות, 367 מיליון דולר נזק), מקסיקו (63 אחוזי פיראטיות, 369 מיליון דולר נזק), ובדרום קוריאה (48 אחוזי פיראטיות, 461 מיליון דולר נזק).

 

שיעור הפיראטיות בישראל הוא הנמוך ביותר במזרח התיכון. היקף התופעה במצרים היא 69%, בלבנון 74 אחוז, במרוקו - 73% ובערב הסעודית 54%. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים