שרון: יש מקום לדיון על פיקוח גרעיני - אבל לא עכשיו
"עם יישום שלב ב' במפת הדרכים, יש מקום לדון בפיקוח על הגרעין במזה"ת" - התבטאות נדירה זו מפיו של רה"מ, שמפזרת מעט את העמימות המסורתית, הושמעה באוזני ד"ר מוחמד אל בראדעי. גורם ישראלי: עדיין ניתן לעצור את ההתחמשות הגרעינית האיראנית, אולי במועצת הביטחון של האו"ם. אל בראדעי: סנקציות אינן הפיתרון
ימי העמימות מתקצרים? "כאשר ייושם השלב השני של מפת הדרכים, יהיה מקום לדון בפיקוח על נשק גרעיני במזרח התיכון" - כך אמר היום (ה') ראש הממשלה, אריאל שרון, לראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ד"ר מוחמד אל בראדעי, המבקר בישראל.
שרון הסביר כי ממילא אחרי שלב ב' של מפת הדרכים, ישנו תהליך רב-צדדי שבמסגרתו אמורות חמש ועדות לעסוק במספר נושאים, ובכללם גם בסוגיית הפירוז האזורי.
אל בראדעי אמר בפגישה: "לא מתפקידי להכתיב לישראל האם מדיניותה צריכה להיות פתוחה או עמומה, העיקר שמתקניה הגרעיניים ייכנסו תחת פיקוח". מאוחר יותר, בהרצאה אקדמית באוניברסיטה העברית בירושלים, הוא קרא לישראל, הודו ופקיסטן להצטרף לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT).
במהלך הביקור הדגישו גורמים ישראלים בפני הדיפלומט המצרי את החשש מפני התחמשותה הגרעינית של איראן. גורם בכיר בוועדה לאנרגיה אטומית אמר בשיחה עם כתבים: "אנו משוכנעים שעדיין ניתן לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית. אינני בטוח שזה אפשרי אבל יש סיכוי לכך. אנו מעוּדדים מהעובדה שזו בעיה כלל-אזורית ולא רק בעיה של ישראל. כולם מבינים מה איראן גרעינית יכולה לעשות".
הגורם הוסיף ואמר כי בשלב זה, הערוץ המועדף לטיפול בנושא הוא העברתו לטיפולה של מועצת הביטחון של האו"ם, בלי משא ומתן עם האיראנים.
בהרצאתו באוניברסיטה העברית בירושלים אמר אל בראדעי כי זה אינו הזמן להעביר את הנושא האיראני לטיפול מועצת הביטחון של האו"ם, שבסמכותה להטיל סנקצית על טהרן. "סנקציות לדעתי אינן הפיתרון", הוסיף והדגיש כי צריך להמשיך לפעול בנושא במישור הדיפלומטי. אל בראדעי נתן כדוגמא את הלחץ הבינלאומי הכבד והאיום על פנייה לאו"ם, שהוביל את צפון קוריאה להודיע על פרישתה מאמנת ה-NPT. יש קושי ללחוץ אם מישהו עלול להוציא עצמו לבסוף ממסגרת הפיקוח, אמר אל בראדעי.
האיום הבא - טרור גרעיני
בביקורו בישראל מנסה אל בראדעי לקדם את הפיקוח על הנשק הגרעיני, אולם רובד נוסף של פיקוח הוא הרצון של הסוכנות למנוע מעבר של נשק גרעיני לידיהם של טרוריסטים. לפני כחודש הזהיר אל בראדעי כי "הסכנה לפיגוע גרעיני היא מיידית".
בהרצאה שנשא באוניברסיטה העברית בירושלים התייחס אל בראדעי לאיום זה, ואמר כי 20 חברות פרטיות ברחבי העולם פועלות בתחום הפצת טכנולוגיה וחומרים הקשורים לייצור גרעיני.
"החשש שלי הוא שמרגע שהטכנולוגיה הזו הופכת נגישה טרוריסטים מתוכחמים ינסו להשיג זאת. אלה קבוצות שלא מוטרדות מכל פיקוח", הוא אמר. "במצב כזה", אמר בראדעי, "לא תהיה התרעה מראש לפני שימוש בנשק מן הסוג הזה".
אל בראדעי הדגיש בהרצאתו כי יש אי נוחות בעולם המוסלמי מכך שישראל אינה נמצאת תחת פיקוח בתחום הגרעיני. "זה לא רק תירוץ של איראן, אלא בעולם הערבי כולו תמיד שואלים, מדוע ישראל נמצאת בחוץ". הוא גם ביקש להרגיע את ישראל: "יש חשש שזהו מדרון חלקלק, חוששים שכשיתחיל דיון על האמנה תהיה חובה לחתום עליה יום לאחר מכן. אבל, אין זה כך בכלל".
טיסה בשמי הארץ - למעט מעל דימונה
היום מסתיים ביקורו של אל בראדעי בישראל, לאחר שייפגש עם שר החוץ, סילבן שלום. אתמול נפגש עם יו"ר הועדה הישראלית לאנרגיה אטומית, גדעון פרנק ועם שר הבריאות, דני נוה.
אתמול הוא הוטס בשמי הארץ, מדן ועד אילת, ואולם המסוק לא טס מעל אזור הכור הגרעיני בדימונה. אל בראדעי מצידו אמר כי ישמח "לבקר בכור בדימונה בכל עת". כשנשאל אם הוא מאוכזב מכך שלא אישרו לו לבקר בכור אמר: "יש לנו תחומי אחריות רשמיים לביקורים. נכון לעכשיו דימונה איננה תחת פיקוח הסוכנות".