שתף קטע נבחר
 

איך נכנסים להריון? (ולקיים יחסי מין זה לא מספיק)

כן, שמעתם נכון – לקיים יחסי מין זה לא מספיק: רבים רוצים לדעת תוך כמה זמן זה יקרה, באיזה ימים גדלים הסיכויים להרות, כיצד קובעים את ימי הביוץ, באיזו תדירות לקיים יחסים, ומהם הגורמים שמרחיקים את ההריון הנכסף. הנה התשובות

כשסיפרו לנו איך תינוקות באים לעולם – כשאמרו לנו שאמא ואבא שמאוד אוהבים, מתחבקים ומתנשקים, שוכבים יחד ועושים תינוק – לא הסבירו לנו שלפעמים השגת ההריון יכולה להפוך למדע מדויק: הסתברויות וסיכויים, מדידות ותזמונים. אם גם אתם רוצים להביא תינוק לעולם, הנה כל מה שאתם צריכים לדעת לפני שאתם עושים את הצעד הראשון.

 

הפסקת הגלולות

 

זוגות שמנסים להיכנס להריון תוהים לעיתים קרובות כמה זמן לוקח להשפעה של הגלולות למניעת הריון להתפוגג. למעשה, ניתן להשיג הריון מיד אחרי הפסקת הגלולות – מיד כשההורמונים של הגלולה יוצאים ממערכות הגוף. במקרים רבים זה יכול לקחת כמה חודשים לפני שיתחיל הביוץ הטבעי. אבל, בעיקרון, זה בטוח להרות מיד אחרי הפסקת הגלולות. נשים שהרו מיד אחרי הפסקת הגלולות ילדו תינוקות בריאים בדיוק כמו נשים שבחרו להמתין כמה חודשים.

 

פנייה לרופא נשים

 

עם קבלת ההחלטה להרחיב את המשפחה והפסקת השימוש באמצעי מניעה, מומלץ – עוד לפני ההריון – לפנות לרופא נשים לייעוץ, אומר פרופ' דניאל זיידמן, מומחה ברפואת נשים ופריון באגף הנשים והיולדות במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, ועורך אתר הפריון הישראלי 'בייבי פור יו'.

 

רופא הנשים יורה לאישה ליטול מדי יום טבלייה של חומצה פולית במינון של 5 מ"ג. מחקר שפורסם השנה בכתב העת 'ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין' הכריע בוויכוח על המינונים, וכעת ההמלצה היא 5 מ"ג, ולא 0.4 מ"ג כפי שהיה נהוג. חומצה פולית היא תוסף מזון שהוכח כמונע מומים במערכת העצבים של העובר במידה שהוא ניטל בשלושת החודשים שלפני ההריון.

 

בנוסף יפנה הרופא את האישה לבדיקת דם כדי לבדוק אם היא מחוסנת מפני אדמת. "החיסון לאדמת שמקבלים בילדות לא תמיד מקנה חיסון מספק", מסביר פרופ' זיידמן. אם יימצא שרמת הנוגדנים בדמה של האישה נמוכה מאוד, יהיה עליה לקבל חיסון חוזר לאדמת עוד לפני ההריון. שכן אם אישה הרה חולה באדמת במחצית הראשונה של ההריון, העובר עלול לסבול מחירשות או מפגם בלב.

 

הרופא גם ינצל את ההזדמנות לבצע, עוד לפני ההריון, בדיקות שגרה הכוללות בדיקת איברי האגן, בדיקת שד ונטילת משטח מצוואר הרחם (PAP). בנוסף, הוא יפנה את הגבר לבצע בדיקת דם לנשאות של מחלת הטי-זקס, ובהתאם למוצא העדתי של בני הזוג הם יופנו לביצוע בדיקות לנשאות של מחלות גנטיות נדירות נוספות. בדיקות אלה הן בתשלום. אם מתברר ששני בני הזוג נשאים של מחלה גנטית, תתקיים במהלך ההריון בדיקה של העובר כדי לברר אם חלה במחלה.

 

מהם הסיכויים

 

השאלה השכיחה אצל זוגות שמעונינים להיכנס להריון היא: תוך כמה זמן זה יקרה? עבור רוב הזוגות שמנסים להרות, הסיכויים להיכנס להריון בחודש נתון נעים בין 15% ל-25%. הסיכויים של זוג ממוצע להיכנס להריון בשלושת החודשים הראשונים הם 40%-50%. הסיכוי עולה ל-70% בששת החודשים הראשונים, ובשנה הראשונה רוב של 85%-90% מהזוגות יצליחו להרות.

 

מי שמעוניין להחיש את המועד צריך לברר מתי האישה מבייצת ולתכנן את קיום יחסי המין לקראת מועד הביוץ. פרופ' זיידמן: "במהלך הביוץ יוצאת ביצית בשלה מהזקיק שבשחלה ונקלטת על ידי החצוצרה. מאחר שהביצית שורדת רק כיממה בחצוצרה, על מנת שהיא תופרה חייב הזרע להגיע במועד קצר זה לחצוצרה ל'פגישה' עם הביצית. לכן חשוב הזיהוי המדויק של 'החלון הפורה' במהלך המחזור החודשי, שבו קיום יחסי מין עשוי להשיג הריון".

 

חישוב מועד הביוץ

 

רוב הנשים נכנסות מהר יותר להריון אם הן מבינות את מחזור הביוץ שלהן. המחזור מתחיל ביום הראשון שבו האישה מבחינה בדם אדום בוהק, לא רק בכתמים, ומסתיים ביום שלפני תחילת המחזור הבא (לא לכל הנשים יש מחזור קבוע).

 

כיצד אישה יודעת מתי היא מבייצת? הדמם הווסתי מופיע באופן קבוע למדי כ-14 ימים אחרי הביוץ. לכן, אצל אישה עם מחזור סדיר, כלומר מחזור שמופיע כל 28 עד 35 ימים, ניתן להעריך את מועד המחזור על ידי חישוב של אורך המחזור הממוצע בשלושת החודשים האחרונים, והחסרה של 14 ימים. לדוגמה: אישה שבשלושת החודשים האחרונים המחזור הופיע אצלה כעבור 31 ימים, 27 ימים ו-29 ימים – אורך המחזור הממוצע שלה הוא 29 ימים. ניתן אפוא להעריך שהביוץ שלה מתרחש סביב היום ה-15 למחזור (29 פחות 14). עם זאת, מסביר פרופ' זיידמן, מחקרים מורים שחישוב סטטיסטי זה של תאריך 'ממוצע' לעיתים קרובות אינו מזהה את מועד הביוץ במהימנות מספקת, עקב השונות הגדולה שחלה באופן טבעי ממחזור למחזור.

 

שיטות לקביעת מועד הביוץ

 

נשים עם מחזור וסת לא סדיר או נשים שמעונינות לזהות את מועד הביוץ באופן מדויק יותר, יכולות להסתייע בכמה שיטות:

 

חום השחר: מדידת חום השחר היא השיטה הוותיקה מכולן. האישה צריכה מדי יום, מתחילת המחזור, למדוד את חום גופה מיד אחרי שהתעוררה, עוד לפני שקמה מהמיטה. צפוי שאחרי הביוץ יעלה חום הגוף בכחצי מעלה. הדבר נובע מכך שאחרי שהתרחש ביוץ, הזקיק הפך להיות 'גופיף צהוב', שמפריש פרוגסטרון, הורמון שתפקידו לתמוך בהשרשת העובר ובהמשך בהריון המתפתח.

 

לדברי פרופ' זיידמן, זוהי שיטה פשוטה וזולה, אך יעילותה מוגבלת מאחר שהעלייה בטמפרטורת הגוף מתרחשת בדרך כלל רק אחרי הביוץ, לעיתים אפילו כמה ימים אחר כך. כדי להשיג הריון אנו מנסים דווקא לזהות את הימים שקודמים לביוץ.

 

בנוסף, מסביר פרופ' זיידמן, אצל חלק לא מבוטל מהנשים, ובמיוחד אלה שסובלות מקושי להרות, לא מוצאים שום קשר בין מועד הביוץ לשינויים היומיומיים בחום הגוף. כך שעבור נשים רבות מדידת חום השחר גורמת יותר לטרדה מאשר לתועלת.

 

הפרשת ריר: שיטה שמתבססת על מעקב אחרי השינויים שחלים לאורך החודש בריר המופרש על ידי צוואר הרחם. בערך 5-6 ימים לפני הביוץ, הזקיק שמתפתח בשחלה מפריש כמויות עולות של אסטרוגן. תחת השפעת הורמון זה מפריש צוואר הרחם כמויות גדולות של ריר צלול, חלקלק ונמתח, בעל צמיגות נמוכה. תכונות אלה מסייעות לזרע לשרוד בריר הצוואר ולחדור לרחם. אחרי הביוץ, הזקיק בשחלה יהפוך לגופיף צהוב ויפריש פרוגסטרון שבהשפעתו יופרש ריר מועט, צמיג ועוין לזרע, שימנע את חדירתו לרחם. פרופ' זיידמן: "נשים רבות מצליחות לזהות את השינויים שחלים לאורך המחזור בריר המופרש לנרתיק. כך יש בידן שיטה יעילה למדי לזהות מתי מועד הביוץ מתקרב ואף מתי הוא כבר התרחש. שיטה זו אגב שימושית גם למניעת הריון על ידי זיהוי 'הימים הבטוחים' שבהם הסיכוי להרות נמוך".

 

ערכות ביוץ: הערכה שנמכרת ללא מרשם בכל בתי המרקחת, ומכילה מקלונים לזיהוי בשתן של הורמון ההצהבה (LH) שגורם לביוץ. השימוש בערכה לזיהוי הביוץ דומה לשימוש בערכות הביתיות לבדיקת הריון. כשמתקרב מועד הביוץ המשוער, על הנשים לבדוק כל יום את השתן בעזרת המקלונים. כשמופיע במקלון הקו שמסמן את הפרשת הורמון ההצהבה, ניתן להניח שהביוץ יתרחש כעבור כ-24 שעות (טווח של 16 עד 48 שעות). החיסרון של השיטה, אומר פרופ' זיידמן, הוא העלות הלא מבוטלת של הערכה, במיוחד עבור נשים שהמחזור שלהן לא סדיר ואז מספר ימי הבדיקה עד לזיהוי הביוץ גדול.

 

דגימת רוק: השיטה מסתמכת על העובדה שרמות האסטרוגן עולות ככל שהביוץ קרב. בהשפעת האסטרוגן ריכוז המלח (נתרן כלוריד) ברוק עולה, וכאשר הרוק מתייבש ניתן להבחין בגבישי מלח בעלי צורה אופיינית דמויית עלה. השיטה מחייבת לקנות מכשיר דמוי מיקרוסקופ קטן (baby maybe) שמסייע בזיהוי השינוי ברוק. אסור לאכול או לשתות כשעתיים לפני בדיקת הרוק.

 

לדברי פרופ' זיידמן, אמינותה של השיטה טובה ויתרונה בכך שהיא מזהה את הימים שלפני הביוץ, ומורה לזוג מתי הם צריכים להתחיל לקיים יחסים תכופים יותר. החיסרון, שוב, הוא בעלות הגבוהה של המכשיר.

 

תזמון יחסי המין

 

זוגות רבים שמנסים להרות משקיעים אנרגיה רבה בתזמון הסקס, עם דיוק מתמטי, על פי מועד הביוץ של האישה. באופן תיאורטי, זה הגיוני. מחקרים שנערכו לאחרונה הראו שחלון ההזדמנויות לזרע להפרות את הביצית הוא די קטן: ארבעה עד חמישה ימים לפני הביוץ וביום הביוץ עצמו. אחר כך הסיכויים להיכנס להריון במהלך המחזור הזה צונחים לכאפס. ולכן המפתח יהיה לקיים יחסי מין בתדירות גבוהה בחמשת-ששת הימים האלה.

 

אבל לתזמון המדויק הזה יש גם חסרונות, בעיקר בגלל שהגוף לא תמיד פועל כמו שעון שווייצרי. אפילו אם המחזור של האישה סדיר, הביוץ יכול להתרחש בכל יום בחודש. כך שאם אתם מקיימים יחסי מין ביום שבו אתם חושבים שהאישה מבייצת, ואתם טועים במספר ימים, אתם עלולים לפספס.

 

"מחקרים עדכניים מורים שהסיכוי הגבוה ביותר להשגת הריון הוא כאשר מקיימים יחסי מין יום-יומיים לפני הביוץ", אומר פרופ' זיידמן. "מאחר שהזרע יכול לשרוד עד שישה ימים בתוך ריר צוואר הרחם, הרי שניתן לקדם את הכניסה להריון גם אם מקיימים יחסים כחמישה ימים לפני הביוץ וביום הביוץ עצמו. מאחר שהמועד הטוב ביותר עבור הזרע להפרות את הביצית הוא 2-6 שעות אחרי הביוץ, הרי שקיום יחסים בימים שאחרי הביוץ כבר לא יועיל בדרך כלל להשגת הריון. לפיכך חשוב מאוד להעריך במדויק מתי הביוץ עומד להתרחש".

 

תדירות יחסי המין

 

אצל זוגות עם פריון תקין לכאורה, שיודעים בסבירות גבוהה מתי יתרחש הביוץ, נראה שעדיף לקיים בתקופה הפורה יחסי מין מדי יום. הדבר עדיף על קיום יחסים בתדירות נמוכה יותר, מאחר שכל יום של קיום יחסים מעלה את הסיכוי להשגת הריון. פרופ' זיידמן: "ריכוז הזרע יורד אמנם עם העלייה בתכיפות קיום יחסי המין, אך אצל מרבית הגברים הירידה בספירת הזרע לא מגיעה לסף שמפחית את התועלת שבקיום יחסים מדי יום. עד כה לא נבדק אם יש אמת בטענה שעדיף שגברים עם נתוני זרע חלשים יקיימו יחסים לעיתים פחות תכופות".

 

מאידך, מאחר שספירת הזרע מגיעה לשיאה אחרי התנזרות של כחמישה ימים, יש היגיון בהמלצה שזוגות יימנעו מקיום יחסים בחמשת הימים שקודמים ל'חלון הפורה'. באופן תיאורטי הדבר ישפר את נתוני הזרע בעת קיום היחסים בימים שלפני הביוץ, למרות שגם תועלת זו טרם הוכחה במחקרים מבוקרים.

 

ובאיזה תכיפות כדאי לקיים יחסים אם מועד הביוץ אינו ידוע? פרופ' זיידמן: "יחסי מין בתדירות קבועה, כל שניים-שלושה ימים, אמורים לתת חשיפה מספקת של הביצית לזרע, גם כאשר מועד הביוץ אינו ידוע. עם זאת, עבור זוגות רבים נוח יותר לקיים יחסים בתדירות גבוהה סביב מועד הביוץ המשוער, מאשר לקיים יחסים לאורך שבועות בתדירות קבועה".

 

תנוחות מומלצות?

 

אין משמעות רבה לתנוחה שבה מקיימים יחסי מין, כל עוד הגבר פולט את הזרמה בנרתיק. עבור האישה יש היגיון אחרי קיום יחסים לשכב על הגב עם ברכים מקופלות במשך 15-20 דקות, כדי לאפשר לזרמה מגע טוב עם צוואר הרחם כך שיותר זרע יוכל לחדור לתוך הרחם.

 

בן או בת?

 

קיים מיתוס שלפיו ניתן להשפיע על מין העובר תוך ניצול ההבדלים בתכונות תאי הזרע הזכריים והנקביים. פרופ' זיידמן: "הטענה היא שניתן להעלות את הסיכוי להריון עם בן על ידי קיום יחסי מין אך ורק ביום הביוץ, ובתנוחה המאפשרת חדירה עמוקה מאחור, שתבטיח שפיכת זרע בסמוך לצוואר הרחם. לעומת זאת, אמורים להשיג יותר הריונות עם בת על ידי קיום יחסים בתדירות גבוהה עד יומיים-שלושה לפני הביוץ, ובתנוחה פנים אל פנים שבה החדירה של הגבר שטחית". ואולם, מסביר פרופ' זיידמן, המחקרים מורים ששיטה זו משיגה את המין המבוקש בכמחצית מהמקרים, כך שאין הרבה תועלת מעשית ביישומה. לעיתים יישום השיטה עלול דווקא להפריע להשגת הריון, לאור העובדה שהסיכויים הטובים ביותר להריון הם דווקא בקיום יחסים תכופים בימים שלפני הביוץ.

 

 

 

גורמים שמשפיעים לרעה על האפשרות להרות

 

  • עישון: "העישון אצל שני בני הזוג קשור לירידה בסיכוי להשגת הריון וגם בשיעור גבוה יותר של הפלות עצמוניות (טבעיות) ובמומים חמורים בעובר, כמו שפה או חך שסועים", אומר פרופ' זיידמן.

 

  • משקל: עודף משקל משמעותי או רזון קיצוני מפריעים לביוץ הסדיר.

 

  • גיל: אחרי גיל 30 הסיכויים של האישה להרות בכל חודש נתון פוחתים, והם יורדים עוד יותר עם הגיל, כאשר הם צונחים באופן תלול בשנות ה-40.

 

  • מחזור לא סדיר: מחזור לא סדיר מקשה לדעת מתי האישה מבייצת, מה שמקשה לדעת מתי המועד האידיאלי לקיים יחסי מין.

 

  • משך הזמן שמנסים להרות: אם לא נכנסתם להריון אחרי שנה, סימן שהסיכויים שלכם להיכנס להריון פחותים.

 

מתי יש לפנות לבירור ולטיפול בשל קושי להרות

 

זוגות בריאים, ללא גורמי סיכון לאי פריון, שלא משיגים הריון תוך שנה של קיום יחסים, מומלץ שיפנו למומחה לפריון לקבלת ייעוץ. יש הממליצים לזוגות שהקפידו על קיום יחסים מתוזמנים, בהתאם למועד הביוץ, לפנות לקבלת ייעוץ כבר אחרי שישה חודשים. מאחר שהגרם בעל ההשפעה המשמעותית ביותר על הסיכוי להרות הוא גיל האישה, מקובל להמליץ לנשים בנות 35 ויותר, שמתקשות להרות, לפנות בשלב מוקדם יותר לקבלת ייעוץ וטיפול.

 

מידע נוסף ניתן לקרוא באתר 'בייבי פור יו'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
רוצות להכנס להריון? חשוב להבין את מחזור הביוץ שלכן
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים