יפן: ילדים יסומנו בתגי זיהוי
שר התקשורת היפני הודיע כי בקרוב יחל בעיר אוסאקה ניסוי במסגרתו יסומנו ילקוטיהם של ילדי בית ספר יסודי בעיר בתגי RFID, באמצעותם ניתן יהיה לעקוב אחרי הילדים ולאתר אותם במקרה של היעלמות. למרות היתרונות, ארגוני פרטיות מתנגדים לטכנולוגיה, וחוששים שהיא תאפשר לגופים מסחריים לעקוב אחר צרכנים בכל מקום
הרשויות היפניות הודיעו ביום חמישי על התחלת ניסוי במסגרתו יסומנו ילקוטיהם של תלמידי בית ספר יסודי בעיר אוסאקה בתגי RFID, לצורך איתורם במקרה שילכו לאיבוד, כך מדווח אתר Silicon.com.
שר התקשורת היפני מסר כי המכשירים שתפקידם לקרוא את השבבים ימוקמו בשערי בית הספר כמו גם בנקודות שונות בשטח שסביבו, וכך ינוטרו תנועות הילדים. השבבים עצמם יוצמדו לילקוטים, תגי זיהוי או פריטי לבוש שונים. המערכת תאפשר להורים לקבל עדכונים שוטפים לגבי מצב ילדיהם, בדואר האלקטרוני או ב-SMS.
בחודש שעבר הכריזה גם הנהלת פארק השעשועים "לגולנד" שבדנמרק על נקיטת צעדים דומים. במסגרת פרויקט Kidspotter יענדו כל הילדים שייכנסו לפארק צמיד ובו מוטמע שבב RFID, כך שבמקרה והם יאבדו בשטח הפארק - יוכל הצוות במקום לאתרם במהירות ולעדכן את הוריהם ב-SMS לגבי מקום הימצאם.
התנגדות בקרב ארגוני פרטיות
אם תצליח תוכנית ה-Kidspotter העתידית, היא תשולב גם בגני שעשועים אחרים של הרשת. אולם מומחים לטכנולוגיה טוענים כי מדובר בכלל בתרגיל שיווקי, שנועד לאפשר להנהלת הפארק לראות בדיוק היכן, כמה זמן ומתי מבלים הילדים בכל מתקן.
הטכנולוגיה עצמה מעוררת התנגדות בקרב גופי הגנה על הפרטיות, הטוענים כי היא מאפשרת לעקוב אחר צרכנים גם ללא ידיעתם, באמצעות תגים שיוטמעו במוצרים או במקומות שונים כמו קניונים, שלטי פרסומת ומוצרים שונים. ארגוני ההגנה על פרטיות טוענים, כי רק מאמץ משותף ושקיפות מצד יצרני התגים והסוחרים יוכלו להביא לשימוש נבון בטכנולוגיה.
מומחים מעריכים כי תגי RFID טרם בשלו לשימוש מסחרי המוני, והטכנולוגיה סובלת מבעיות כמו חוסר תאימות בין יצרנים, הפרעות תקשורת ושינוי בהרגלי העבודה.
מה זה RFID?
תגי RFID משמשים לצורך סימון ובקרה על מוצרים, בדרך כלל בסופרמרקטים, שדות תעופה, חברות משלוחים וכדומה, אולם היצרניות מנסות עתה למצוא להם גם שימושים חדשניים יותר על מנת להפיק רווחים גבוהים יותר מטכנולוגיית המעקב הזו.
תגי RFID (או Radio Frequency Identification) אמורים להחליף את הברקוד המוכר, המופיע על גבי אריזות של מוצרים מכל סוג. מדובר בטכנולוגיה המבוססת על תגים קטנים המורכבים ממשדרי רדיו זעירים ומיוצרים עם אות זיהוי יחודי. את התגים ניתן לשתול כמעט בכל מקום, החל מאריזת קרטון וכלה בדף נייר.
בתוך כל תג משולב מספר זיהוי ייחודי מוצפן, שאותו מסוגל מכשיר הקריאה/סקירה לזהות, בטווח של עד שני מטרים, כאשר תגים בעלי עוצמת שידור חזקה יותר, שעלותם גבוהה בהרבה, מסוגלים לשדר עד 30 מטרים. על מנת למנוע בעיות אבטחה, הקורא מחליף תדרים באופן אקראי.
בין הדוגמאות לשימושים עכשוויים בתגי RFID ניתן למצוא את הרכבת התחתית בלונדון, המספקת לנוסעים קבועים כרטיסים חכמים בהם מוטמע שבב RFID, המאפשרים חיוב של הנוסע באמצעות שידור רדיו. התגים משמשים גם לסימון מוצרים ברשת הכולבו וולמארט (באופן ניסיוני), במנגנוני נעילה של מכוניות, חברת הטיסות האמריקנית דלתא ועוד.
RFID. יעיל אך בעייתי
מומלצים