שרון איים בבחירות; שלום תקף: "אל תמשכן את הליכוד"
ראש הממשלה הטיל פצצה פוליטית בישיבת הסיעה: "אם לא תתמכו בי, או שתורחב הקואליציה - ניאלץ ללכת לבחירות". בישיבת הסיעה תקף השר שלום את העבודה ושינוי, וקרא לצרף את החרדים. פרס בישיבת סיעת העבודה: לא אסלח לעצמי אם בגלל היסוסים, ההתנתקות לא תצא לפועל. המטרה שלנו היא לשנות את הממשלה ואת קווי היסוד
"או שכולם יתמכו בממשלה, או שנצטרך להרחיב את הקואליציה. ואם לא רוצים לא את זה ולא את זה - נצטרך ללכת לבחירות". כך, תוך שימוש באיום המפורש בפעם הראשונה, הזהיר אחר הצהריים (יום ב') ראש הממשלה, אריאל שרון, את חברי סיעת הליכוד.
מדובר למעשה בפצצה פוליטית שמטיל שרון. במערכת הפוליטית תוהים האם ראש הממשלה ביקש להרגיע את הרוחות בקרב "המורדים" במפלגתו, המתנגדים לממשלת אחדות - או שהוא אכן מתכוון להוביל למהלך כזה. כבר לפני שבועות אחדים אמרו מקורבי שרון ל-ynet כי אם לא יצליח להקים קואליציה עם העבודה, יהיה חייב ללכת לבחירות.
שרון הדגיש היום לראשונה באופן מפורש: "ההתנתקות תבוצע כפי שאמרתי. אבל חברי הקואליציה לא יכולים שלא לתמוך בנו באי אמון. זה לא יכול להימשך, ואם זה נמשך כך, זה מעמיד אותי במצב שמחייב אותי להקים קואליציה אחרת. האפשרויות הן או שכולם מצביעים למען הממשלה - או להרחיב את הקואליציה. אם לא עושים לא את זה ולא את זה - נצטרך ללכת לבחירות".
ראש הממשלה הבהיר: "עמדתי היא שהקואליציה הנוכחית היא טובה ביותר מבחינתנו, והייתי שמח להמשיך לעמוד בראש הקואליציה הזאת. אבל יש לנו בעיה אחת: מצד אחד רוצים לשמור על הקואליציה, אך לא תומכים בממשלה בהצבעות אי אמון, זה לא יכול לפעול יחד. אם חושבים כמוני, חייבים כל חברי הסיעה לתמוך באי אמון".
"אי אפשר למשכן את הליכוד"
שר החוץ, סילבן שלום, שהוזכר כמי שעלול לאבד את כסאו לטובת שמעון פרס, תקף בישיבה את צירוף העבודה: "זו לא אחדות אלא ממשלת פיצול. זה יפצל ויקרע את העם. חטאנו כבר בהעדפת שינוי על ש"ס. כעת יש עוד חלופות וחובה למצותן. אי אפשר למשכן את הליכוד. אתה לא יכול, אדוני ראש הממשלה, בגלל נושא ההתנתקות, כאשר תאריך הביצוע הוא עוד 8 חודשים - ללכת לאחדות. יש עוד אופציות".
ושלום פירט: "עם 40 חברי ליכוד, 16 דתיים פלוס חברי הכנסת נודלמן ודוד טל אפשר להמשיך עם הממשלה הזאת, אחר כך נבדוק. לא צריך את שינוי, הם החטא הקדמון שלנו. זה נראה כאילו טומי קיבל 40 מנדטים, ולא אנחנו".
"צריך לתת יד לאגודה ולש"ס", אמר שלום, "הן המפלגות שתמיד היו איתנו. ואם שינוי לא רוצים - שלא יישארו. יש אפשרות לקואליציות אלטרנטיביות. קיימתי שיחות עם ח"כים ורבנים, ואני אומר לכם שיש עוד פתרונות. צריך להיות ברור לכולם - את הממשלה הנוכחית אי אפשר להפיל. אנחנו לא צריכים להיות שבויים בתוצאות הצבעות האי-אמון, אשר טובות לסטטיסטיקות בלבד. נזכיר לכולם מה עשינו בתקופה שנתניהו היה ראש ממשלה. פשוט לא באנו להצבעות. נו, וקרה משהו?"
שרון הגיב: "מה אתה סופר את החרדים? הם לא אופציה. דיברתי עם יהדות התורה במישרין ועם ש"ס בעקיפין, והם לא מוכנים להיכנס לקואליציה עם שינוי. אני יודע שהחברים מודאגים. אני לא הכי מתלהב מאופציית האחדות".
שלום טען כי מניעיו של שמעון פרס שקופים: "מדוע אתם חושבים שהוא יצא נגד הקפיטליזם החזירי של נתניהו? כי הוא בונה עצמו להתמודדות מול אהוד ברק. הוא רוצה לגזור את הקופונים עכשיו, כאשר הוא יכניס שינויים בתקציב 2005".
פרס לחבריו: המטרה היא לשנות ממשלה
ואילו יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שמעון פרס, סיפר לחברי סיעתו אחר הצהריים אודות פגישתו הבוקר עם ראש הממשלה, שבה סוכם על תחילת המשא ומתן להצטרפות מפלגת העבודה לממשלת שרון.
פרס הדגיש כי מבחינתו, "לא אסלח לעצמי אם בגלל היסוסים שלנו תוכנית ההתנתקות לא תצא לפועל. הנזק למדינה יהיה אדיר. זה היה ונשאר השיקול המרכזי. טובת המדינה".
לגבי ההצטרפות, אמר: "זה לא לשנות ממשלה - אלא לשנות מדיניות, ולשם כך צריך לשנות ממשלה. אין כאן חגיגה של חלוקה מחדש של תיקים. אנחנו לא מצטרפים לממשלה קיימת ולקווי יסוד קיימים, משום שכל צד יוכל להעלות את הנושאים המקובלים עליו".
יו"ר העבודה סיפר כי העלה בפגישה את סוגיית הפיצויים למתנחלים שיפונו, ושמע משרון הסכמה לכך שיש לפצות מיידית כל מי שיסכים לעזוב טרם הפינוי המתוכנן.
הפגישה הבוקר במעון ראש הממשלה בירושלים התקיימה בארבע עיניים ונמשכה כשעה ורבע. ראש הממשלה הודיע לפרס רשמית על רצונו לפתוח במשא ומתן עם מפלגת העבודה, על כניסתה לממשלה וביקש שהמשא ומתן ייפתח "בהקדם".
פרס הציג בפני שרון את תנאיו "ההיסטוריים" לממשלת אחדות: לוח זמנים מפורט לקידום מהלך ההתנתקות, תיאום עם הרשות הפלסטינית והתחלת מהלך לחידוש המשא ומתן המדיני עם הפלסטינים.
בעקבות הפגישה, יכנס מחר פרס את לשכת מפלגת העבודה, כדי לקבל החלטה בנושא הקמת צוות המשא ומתן. בסביבתו אמרו כי נושא התיקים שיוצעו למפלגת העבודה לא נידון כלל בפגישה.
בשמאל תקפו הבוקר בחריפות את תחילת המגעים. יו"ר "יחד", יוסי ביילין, אמר כי "כניסת פרס לממשלת שרון היא שגיאה בלתי נסלחת. פרס עשה את שגיאת חייו בפברואר 2001 כשהצטרף לממשלת שרון הראשונה ואפשר בכך את הריסת מורשת רבין בידי ממשלת ימין".
לדבריו, "הוא מגיע לממשלה הזו כשכוחו פחות ממחצית כוחו של הליכוד והוא יודע שלא יוכל להשפיע עליה. לא חייבים לשבת בממשלה כדי לסייע בהתנתקות".
חברי הכנסת עמיר פרץ ויולי תמיר מהעבודה, שנפגשו הבוקר בכנסת כדי לתאם את שיתוף הפעולה ביניהם נגד ממשלת האחדות, סיכמו להמשיך ולפעול בנושא. ח"כ תמיר אמרה ל-ynet: "אנחנו חושבים שכניסה לממשלה תימנע מהמדינה אלטרנטיבה דמוקרטית ראויה לשלטון הליכוד".