הבית בעין חוד
במסעדת "הבית" בעין חוד, כפר ערבי קטן ליד עין הוד שבכרמל, תמצאו המון סלטים טעימים וטעימים פחות, מלוחייה נהדרת ואוויר צלול
זה התחיל במרק עדשים מתובל היטב בלימון וכוסברה שנלגם עד תומו והמשיך בעשרות סוגי סלטים חמים וקרים (מחומס מצויין, דרך חצילים ועד חריף), וגם עלי גפן חמצמצים וכרוב ממולאים באורז משובח.
"הבית" הוקמה לפני חצי שנה בסך הכל, בקומה השנייה שבביתו של מובארק אבו-אל-היג'ה, "תמיד בישלו אוכל טוב אצלנו במשפחה וחשבנו שכדאי לפתוח פה מקום שיסביר לעם ישראל שאוכל מזרחי בלדי, רחוק מאוד מלהיות חומוס-צ'יפסלט".
הגענו לשם בשבת בצהריים בנסיעה זהירה מאוד. עין חוד, שהיה עד לפני עשר שנים אחד מן הכפרים הלא-מוכרים על ידי מדינת ישראל, הוכר בינתיים אך עדיין חסרה לו דרך הגיונית. הוא ממוקם בתוך הכרמל, מעל בתי עין הוד וניר עציון. אין שלט מכוון והנסיעה כולה היא על דרך כורכר המתחלפת לדרך בטון עמוסת עליות בזוית משונה, ירידות ובקיעים. דקות ארוכות של נסיעה בתוך שמורת הכרמל הפגישו אותנו עם צמחייה ירוקה, עדרי פרות ואפילו צבוע אחד מבולבל. תחושה חזקה של חוצלארץ עוטפת את הנוסעים בדרך הזו.
בקצה ההר שוכן הכפר, 250 איש כולו, מבודד ושונה. נעצרנו ליד השלט הפרוביזורי ונכנסנו אל הבית. הנוף הנשקף מחלונותיה הפתוחים של קומת המסעדה (כל היער, עד הים) שווה את הנסיעה ואיתו גם הרוח הנושבת קלילה באמצע יולי מחניק. אין מזגן כיוון שהאינסטרומנט הכה-חיוני הזה מיותר כאן לגמרי.
בשני חדרים גדולים פתחה המשפחה מספר שולחנות עטופים מפות צבעוניות עליהן המתינו צלחות לבנות וכוסות שתייה קטנות. הכל ביתי ונעים ופשוט. אל השולחן הגיעו קנקן מים קרים וגם קנקן פטל תמוה. יין אין וגם לא תפריט. כל מה שמנפק המטבח באותו יום מוגש לשולחן. בני הבית הם גם המלצרים והשירות איטי, אך קשוב וחינני.
תוך דקות מלאו את שהשולחן פנכות קטנות של סלטים: צלחת חומוס מצויינת, כדורי פלאפל מעולים, חצילים פיקנטיים קלויים על האש, סלט עגבניות אכזרי בחריפותו, סלט חומוס עם בוטנים וקשיו, סלט תפוחי אדמה עם טחינה וירקות, סלט בורגול ועדשים - בינוני ומטה, בצל מטוגן ברוטב שמן זית מצוין. לעומת זאת, הזיתים שצורפו היו נטולי טעם אוטנטי (כאילו הוצאו זה עתה מן הקופסה) ומיותרים לגמרי, כמוהם גם סלט הירקות הלא-לגמרי-מושקע.
כאילו לא די בכמות האוכל, הגיעה לשולחן גם במיה קטנטונת וטרייה שצפה לה בתוך רוטב עגבניות, פלפל אדום גדול ממולא באורז - מנה חביבה אך נטולת יחוד, סלט חצילים חם ומעניין והיהלום שבכתר, לטעמי כמובן, מלוחייה משובחת שהוגשה חמה, מתובלת בשמן זית וממלאת את הפה בטעם לא מוכר המזכיר תרד נימוח.
זה שישב מולי, קרניבור ידוע, נהנה מאוד גם מצלחת עליה נחו שני רבעי עוף מתובלים שניצלו צלייה איטית מאוד ושכבו על מצע אורז צהוב , שקדים וצנוברים. הוא גם ניקר קשות ב"מנסף" , תבשיל בשר כבש על מצע אורז ושקדים מתובל במי ורדים וקינמון.
לקינוח הוגש לשולחן אבטיח קר ומתוק, תמרים וגם קפה שחור חזק ובלתי נמנע.
ישבנו שם שעתיים נהנים מהאוכל והנוף והאוויר הנקי ומקשיבים למוסיקה בערבית שהדהדה באוזנינו. ההפתעה הגדולה הגיעה בסוף: כל האוכל הזה עלה 75 שקל לאדם.
מסעדת "הבית", עיון חוד. יש להזמין מקום מראש בטלפון: 04-8397350, או 064-606343.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 4, בין צומת פרדיס לעתלית עד לשלט המכוון אל עין הוד. עולים ישר בכביש עד שזה מסתיים מימין בכניסה לניר עציון ומשמאל לפנימית ימין אורד. בצומת הזו בדיוק שביל כורכר רחב עליו עולים (אפשר גם ברכב פרטי) ונוסעים עם הדרך עד לעין חוד.