אבו עלא "נחוש להתפטר"; הפגנות בעזה נגד השחיתות
יו"ר הרשות לא קיבל את מכתב ההתפטרות של ראש ממשלתו, שהזהיר: "יש אסון ביטחוני אמיתי ברצועה, אנרכיה שכמותה לא ראינו מעולם". ביום שני יודיע ראש הממשלה האם התרצה. לפי מקורבו, השר ג'מאל שובאכי, הראיס ייאלץ לחפש לו מחליף. בינתיים הוא הדיח את הגנרל ראזי ג'באלי שנחטף ושוחרר, ומינה את בן-דודו למפקד הביטחון הלאומי. ברצועה פרצו הפגנות המוניות נגד המינוי וגם גדודי אל-אקצה מוחים: "הוא סמל השחיתות". הלילה: חמושים הציתו את עמדת הביטחון הפלסטיני בחאן יונס
האנרכיה ברשות הפלסטינית: חמושים פלסטינים תקפו הלילה (יום א') עמדה של הביטחון הפלסטיני בחאן יונס שברצועה. את העמדה איישו שוטרים ואנשי ביטחון מטעמו של מוסא ערפאת. החמושים הציתו את העמדה ואנשי הביטחון נאלצו להימלט מהמקום.
אתמול הגיש ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, מכתב התפטרות ליו"ר הרשות, יאסר ערפאת, בעקבות גל החטיפות ברצועה והכאוס ששורר בה. "המצב הנוכחי הוא אסון שאין דומה לו, ואי אפשר לעבור על כך לסדר היום", אמר אבו עלא לפני פגישתו עם ערפאת.
הממשלה הפלסטינית התכנסה לדון במצב הקשה ברצועה, לאחר שאבו עלא איים להתפטר בהופיעו בפני ועדה של המועצה המחוקקת: "יש אסון ביטחוני אמיתי ברצועה, אנרכיה שלא ראינו מעולם. היו ניסיונות לפתור את הבעיה, אבל הם נכשלו", הסביר.
בתום דיון בן מספר שעות הוחלט כי הממשלה הפלסטינית תשוב ותתכנס ביום שני, ועד אז ישקול אבו עלא אם להתעקש על התפטרותו. מקורבו ג'מאל שובאכי, המשמש כשר לענייני שלטון מקומי ברשות, אמר כי ראש הממשלה נחוש ללכת הביתה. דרישותיו העיקריות: האצת הרפורמות, מינוי שר פנים ואיחוד מנגנוני הביטחון לשלושה, בהתאם לדרישות המצרים והמתחייב מ"מפת הדרכים".
התרגיל של ערפאת
על הדרישה העיקרית, איחוד המנגנונים, ענה היום ערפאת באופן חלקי, בצו מיוחד שהוציא. בעקבות המשבר הקשה, הוא ביצע "תרגיל" פוליטי ומינה את בן-דודו, מוסא ערפאת, לתפקיד מפקד הביטחון הלאומי (הצבא הפלסטיני), בנוסף לתפקידו כמפקד המודיעין הצבאי בעזה. בכך יהפוך מוסא ערפאת לסמכות הביטחונית העליונה ברצועה.
מוסא ערפאת יחליף את עבד אל רזאק אל-מג'יידה, שכיהן עד כה בתפקיד. גדודי חללי אל-אקצה, הזרוע הצבאית של הפתח, מיהרו לפרסם הודעה נגד המינוי וטענו שמוסא ערפאת הוא "סמל השחיתות".
במקביל, פרצו ברחבי הרצועה הפגנות המוניות נגד המינוי, בהן השתתפו אלפים שצעדו לעבר המועצה המחוקקת, ירו באוויר וקראו: "לא לשחיתות, כן לרפורמות". סמיר אל-משראווי, פעיל פתח, קרא לערפאת "לא להחליף שחיתות בשחיתות גדולה אף יותר".
בנוסף, מינה יאסר ערפאת את גנרל סאאב אל-עג'ז למפקד המשטרה, במקומו של הגנרל ראזי ג'באלי. ערפאת דחה תחילה את התפטרותו של ג'באלי, שהוגשה מיד לאחר ששוחרר מידי חוטפיו, אולם היום מינה לו מחליף.
מצב חירום בגלל החטיפות
המועצה הפלסטינית לביטחון לאומי הכריזה בסוף השבוע על מצב חירום בשטחי רצועת עזה, בעקבות גל חטיפות. צה"ל אוסר על כניסת אזרחים ישראלים, ובכללם עיתונאים, לרצועת עזה.
אתמול בצהריים שוחרר מפקד מנגנון התיאום והקישור בדרום רצועת עזה, הקולונל חאלד אבו אל-עלא. אל-עלא נחטף אתמול כשהיה בדרכו מחאן יונס לעיר עזה על ידי חמושים פלסטינים שפוטרו לא מכבר מהמשטרה הפלסטינית. אל-עלא סירב להשיב להם את משרותיהם.
בערב שבת שוחררו ארבעת האזרחים הצרפתים שנחטפו, קצין פלסטיני בכיר נחטף וגורלו אינו ידוע, ומפקד המשטרה הפלסטינית ברצועה, ראזי ג'באלי נחטף ושוחרר כעבור שעתיים.
בתגובה לאירועים הודיעו מפקד הביטחון המסכל הפלסטיני ברצועה, ראשיד אבו שבאכ, ומפקד המודיעין הצבאי הפלסטיני ברצועה, אמין אל הינדי, ליו"ר הרשות יאסר ערפאת על התפטרותם. הם טענו כי מדובר במחאה על כך שהוא אינו נענה לבקשותיהם לשים קץ לאנרכיית הנשק ברצועת עזה, ומצר את צעדיהם במאבק בארגוני הטרור. נראה שההתפטרויות לא התקבלו.
"זו ההוכחה שצריך תוכנית חד-צדדית"
בירושלים עוקבים אחר האירועים ברשות הפלסטינית. מלשכת ראש הממשלה שרון נמסר כי "שוב הוכח שאין פרטנר פלסטיני, ולכן אין מנוס מתוכנית חד-צדדית".
גורמים מדיניים אמרו ל-ynet: "היה ברור שתוכנית ההתנתקות תביא לזעזועים בחברה הפלסטינית, אך ייתכן שמעז ייצא מתוק. המאבקים על מי ישלוט כשצה"ל ייצא מבטאים ערעור על מעמדו של ערפאת. עצם העובדה שחולקים על חלק מהחלטותיו וקמות קבוצות בעלות סדר יום משלהן, מעידים על כך. ייתכן שהמצרים, לאור העובדה שמדובר בבעיה פנים פלסטינית, ייכנסו לעובי הקורה וינסו לסייע".
שר המדע, מודי זנדברג, אמר כי "המהומות ברשות הפלסטינית הן הוכחה נוספת לכך שערפאת ממשיך למשוך בחוטים ולמנוע סמכויות מהגורמים המתונים. ערפאת היה ונותר מכשול לשלום בעצם קיומו".
יו"ר יחד, יוסי ביילין, אמר: "קריסת הרשות מאיימת על ישראל ועל הפלסטינים. היום מסתבר עד כמה מוטעית היתה מדיניות שרון להרוס את תשתית הרשות, כי החלופה לרשות היא אנרכיה והשתלטות כנופיות. לפני שיהיה מאוחר מדי, יש לחדש מיד את הדיאלוג עם מנהיגי הרשות ועם אבו עלא, כדי לתאם את הנסיגה מעזה ואת המשך המו"מ להסכם קבע".