עשור לפיגוע בבואנוס איירס: 'הקהילה לא שבה לעצמה'
בארגנטינה ובישראל התייחדו עם זכר 85 החללים בפיגוע בבניין הקהילה היהודית. עשר שנים אחרי, משפחות הקורבנות לא שוכחות לרגע ומאשימות: הממשלה בבואנוס איירס לא עשתה די
בבואנוס איירס ובירושלים ציינו היום (א') 10 שנים לפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס, בו נהרגו 85 בני אדם ונפצעו מאות.
בטקס הזיכרון בבואנוס איירס השתתפו יותר מ-15 אלף איש, ביניהם נשיא ארגנטינה, שרי הממשלה, ראש העיר, מושל המחוז ומשפחות ההרוגים. באי הטקס עמדו דקת דומיה לזכר ההרוגים וקראו את שמותיהם.
רבים מבני המשפחות נשאו שלטים בגנות הממשלה, שלדבריהם לא עושה די כדי לאתר את האחראים למעשה, גם לאחר עשור. מנהיגי הקהילה היהודית דורשים, כי יחלו במאמצי חקירה מחודשים בעניין, כדי לאתר את מי שעמדו מאחורי הפיגוע הרצחני.
מריו סובול, פעיל באמי"ה, ארגון הגג של יהודי בואנוס איירס, אמר ל-ynet: "אנחנו מקיימים טקס זיכרון כל שנה, אבל השנה היה טקס מרשים ונוגע ללב במיוחד. אני זוכר טוב מאוד את הפיגוע הנוראי הזה. הייתי בדרכי לפגישה בבניין, ושמעתי בחדשות במכונית שהיה פיצוץ. מיד הגעתי לבניין וראיתי את הזוועה. הכל היה הרוס וחיפשו אנשים לכודים. זה היה אסון גדול. הקהילה היהודית בעיר לא היתה אותו הדבר אחרי זה. זו היתה מכה גם ליהודים אבל גם לארגנטינאים".
לדברי סובול, "בשנים האחרונות שקט פה. גל האנטישמיות, שאנחנו שומעים עליו בכל העולם, לא הגיע לפה, למזלנו. יש בקהילה 200 אלף יהודים ואנחנו מקיימים פה חיים מלאים: בתי ספר, בתי כנסת, חגים ופעילויות. ברוך השם, שקט פה".
אברהם קאול, יו"ר הארגון, אמר בבואנוס איירס: "מדובר במקרה מביך. עשר שנים מתנהלת חקירה שלא נושאת פרי, מעידות על עד כמה חלשה המדינה שלנו".
השבוע הודיעה ממשלת ארגנטינה, כי תשכור 15 חוקרים פרטיים כדי לברר פרטים נוספים על הפיגוע ומבצעיו.
אני זוכר את הפיגוע כאילו היה אתמול
דוד סטרים, בן 25, הגיע לארץ במסגרת פרוייקט "תגלית", דרכו מגיעים לארץ מאות אלפי סטודנטים יהודים מ-40 מדינות בעולם, לביקור בן 10 ימים.
סטרים השתתף בטקס הזיכרון בירושלים. הוא סיפר ל-ynet: "אני זוכר את הפיגוע כאילו היה אתמול. לא הייתי ממש שם, אבל ראינו הכל ועקבנו אחרי הדיווחים בטלוויזיה. במשך שלושה ימים לא זזנו. זה היה מאוד מפחיד, והרגשנו לא בטוחים. מי יגן עלינו? בטוח להסתובב ברחוב? עברו ימים עד שזיהו את הגופות ופינו את ההריסות, ואני זוכר ממש הכל, זה היה מאוד חזק. הבעיה היתה שגם הרגשנו שהממשלה לא עושה שום דבר, גם לא מגנים עלינו וגם לא מתאמצים לתפוס את המחבלים".
סטרים הוסיף: "אחרי הפיגוע היהודים התלכדו יותר, והרבה מהם הצטרפו לאירגונים של הקהילה היהודית. למרות שעכשיו מאוד שקט, אנחנו זוכרים מה היה, ושעוד פיגוע יכול לקרות. בישראל אני מרגיש בטוח, למרות המצב הלא פשוט. לישראל יש תדמית מאוד רעה בתקשורת העולמית, אבל זה לא כל כך גרוע ומפחיד. אולי בארגנטינה יותר בטוח אבל פה אני מרגיש יותר טוב. יש יותר סיבות להישאר בישראל מאשר לעזוב".