שביל קליפות האשכולית
מיצוי חומרים פעילים מקליפות אשכולית מסוגלים לעכב גידול חיידקים ופטריות
מתוך תכנית 117 - בריאות:
תחנת המחקר גילת שבנגב מתמקדת במחקר חקלאי בתנאי מדבר. דר' עוזי אפק שייך למחלקת אכסון והמחקר שלו עוסק בפיתוח חומרים משמרים טבעיים, המופקים מקליפות אשכולית. החומר נמצא מעכב התפתחות חיידקים ועובשים – לכן הוא חומר משמר יעיל לתעשיית הקוסמטיקה והמזון. בנוסף, הוא נמצא יעיל בטיפול בפטריות עור ורגליים.
איך נולד המחקר?
החוקר התבסס על מחקר שנערך בעבר, בו בדק עמידות של עצי הדר לחיידקים ופטריות. החוקר גילה שהצמחים העמידים מפרישים חומרים מסויימים, המסוגלים להרוג מינים רבים של חיידקים ופטריות. האשכוליות הפגינו את יכולת העמידות הגבוהה ביותר – כאשר השתמשו במיצוי שלהן, הצליחו להרוג כמעט את כל החיידקים והפטריות. ממצאים אלו הובילו לשני כיוונים ישומיים: כיצד ניתן להשתמש בחומר כחומר שימור טבעי (לאור הדרישה הגבוהה בעולם למוצרים כאלו), והאם הוא יכול להרוג פטריות המטרידות בני אדם.
כיצד מפיקים את החומרים הפעילים מהאשכולית?
האשכוליות מגיעות למעבדה מפרדסים בסביבה. הן עוברות טיפול מיוחד. הטיפול גורם לפרי לייצר חומרים פעילים מסוימים, וגם להעלות רמה של חומרים פעילים אחרים פי 20-30. לאחר מכן נעשה חימום של הקליפות, מיצוי של החומר הפעיל, וריכוז של החומר לתמצית.
למה משמש המיצוי?
החומר המתקבל מסוגל לעכב גידול של חיידקים ופטריות. לכן הוא יכול לשמש כחומר שימור טבעי – גם בתעשיית הקוסמטיקה. וגם בתעשיית המזון.
בנוסף, ניסוים ראשוניים מראים כי החומר יעיל לטיפול באקנה, פטריות רגליים – אקזמות וכד', וגם ריפוי של פצעי רגליים הנגרמים לחולי סוכרת – חולים דווחו על שיפור משמעותי במצבם בעקבות שימוש במיצוי – מריחה של החומר על העור הפגוע.
היכן עומד המחקר כרגע?
כחומר שימור, מנסים החוקרים למצוא דרכים להגביר את יעילות החומרים הפעילים. תעשיית המזון דורשת שריכוז חומרי השימור במזון לא יעלה על 1-2%. לשם כך יש להגיע לתמצית יעילה יותר. בנוסף, כדי לאפשר שימוש נוח בתעשיית המזון והקוסמטיקה, מנסים החוקרים להיפטר מהצבע הירוק של התמצית.
נערכו ניסויים ראשוניים על בני אדם, ונמצא שטיפול חיצוני בחומר אכן גרם להקלה משמעותית, ללא תופעות לוואי שליליות. בקרוב מתוכננים ניסויים נוספים בבני אדם, בקנה מידה גדול יותר, על מנת לקבל אישור לשווק את המוצר. כיוון נוסף הוא טיפול ב"פטריות שמש" התוקפות את העור.
בנוסף לכך, מנסים החוקרים לזהות ולאפיין את החומרים הפעילים שמכילה התמצית. גם בצורה זו יוכלו אולי להגיע לתמצית יעילה יותר.
למידע נוסף ניתן לפנות למכון הוולקני 08-9928642
או לחברת הייצור של החומר החדש 08-6716468