שתף קטע נבחר
צילום: אלעד גרשגורן

אל פסגת החרמון הזוהרת

במקום להתמודד עם השרב והלחות במרכז, העפילו צפונה ותיהנו מסיור קריר בחרמון. כשתרדו למטה, אל תוותרו על סיור במבצר נמרוד

 

  • משך הסיור: כ-5 שעות
  • ציוד: לבוש חם לחרמון (גם אם למטה שרב) כובע וקרם הגנה
  • דרגת קושי: קלה

 

"טיפסנו עם כל הרוחות אל פסגת החרמון הזוהרת" ('מלכות החרמון'. יובב כץ/אפי נצר)

 

אין כמו ימות הקיץ החמים להזכיר לנו שהמקום לטייל בו עכשיו הוא ללא ספק הצפון, ובמיוחד הגולן והחרמון.

 

לחרמון נגיע לאחר שניסע כמעט עד קצה המדינה על כביש 90, ובצומת המצודות, בצפונה של קריית-שמונה נפנה מזרחה (כלומר ימינה) לכביש 99. משם נמשיך לכיוון הבניאס, ונגיע לצומת מפל סער. נפנה לכיוון נווה אטי"ב (כביש 989) ונגיע למג'דל שמס, נמשיך בכביש 98 ונגיע לאתר החרמון.

 

בשעה שרבים מתושבי ישראל מנסים לשרוד את גלי השרב והלחות של מישור החוף - לנו יש הצעה מפתה: סיור נעים במרומי החרמון, שבו האביב, שגם עכשיו בשיא פריחתו, יחזיר ללבכם לפחות עוד אלף שירים ומזמורים. שלל פרחים, פרפרים צבעונים ונופים ייחודים, שאינם ידועים משום מקום אחר בארץ, נמצא במרומי האתר. עולם הצומח של החרמון מיוחד במינו בגלל האקלים המושפע מהרום, הרוחות העזות, השלגים בחורף, היובש בקיץ ,סוג המסלע וטיב הקרקע. הפריחה משתנה ומפתיעה את המטייל אפילו משבוע לשבוע.

 

בראשית הקיץ פורחת הכרבולת המקרינה, שיח כר קוצי המתבלט בפריחתו הוורודה-עזה ובקוציו דמויי הקרניים, והדובדבן השרוע - עץ דובדבן הנראה "מרוח" על גבי הסלעים ופריחתו הוורודה עדינה ומרשימה. בסוף הקיץ ניתן גם ליהנות מפירותיו הקטנים והחמצמצים.

 

בהמשך ימי הקיץ, נבחין בשיחי הקדד, הפורחים באדום לוהט ועליהם אפרפרים, ובשיחי חדעד הלבנון הקוצנים עם "פריחת האלמוות" המיוחדת שלהם, שנתנו לו את השם חד-עד. עוד נוכל לראות מינים אחרים של קדד, הפורחים בצבעי צהוב.

 

לקראת סוף הקיץ, מתגלה החרמון באור שונה - אז ניתן לראות בעיקר פירות. פרי הדובדבן, הצבוע בצבעי אדום עד כמעט שחור, פירותיו השקופים של משקפיים חרמונים וזמזומית החרמון, הנראית כמו מצבור פעמונים על גבי גבעול.

 

במרומי החרמון ניתן להתרשם וליהנות לא רק מהפריחה, מהאוויר הצח ומהגובה הרב, אלא גם מתצפיות מרהיבות. לא לחינם נקרא החרמון העיניים של המדינה. מפסגותיו ניתן לראות את הים התיכון, הרי הגליל העליון, דרום לבנון והרי הלבנון, הגולן וסוריה.

 

למטיילים באתר כדאי לדעת כי הסיור בחרמון אינו מורשה לבודדים, לכן מומלץ לנצל את הסיורים המודרכים המתקיימים כאן פעמיים ביום.

 

תל החורבות הנהדר בעולם

 

לאחר ששבענו ממראות החרמון, מומלץ לא לוותר על מקום קסום הנמצא על הדרך, כאשר יורדים מהחרמון - גן-לאומי מבצר נמרוד, שמרק טווין כתב עליו: "זהו כנראה תל החורבות הנהדר מסוגו בעולם".

 

מבצר נמרוד הוא אחד המבצרים המרשימים ביותר שהשתמרו מימי הביניים. אמנם המצודה מימי הביניים, אך בוניה היו המוסלמים, אויבי הצלבנים באותה תקופה. סיפורי המוסלמים באזור והשתלשלות בנייתה של המצודה מרתקים ואינם נופלים בתיאורם הצבעוני מסיפורי הצלבנים בארץ ישראל.

 

מדובר באחת התקופות הסוערות שידע האזור. ארץ ישראל נשלטת בחלקה על ידי הצלבנים ובחלקה על ידי המוסלמים, וכולם רצו לשלוט על ירושלים ועל צירי התנועה החשובים. סאלח א-דין, השליט האיובי הנודע, מצליח בשנת 1187 להפיל את ממלכת ירושלים הצלבנית בקרב המפורסם של קרני חיטין. עם מותו, יורשים בניו את האימפריה הגדולה, אך לא משכילים לשלוט בה.

 

אחיו של סאלח א-דין משתלט על הממלכה ומחלק אותה בין בניו. על אזור הבניאס מתמנה אל עזיז עות'מן, בנו הצעיר, שהיה כפוף לאחיו החזק ששלט בדמשק, אל-מועט'ם. גם בין השליטים החדשים מתגלים סיכסוכים ותככים, ובריתות שונות ומשונות יוצאות לפועל על מנת לצמצם או להרחיב אזורי שליטה.

 

אחת הבריתות המוזרות היא זו שנכרתה בין אל-כאמל, שליט מצרים, והקיסר הגרמני פרידריך השני (שכונה גם הצלבן הסרבן בגלל סירוביו החוזרים ונשנים לצאת במסע צלב גדול לכבוש את ארץ הקודש). אל-מועט'ם ואל-עזיז עות'מן נלחצים מהברית ומחליטים לבנות מהר מצודה שתגן על הדרך לדמשק, בירת האיזור. וכך בשנת 1127 בונים האיובים את מצודת נמרוד, וממשיכים להרחיבה גם בשנים שלאחר מכן. הבנייה הושלמה בשנת 1230.

 

הממלוכים, שהשתלטו על ארץ ישראל לאחר שהדיחו את שלטון בית איוב, המשיכו את בניית המצודה. מקורם של הממלוכים בערבות אסיה התיכונה, שם נהגו סוחרי ילדים לחטוף ילדים ולמוכרם בשווקי מצרים לאדונים מוסלמים. ילדים אלו התחנכו בפנימיות צבאיות והפכו מוסלמים אדוקים, לוחמים עזי נפש ונאמנים לאדוניהם. ביברס השליט הנודע, כך מסופר, נמכר דווקא במחיר נמוך בשוק בגלל פגם בעיניו - האחת כחולה והשנייה ירוקה. מחירו הנמוך בשוק לא סימן את עתידו המזהיר של הילד, שגדל והפך לאחד השליטים החזקים בעולם המוסלמי בכלל ובתקופה הממלוכית בפרט.

 

ביברס, השליט החדש, השתלט על ארץ ישראל בשנת 1260 ומינה את סגנו ביליכ למפקד מצודת נמרוד. ביליכ הרחיב ופיאר את המצודה ואת פועלו הנציח בכתובת מרשימה משנת 1275, שהשתמרה עד לימינו אנו.

 

עם כניעת הצלבנים וגירושם הסופי מארץ ישראל בסוף המאה ה-13, ירד הצורך במבצר. במאה ה-15 הוא הפך לבית כלא, ואחר-כך ננטש.

 

בסיורכם במצודה כדאי ללכת בעקבות המסלול המוצע על ידי רשות הטבע והגנים ולבקר באולמות השונים, במעברי הסתרים, במגדלי השמירה ובבורות המים ולנסות לחוש את אווירת הימים ההם, בזמן הזה.

 

סיורי שקיעה

 

בימי חמישי ושישי במהלך הקיץ בשעה 18:00 ובימים ג', ד', ה' - 3-5 באוגוסט בשעה 17:30: סיורי שקיעה בגן לאומי מבצר נמרוד אל מול הנוף המדהים של החרמון והגולן. סיורי עששיות וסיפורי מעשיות יתקיימו בימי חמישי ושישי בשעה 20:30. גן לאומי מבצר נמרוד: 6949277 - 04.

 

הכותבת היא מנהלת מרכז חינוך והסברה גולן, רשות הטבע והגנים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דפנה מרוז,החברה להגנת הטבע
החרמון. האביב עוד כאן
צילום: דפנה מרוז,החברה להגנת הטבע
צילום: אוסף החברה להגנת הטבע
מבצר נמרוד. הימים ההם בזמן הזה
צילום: אוסף החברה להגנת הטבע
מומלצים